Muut Varusteet

Burton Step On – testifiilikset

Stepparit, eli Burtonin Step On -siteet tai oikeastaan side/kenkä -yhdistelmät ovat yksi isoimpia innovaatioita lumilautailussa moneen vuoteen. Ajatushan ei ole mikään uusi, tälläistä järjestelmää on kokeiltu aiemminkin, myös Burtonin toimesta, mutta nämä eivät ole olleet ihan vielä toimivia, ainakaan monipuoliseen laskukäyttöön, kuten parkkiin. Nyt Burton on kumminkin monen vuoden ankaran kehitystyön jälkeen jälleen tosissaan liikkeellä, eikä tuotetta ole päästetty markkinoille keskeneräisenä, sillä aiempien yritysten kehnosta menestyksestä johtuen stepparisiteille oli nyt ns. viimeinen näytön paikka. 

Suhtauduin asiaan edelleen vähän skeptisesti, mutta kumminkin uteliaana. Kaikenlaiset viritykset ja huomiota herättävät myynninedistämisfeaturet eivät lumilautailevaa puritaaniminääni ole pahemmin ikinä sytyttäneet. Esimerkkinä Flown takaa aukeavat siteet. Vaikka olivatkin ehkä kätevät niin eivät missään tapauksessa olisi löytyneet paikkaa minun laudastani. Step On näyttää kumminkin ulkonäöllisesti myös siltä, että voisin sen ongelmitta ottaa myös omaan lautaani. 

Loistava video Burtonin kehitystyöstä joka avaa myös siteiden käyttömahdollisuuksia luovemmassa parkkilaskussa. Hienoa muuten että Burtonin R&D osaston nimi on Craig’s. 

Ulkonäöllisesti siteet ehkä vähän menettävät merkitystään laudassa Stepparin myötä. Side on vain alusta kengälle ja ainoa oikeasti näkyvä osa on hi-back. Itse en ehkä syytä edes tehdä näitä muuten kuin mustana, mutta eiköhän ne värilliset versiot tässäkin tule valtaamaan alaa. 

Testasin lautaa Burtonin Photon-kengillä, jotka onneksi sopivat minulle erittäin hyvin. Hyvät ja sopivat kengät ovatkin ensimmäinen edellytys sille, että homma toimii. Tässä kapea mallisto aiheuttaa vähän rajoitteita. Jos ei Burtonin kengät sovi jalalle niin sitten ei oikein voi mitään, mutta malliston kasvaessa alkaa varmasti löytyä malleja kaikille jalkatyypeille. On vaikea sanoa mitä sitten käy kun kengät ovat monta kautta ajetut. Tämä toki riippuu laskutyylistä ja tavasta, mutta kovemmassa laskussa kenkien löystymisellä voi olla isompi osuus laskutuntumaan kuin perinteisillä siteillä. En myöskään usko, että tulemme näkemään Step On -kenkiä perinteisillä nauhoilla, sillä kenkien tasainen kireys ja kiinnipysyvyys ovat järjestelmässä ensisijaisen tärkeitä.  

Sitten lauta jalkaan ja menoksi. Kiinnitys on helppoa, sen kun polkasee jalan pohjaan ja klik-äänestä kuulee milloin side on kiinni. En hirveästi miettinyt edes missä järjestyksessä (kantapää edellä on oikea ohjeistus) jalan laitoin siteeseen vaan se meni aina vähän miten sattuu ja silti kiinni. Pois ottamista joutui vähän pähkäilemään, mutta kun tekniikka löytyi muutaman kerran yrittämällä. Poisottaminen ei ole ihan niin vaivatonta kuin kiinni laittaminen, mutta uskon tämän muuttuvan hyvinkin helpoksi kun lihasmuistiin vaan menee oikea liikesuunta pois ottamisessa.

Kuinka tiiviisti jalka sitten on laudassa? Siteen ja kengät välissä on aivan minimaalista väljyyttä ja side kumminkin myös taipuu väännettäessä laudan pinnasta, joten mikään 100% jäykkä yhdistelmä tämä ei ole. Tämä on pelkästään hyvä asia. Jousto takaa sen, että yhdistelmä on luonnollisen tuntuinen ja jalkaterä pääsee kumminkin elämään väännöissä ja paineen alaisena. Luotto siteisiin syntyi melkein heti ensimmäisällä laskulla, en ajatellut hetkeäkään, että kenkä olisi jotenkin ”liian vähän” kiinni laudassa. 

Tämä pieni osa siteessä ja sen vastinpari kengässä pitää siteen paikoillaan. 
Kärjen vastinpari kengässä. 

Vaivattomuuden tunne on uskomaton, eikä sitä oikeastaan ollut ennalta edes ihan ajatellut. Sen kun körötteli parkin yläpäähän ja löi jalan kiinni. Ei kyykkimistä, ei spekulointia siteen kireydestä, ei pyllistelyä ja horjumista. Maailman kätevintä ja helpointa. Step On poistaa yhden muuttujan paketista, eli siteen kireyden. Lauta on aina samanlainen, ainoa muuttuva tekijä on kengän kireys ja kun sen on kerran kiristänyt niin se ei enää siitä muutu. Nilkkasträpin poistuminen olikin se kaikista herkullisin piirre. Nilkkaa ei enää painanut, eikä laskeminen tuntunut samalla tavalla enää siltä että olisi ”sidottu” lautaan. Vaikea selittää, mutta vaikka kengät ovatkin kiinni laudassa oli laskemisessa paljon enemmän surffi- tai skeittifiilis. Osittain myös vaivattomuuden takia. Ei laudan jalkaan kiristelyä vaan sen kun astuu laudalle ja antaa mennä. Itsestäni olliet pikkukummuista tuntuivat enemmän skeittimäiseltä. Erona on toki, että siteen nilkkasträpillä on tarvittaessa voinut lisätä responssia lautaan suunnatessa kohti sitä isointa hyppyriä. Tämä mahdollisuus Steppareista puuttuu, mutta sen tarve on myös melko vähäinen muille kuin kovimmille parkkilaskijoille. 

Kun kengät ovat kiinni laudassa, niin kantilta kantille nopeus ja laudan responsiivisyys nousevat aivan uuteen luokkaan. Varsinkin hyppiessä tämä oli vain hyvä asia. Ländäykset tuntuivat vakaammilta ja varsinkin varvaskantilla kanttaaminen tuntuu siltä, että lauta reagoi koko jalan liikkeeseen, eikä paino ollut mitenkään varvaspuoleen kohdistunut. Etukäteen arvellutti miten reilien vetäminen taittuisi, mutta en huomannut tässä mitään eroa. Jos vertaan esim. Malavitoihin, joilla responsiivisyys on samalla tasolla, niin nilkkaremmin puuttuminen muutti pienen niiamisen pommistaessa jopa paljon mukavemmaksi. Nilkka liikkuu oikeisiin suuntiin juuri oikean verran ja sanoisin, että tällä yhdistelmällä on helpompi bounailla laskutukevuudesta menettämättä. Tässä toki pitää huomioida se minkälaisiin kenkiin ja siteisiin on tottunut. Sanoisin että näillä kengillä ja siteillä kokonaisuuden jäykkyys oli keskitasoa. 

Ei irtoa vaikka kuinka yrittäisi. 

Mitenkäs sitten puuterissa? Epäilykset lumen menemisestä ”järjestelmään” eivät osoittautuneet oikeiksi. Menin rinteen sivuun pyörimään laudan kanssa, mutta side meni ihan samalla tavalla kiinni lumien pyyhkimisen jälkeen kun normaalikin side, ellei jopa helpommin. Kritiikkiä on kuulunut siitä, että side ei mene kiinni jos kengän alla on lunta, mutta itse ainakin putsaan hyvinkin neuroottisesti lumet pois myös perinteisissä siteissä. Tätä en siis kokenut ongelmaksi ja tähänkin Burton on keksinut ratkaisun (katso linkki). Ainoa epäilys on, että syvässä puuterissa saa tampata kunnon alustan, jotta siteen saa lyötyä kiinni. Samoin jyrkällä saa varmasti etsiä vähän sopivaa paikkaa kiinnitykseen. Näitä ominaisuuksia en päässyt valitettavasti Sappeen puuterimäärällä ja rinteillä vielä testamaan, muutaman kymmenen sentin määrässä lumimäärä ei muodostunut ongelmaksi. Toinen epäilyksen poikanen nousi myös mieleen siinä, miten siteen saa pois jalasta jos esim. jäät johonkin railoon tai puun juuren lumikuoppaan jumiin tai katkaiset jalkasi. Pois ottaminen vaatii kumminkin vähän voimaa nykäisyyn. Tätä pitäisi mennä ehkä pohtimaan tarkemmin vielä toisella testikerralla. Voi olla ongelma tai sitten ei.

Esimerkiksi Terje kumminkin laskee jo Step Oneilla, joten toimivuuden kaikissa olosuhteissa luulisi sitä kautta olevan kohdallaan. 

Kahva kantapään vieressä vapauttaa lukituksen. 

Kaikenkaikkiaan testi oli niin positiivinen, että löysin kyllä itseni googlelemasta Stepparien hintoja heti. Näin yhden testin perusteella on vaikea sanoa missä tämän järjestelmän rajat menee. Se ei EHKÄ ole kaikkeen kovimpaan parkkilaskuun tai boardercrossiin, mutta omaan suhailuuni se riittäisi varmasti ihan hyvin. Laskemisessa oli uusi mukava fiilis ja se oli todella vaivatonta. Siirtymät ja jonottelu muuttuivat varsin vaivattomaksi ja jaloissa pyörivät strapit loistivat poissaolollaan. Siteissä on näin ollen myös vähemmän rikki meneviä osia, kun strappejä ja pumppuja ei ole. Tosin, tämä sitten hajotessaan on huomattavasti vaikeampi korjata keskuksessa, mutta toisaalta liikkuvia osia on todella vähän. Jossain arvioissa puhuttua klikkailu-ääntä laskettaessa en itse huomannut ollenkaan. 

Erityisesti suosittelisin tätä paljon ja vähän laskeville, jotka lähinnä laskevat rinteitä tai niiden reunoja enemmän kun viettävät aikaa parkissa. Heille näkisin tämän ihan ehdottomana systeeminä, joka kannattaa laittaa tilaukseen heti, kuten myös lumilautailun opettajille. Parkin puolella tämä yksi parin tunnin testi ei antanut vielä ihan lopullista käsitystä aiheesta, mutta kiinnostus todellakin heräsi ja sopivuus erilaiseen parkkikäyttöön pitää vielä selvittää tarkemmin. Perus keskitasoiselle parkkilaskijalle varmasti toimiva, en näe että sellainen keskikokoisten hyppyreiden kolmosten pyörittely on Steppareilla mikään ongelma. Varmasti isoimpia hyppyreitä ja spinnejä lähestyttäessä saattaa tämä aiheuttaa jotain ongelmia tukevuuden suhteen, mutta en tätäkään mene ihan heti totuutena väittämään. Uskon, että kyseessä on kumminkin enemmän ennakkoasenteesta kun käytännöstä. Onkin mielenkiintoista seurata missä määrin Burtonin protiimi ottaa näitä käyttöön. 

Step On -siteitä ja kenkiä voi kysellä Burton Store Helsingistä tai Intersporteista. 

Näkymä alaspäin oli varsin erilainen. Isokenkäisille tämä tietenkin hieman pienentää jalan ulottuvuutta ja vähentää toe dragiä. 
Reiliin hyppääminen tuntui ihan samalta kun klassisillakin siteillä. 
Kontaktialue kenkään on varsin pieni, mutta hyvin se tuntui silti painetta sietävän, eikä se välity jalkaa mitenkään yhteen tiettyyn kohtaan tuntuvana paineena. 
Pientä kikkailua rinteen sivussa. Hyvin ja helposti taipuu. 
Siteitä saa useammassa koossa. Itse testasin koon 11 Burtonin kenkään L-koon siteet ja yhdistelmä oli loistava. 
Kaupoille vaan. Vahva suositus. 
Lainataan White Linesilta testivideota, jossa mm. Mikkel Bang pistää siteet vähän kovempaan freestyle- ja parkkikäyttöön. Ei näytä olevan ongelmia.

Teksti: Mikko Kempas   Kuvat: Mikko & Aida Kempas

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia