Lumilautojen viidakosta on välillä vaikea ottaa selvää. Ostopäätöstä helpottamaan perkasimme Burtonin parkkilaudat ja erittäin hyvin parkkilaskuun soveltuvat all mountain -laudat ja selvitimme vähän mitä eroa niissä on ja mikä lauta sopii minkäkinlaiselle laskijalle.
HUOM! Tässä esitellyt laudat ovat kaikki camber (tai lähelle) olevia versioita. Monesta laudasta (kuten Custom) on saatavilla myös Flying V-versio, joka on eräälainen hybridi profiili, joissa on yhdistetty camber ja rocker-lautojen ominaisuuksia. Nämä ovat toimituksen mielestä lähinnä aloittelijoille (Ja ehkä jibbailuun yms. reililaskuun) sopivia. Nykyiset camber-laudat ovat niin helppolaskuisia, että Flying V -versioille on hiukan vaikea keksiä perustetta, varsinkaan Suomen olosuhteisiin. Syvässä lumessa Flying V kyllä kelluttaa helpommin kun camber. Muuten perinteinen camber tai helpotettu camber (pure pop) kestää käytössä pidempään ja toimii paremmin vaihtelevissä olosuhteissa (jäiset rinteet, firmi). Jos haluaa todella helppoa aloittelulautaa niin tästä joukosta puuttuu vielä Burtonin Pure Pop Instigator, jonka toimitus testasi viime talvena. Tämä on varsin leppoisa ja hyvä aloitteluun sopiva Pure Pop camber-lauta, jota voi suositella myös parkkilaskun alkutaipaleelle ja miksei vähän pidemmällekin ehtineille, jos kaipaa hyvin helposti käsiteltävää ja nimenomaan edullista parkkilautaa.

Tässä tarkastellaan enemmän kokonaisutena miesten parkkilautamalleja, palataan naisten versioihn myöhemmin, mutta parkkilaudat ovat tietenkin aina unisex vaikka ne vähän typerästi ollaan miesten ja naisten malleihin jaettu. Näistä mm. Blossomia nähdään Telma Särkipajun jaloissa, ja näistä laudoista ainakin Good Compay ja Blossom löytyy ihan Burtonin sivuillakin samana lautana sekä miesten että naisten puolelta, eli niitä ei enää erikseen erotella jompaan kumpaan ryhmään. Ja hyvä näin, tämä on ollut vähän turha jaottelu aina.
Name Dropper
Jos jätetään Flying V:t ja Price point -laudat pois niin Name Dropper on Burtonin malliston löysin ja leikkisin parkkilauta. Lauta on PurePop Camber, eli sen nosessa ja tailissa on flätit osuudet camberin leikkaavuutta helpottamaan. Helppo ”catch free” -lauta parkkilaskun perusteisiin ja reili/jibbaus -painotteiseen parkkilaskuun. Toimii myös kohtuullisen hyvin keskikokoisissa hyppyreissä ja pure popin ansiosta ei pienellä set backillä dippaa syvässäkään heti. Saatavilla 148, 151, 155, 158 cm

Free Thinker
Danny Davisin lautakaksikon freestylempi versio. (Toinen on siis Deep Thinker, joka on enemmän all-mountain / offpiste -directional). Vähän jäykemmän puoleinen, mutta ei missään nimessä liian jäykkä. Kestää hyvin vauhtia, mutta silti vauhtikestävyyteensä nähden helposti pressailtavissa. Erittäin hyvä lauta, varsinkin jos parkkilaskun perusteet ovat jo hallussa ja on halua viedä laskemista esimerkiksi isompiin hyppyreihin. Löytyy mm. Ville Jukolan jaloista. Tarkempi toimituksen testi laudasta löytyy TÄÄLTÄ. Hinta on toki korkea, mutta se kyllä tuntuu myös laudan ominaisuuksissa.
Kenelle: Vähän pidemmälle ehtineelle monipuoliseen parkkilaskuun, reileistä hyppyreihin. Alkutaipaleella sopii myös yleislaudaksi isommille rinteille ja vaikka niiden ulkopuolelle.
Saatavilla 150, 154, 157, 160, 157w, 160w

Custom
Burtonin malliston isoin klassikko, lauta jota on tehty pidempään kun varmaan mitään muuta markkinoilla olevaa lautaa. Nykycustom on toki aivan eri lauta kun 10 vuotta vanhat mallit. Yleinen käsitys Customista on, että se olisi erityisen jäykkä, mutta ei se ole. Sanotaan, että se on sopiva hyvin monipuoliseen laskuun ja olosuhteisiin. Tällä laudella lasketaan kaikkea kaduilta isoille vuorille ja puuteridroppeihin. Parkkiin soveltuvista laudoista kaikista monipuolisin toimien erinomaisesti myös rinnecarvingissa ja rinteiden ulkopuolella.
Kenelle: Jos etsit pitkäaikaista kumppania niin tästä. Klassikko, joka toimii vuodesta toiseen. Mm. Ben Fergusonin luottolauta. Jos parkkilaskuominaisuudet mietityttää niin kannattaa katsoa vaikka Valtteri Kautosen instaa.
Huomionarvoinen koko on lyhyt ja vähän leveämpi 154W. Hyvä lauta jos etsit lyhyempää lautaa, mutta normaali 154 on kengälle liian kapea. Toimii hyvin 10.5-11.5 kengällä.
Saatavilla laaja kokokattaus: 150, 154, 154w, 156, 158, 158w, 162w, 170w

Good Company
Kauden uutuuslauta. Tämä on käsittääksemme tehty vanhojen Kilroy-lautojen pohjalta. Edullisempi (440€) löysähkö peruscamber hienoilla ysärihenkisillä graffoilla. Hyvä ratkaisu jos Custom ja Free Thinker tuntuu liian kireiltä laudoilta hinnaltaan tai jäykkyydeltään. Saatavina myös pienempinä kokoina alkaen 135cm koosta.
Koot: 135, 148, 152, 159

Blossom
Kaksi kautta mallistossa ollut parkkilankku, jolla mennään tiimin puolesta kaduilla ja isoimmissa slope style -hyppyreissä. Tämä kertoo laudasta oikeastaan kaiken oleellisen. Hämmästyttävän helppo, mutta silti vauhtikestävä ja suoritusvarma kokonaisuus. Jos lompakko kestää niin suositellaan myös ihan parkkilaskun aloitteluun, lauta jonka suorituskyky kestää loputtomiin, vaikka sinne Rukan megaan saakka. Löytyy mm. Telma Särkipajun jaloista.
Burtonin infojen mukaisesti todellakkin parkkikäyttöön, lauta oli jostain syystä harvinaisen heikko rinteiden ulkopuolella. (Powder 3/10).
Kenelle: Monipuolista parkkilautaa etsivälle. Lauta josta ei suorituskyky lopu kesken. Vaikka lauta on merkitty jäykäksi, ei sitä kannata pelästyä, sopii myös parkkitaipaleen alkupäässäkin olevalle. Toimituksen tunnelma oli, että lauta ei ole niin ”Stiff and aggressive” mitä speksit antavat ymmärtää. Käyttäytyy hyvin sekä hitaissa, että nopeissa vauhdeissa.
Koot: 149, 152, 155, 158, 162

Process
Burton Process on vielä lopuksi ”Customin parkimpi versio”. Marc McMorrisin luottolauta. Kevyt, hyvä poppi, Pure Pop camber, helposti käsiteltävä, kestää vauhtia ja niin edelleen. Jos Custom tuntuu vähän all mountainilta niin tästä erimomainen parkkilauta kaikkeen parkkilaskemiseen reileistä hyppyreihin, hieman Name Dropperia jämäkämmällä tuntumalla. Erinomainen all around parkkilauta helpolla laskutuntumalla.

Yhteenvetona kaikki yllä mainitut laudat ovat loistavia yleiseen laskuun ja parkkiin. Osa toimii vähän monipuolisemmin kaikkialla tunturilla tai vuorella ja osa on enemmän vain parkkiin suunniteltuja. Nopeana yhteenvetona Process, Custon, Blossom ja Free Thinker ovat suhteellisen samankaltaisia, Custom selkeästi eniten all mountain -kulmalla ja sitten taas Blossom eniten parkkikulmalla. Name Dropper ja Good Company ovat esiteltyjen lautojen selkeästi helpommaista päästä, Processin ollessa seuraava. Free Thinker on sitten ehkä eniten kovimpaan parkkimenoon, mutta Custom ja Blossom tulevat hyvin lähellä. Kaiken kaikkiaan melko pieniä vivahde-eroja, lautaa miettiessä kannattaa lähteä siitä mitä laskee eniten ja minkälaiseen laskemiseen lautaa kaipaa. Lisäksi valitun laudan koko vaikuttaa. Lyhyempi lauta on myös fleksiltään joustavampi. Lumilauta on aina vähän kompromissi, eikä mikään lauta toimi täydellisesti pienestä jibbailusta isoille vuorille. Hyviä all around -lautoja löytyy, mutta jos esimerkiksi lasket pääasiassa etelän parkkia niin lauta kannattaa ajatella sen mukaan. Kaksi lautaa ei ole välttämättä huono idea sekään jos vain budjetti kestää. Toinen parkkineppailuun ja toinen vaikka pohjoisen reissuille, jossa lasketaan sitten enemmän sekaisin metsää, rinnettä ja parkkia.
Teksti: Mikko Kempas