Varusteet

Burton Instigator lautatesti

Instigator on Burtonin ns. price point -lauta, joka on ainakin paperilla suunnitteltu enemmän satunnaisille harrastajille ja aloittelijoille helpoksi laudaksi, jota myydään monesti urheilukaupoista vuokraamoihin. Laudasta on olemassa kaksi versiota, jossa tässä testaan PurePop Camber Bend -versiota. Flat Top Bend -versio on luultavasti vielä enemmän nuudeli, enkä sitä lähtisi edes Suomen olosuhteisiin suosittelemaan kenellekään. Voidaan todeta lyhyesti, että camber Instigator on vuokraamo/aloittelija/satunnainen laskija -käyttöön mitä parhain. Iisi, mutta silti hyvin laskettava lauta. Jos olet hankkimassa ensimmäistä lautaa niin tästä vaan, et kadu ja sijoitus kestää pidempäänkin taitojen kasvaessa.

Mutta entäs sitten pidempään harrastanut? Nappasin laudan vähän epäilevästi Burtonin toimistolta ajatuksella, että testataan nyt sitten… mutta olin totaalisen väärässä.

Kaikista viime kaudella testiajetuista laudoista Instigator jäi oikeastaan suosikiksi, varsinkin etelän mäkiin. Lauta on Burtonin katalogin mukaan erittäin ”easy ja playfull”, mutta en kokenut sitä missään nimessä liian nuudeliksi. Vauhtikestävyyttä oli sen verran, että sillä painoi reilejä, hyndiä ja pipeä Talman kokoisessa keskuksessa suht ongelmitta. Jos kotikeskuksesi on pohjoisessa ja pystyt hyppimään isompia hyppyreitä niin siihen käyttöön varmasti voi löytyä parempiakin lautoja, mutta yleiseen parkkikäyttöön Instigator on kunnon jokapaikan pulkka, varsinkin keväisissä olosuhteissa. Näkisin myös että tämä toimisi loistavasti myös katulautana.

Kääntösäde on iisi, fleksi on sopiva ja catch free -profiili helpottaa reileistä ulos pyörimisiä ja menoja. Kaikinpuolin helposti ajettava ja tasapainoinen kokonaisuus, joka oli samaan aikaan hyvin anteeksiantava, mutta silti kesti vähän meininkiäkin. En osannut analysoida sen kummemmin miksi lauta tuntui niin kivalta, mutta se tuntui helposti ”tulevan tutuksi” ja tuntui tunnin jälkeen siltä kun olisin laskenut sillä jo koko kauden. Erityisesti lauta tuntui lähtevän ”kevysti” ilmaan ja mm. cabasataset reileihin ja switch tuntui tällä luonnolliselta ja kevyeltä koska lauta nousi nokalta niin kevyesti ilmaan. Profiililtaan lauta on rocker-camber-rocker, mutta jotenkin se ei tunnu ihan siltä. Kanttipitoa oli enemmän kun monissa muissa vastaavalla profiililla olevassa laudassa mitä olen testannut. Laudassa on pieni directional perusasetuksilla, eli nose on vähän tailia pidempi, mutta tämä ei parkkikäytössä tuntunut. Set back on niin pieni.

Mihinkään megacarvingiin tai bankediin lauta ei tietenkään ole, mutta se ei ole sen tarkoituskaan. Ihan hyvin se parkkilaudaksi hoiti leikkaavatkin käännökset.

Tekniseltä puolelta erot Burtonin linjan kalliimpiin lautoihin tulee ytimessä ja pohjassa. Erityisesti pohja on edullisempaa kamaa kun kalliimmissa laudoissa ja vaatii toki loskalla vähän enemmän vahaamista, mutta yllättävän hyvin se toimi, eikä tämäkään muistuttanut klassista ämpärimuovia.

Ydin on sitten toki makuasia, kiertojäykkyyttä toki saadaan lisää paremmilla palikoilla, mutta reilikäytössä varsinkin vähän anteeksiantavampi kierto oli omiaan pelastamaan päivän vaikka reilille ländäsi miten päin sattuu.

Lauta oli keskikokoisissa hyppyreissäkin ihan kotonaan. Aika paljon tuli mieleen Kilroy-sarjan laudat.

Yhteenveto: Suosittelisin lautaa parkkilaskemista treenavalle tai Burtonin mallistosta edullisempaa parkkilautaa etsivälle. Jos perustemput reileihin on jo hallussa niin tällä on helppo viedä meininkiä seuraavalle tasolle ja lisätä spiniä juttuihin. Myös hyppimiseen lauta antaa mukavasti anteeksi. eikä ole heti kantti leikannut lumeen vajaassa ländissä. Kovimpaan menoon, takamaastoon ja suomipro-tasoisille tekijöille voi olla jotain vähän dynaamisempaa peliä, mutta tällaiselle keskitason tekijälle Instigator toi hymyn huulille. Näkisin tämän myös loistalautana vähän enemmän reilipainotteiselle parkkilaskijalle, sekä setämiesosaston käyttöön kun pää ei enää anna isoihin ilmoihin myöten mutta halu olisi silti edelleen uutta oppia. Vahva suositus tälle pulkalle!

Teksti: Mikko Kempas

Saatavana olevat koot:

140145150155160150W155W160W165W

Lue lisää TÄÄLTÄ

Burtonin speksit ei mielestäni anna ihan täydellistä kuvaa, siirtäisin all mountainista vähän enemmän parkkiin päin ja personalityä lähemmäs Happy Mediumia.
Instigator ottaa aurinkoa Sveitsissä junnu Processin kanssa.

Lautaa voi tiedustella Burton jälleenmyyjiltä:

Intersport Suomenoja

Mankkaan Suksihuolto Oy

Intersport Easton

Intersport Forum

Varuste.net

Camu Helsinki

Intersport Joensuu

Intersport Megasport Tourula

Treeline

Kesport Kauhajoki

Levi South Point

Levi Zero Point

Intersport Kuopio

Kärkkäinen

Kesport Nilsiä

Intersport Oulu Joutsensilta

Intersport Verkkokauppa

Kärkkäinen Jyväskylä

Intersport Raisio

Intersport Rovaniemi

Ruka Store

Salla Ski Resort

Intersport Levi

Intersport Lielahti

Budget Sport Tammisto

Vuokatin Rinteet

Kärkkäinen Ylivieska

Sportia Ylivieska

Hill Ski Rent

Noomi Store

Blue Tomato

Blue Tomato

Blue Tomato

Stadium Levi

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia