Tuotteet Varusteet

Burton ja lumilautailualan vastuullisuus

Vuonna 1977 perustettu Burton on lumilautailun jättiläinen. Jopa niin iso, että siihen suhtaudutaan monesti vähän hymähdellen. Monelta kumminkin unohtuu muun muassa se, että Burtonin perustaja on Jake Burton, kuka on hyvin pitkälle vastuussa siitä että ylipäänsä meillä on olemassa asia nimeltään lumilautailu, eikä merkin tai Jaken rakkaus lumilautailua kohtaan ole vähentynyt vuosien saatossa yhtään. Burton antaa merkittävät määrät takaisin lumilautailulle. Se tukee lumilautailua aivan ruohonjuuritasolta sen kovimpaan kärkeen. Esimerkkinä lajin tulevaisuuteen satsaamisesta on muun muassa Suomessakin pyörivä Kids on Board -ohjelma. 

Helposti ajatellaan, että mitä suurempi merkki niin sitä suurempi on myös sen ympäristöjalanjälki. Monesti näin ei kumminkaan ole. Isommat merkit pystyvät vaatimaan toimittajiltaan enemmän ja rakentaan kestävän kehityksen yhteistyötä kun taas pienemmät eivät välttämättä edes tiedä minkälaisista oloista heidän tuotteensa tulevat. He eivät ole välttämättä käyneet tehtaan aulaa pidemmällä jos edes siellä. Burtonin kaltainen yritys taas tuntee koko tuotantoketjunsa alusta loppuun. Burton on vieläpä yksityinen yritys, eikä sen takana ole ulkopuolisia omistajia, mikä mahdollistaa paljon pitkäjänteisemmän kehitystyön kun johtoryhmä ja osakkeenomistajat eivät ole kyttäämässä joka kvartaali kasvun perään. 

Kuluttajat ovat yhä vaativimpia ja vastuullisuus on tullut nyt yhä tärkeämmäksi osaksi yritysten strategiaa. Burtonilla se on ollut aina osa sitä, mutta sen merkitys kasvaa vuosi vuodelta. 

Työolosuhteet

Työolosuhteiden puolesta Burton on hyvin läpinäkyvä. Sen tavarantuottajat ovat auditoitu seurannalla, jossa seurataan itsestään selvien lapsityövoiman, minimipalkan ja työtuntien lisäksi muitakin työoloja ja ehkäistään muun muassa työpaikkakiusaamista ja vähemmistöjen syrjintää. Tämä pohjautuu ulkopuolisiin International Labor Organization (ILO)  ja Fair Labor Association (FLA) asettamiin standardeihin. Burtonin tavoitteena on vuoteen 2020 mennessä saavuttaa tilanne, jossa 100% alihankkijoista saavuttaa hopeatason tai sitä korkeamman tason. Hopeataso tarkoittaa käytännössä sitä, että tehtaalla voi olla pieniä parannuskohtia, mutta tasoa tarkaillaan 18 kuukauden tarkkailujaksolla. Pelkästään hopeataso tarkoitaa sitä, että tehdas saavuttaa 80-89 pistettä sadasta ja vaikka se saa valmistaa Burtonin tuotteita niin Burton edellyttää, että ongelmat korjataan seuraavaan tarkkailujaksoon mennessä, jonka jälkeen taso arvioidaan uudelleen. Jos ongelmat tehtaalla kasvaa on sopimuksissa erilaisia rangaistuspykäliä, kuten tuntuvia sakkoja, millä ehkäistään sitä, että työolot ovat pysyvästi parempia. Burton on tässä jopa niin läpinäkyvä, että se antaa nettisivuillaan täydellisen listan alihankkijoistaan. 

Lue lisää audiointijärjestelmästä TÄÄLTÄ 

Ekologisuus

Vaatetuotannon ekologisuutta Burton valvoo pitkälti bluesign-standardien kautta. Se esimerkiksi edellyttää tuottajiltaan materiaalien ja kemikaalien käyttöä, jotka eivät ole haitallisia ympäristölle. Tälläisiä ovat esimerkiksi raskasmetallit ja ftalaatit. Burtonin tavoitteena on 100% PFC-vapaa tuotanto vuoteen 2020 mennessä. 

Bluesign 

Omaa toimintaa on tietenkin helppo valvoa, mutta bluesign-tägi vaatteessa takaa että asian on tarkistanut myös ulkopuolinen taho. Bluesign on kansainvälinen riippumaton sertifikaatti, jonka myöntämissertifikaatteja myönnetään tuotetestauslaboratorioille. Suomessa sertifikaatti on esimerkiksi SGS-laboratoriolla. Käytännössä tämä toimii niin, että tuote lähetetään laboratiorioon, jossa sen rakenne ja käytetyt materiaalit testataan juurta jaksaen. Jos tuotteesta ei löydy Bluesign-standardin vastaisia aineita tai materiaaleja se saa oikeuden käyttää bluesign-merkkiä tuotteissaan. Testeissä tuote revitään todellakin auki viimeistä osaa myöten ja myös värjäykseen ja vedenpitävyyskäsittelyyn käytetyt aineet tulevat ilmi. Burtonin tavoitteena on, että kaikki vaatteet olisivat vuoteen 2020 mennessä bluesign-merkittyjä. 

Myös lautatuotannossa Burton on panostanut paljon muun muassa käytettyjen liimojen ekologisuuteen ja hukkapalojen hyödyntämiseen ja tuotantojätteen vähentämiseen. 

Bluesign-standardien mukaisen tuotteen tunnistat tästä tagista. 

Tasa-arvo

Burtonin toimitusjohtaja ja Jake Burtonin vaimo, Donna Carpenter, on ollut etujoukoissa tuomassa naisia lumilautailuun ja vielä merkittäviin asemiin. Vuonna 2003 naisten osuus Burtonin johtotehtävissä oli 10%, nykyään tämä luku on 40%. Merkittävänä tekijänä tässä on erilaiset Donnan kehittämät mentorointijärjestelmät, mikä on mahdollistanut urakehityksen myös naisille lajin parissa, puhumattakaan vain naisille suunnatuista laskutapahtumista. Burton tarjoaa myös lapsen saaneille naistyöntekijöilleen 18 ensimmäisen kuukauden ajaksi lastenhoitajan työmatkoille tai matkan ajaksi. Näin naiset pysyvät työelämässä paremmin kiinni, eikä lapsen saanti tuote siihen pysyvää katkosta. 

Donna Carpenter onkin nainen, jolla on visio ja hän tekee Burtonista enemmän kuin vain tuotenmerkin. Hänen taistelunsa Burtonin ohjaksissa ja samaan aikaan miehensä vierellä kun Jake oli kuusi viikkoa lähes täysin halvaantuneena sairaalassa on inspiroivaa kenelle tahansa ja nämä vastoinkäymiset ovat selkeästi kirkastaneet Burtonin visiota kohti parempaa maailmaa. 

Donna kävi tutustumassa Kids on Board -projektiin vieraillessaan Suomessa. 

Pääsimme haastattelemaan Donnaa hänen vieraillessaan Suomessa, joten pidempi haastattelu hänen tarinastaan on tulossa sivuillemme. 

Burtonin tasa-arvokäsitys johtaa niinkin kauas historiaan kun vuoteen 1982, jolloin se määritteli yhtä suuret palkintosummat US Openin miesten ja naisten sarjaan. Tämä on ollut merkittävä pohja sille, että myös naiset ovat saavuttaneet ammattilumilautailun samassa mittakaavassa kun miehet.

Burton on ottanut myös poliittisesti kantaa ja kritoisoinut näkyvästi muun muassa Donald Trumpia ja hänen lietsomaansa alamäkeä tasa-arvoasioissa.

Lue lisää: https://www.burton.com/us/en/sustainability-people

Burton Helsinki: Burton Helsinki info

Kids on Board: http://www.fsa.fi/kilpailuttapahtumat/tapahtumat/kids-board/

Lähteet: https://www.theinertia.com/mountain/burtons-donna-carpenter-is-changing-the-world-gender-equality-and-sustainability-are-freedoms-worth-fighting-for/

Teksti: Mikko Kempas

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia