Lumilautailijat

Hallitseva paralympiakultamitalisti Matti Suur-Hamari jättää kisauransa tähän.

Matti Suur-Hamari ei jatka kisauraansa. Imatralainen ja sittemmin Kuusamoon muuttaneen Suur-Hamarin viimeiseksi kisaksi jäi Pekingin paralympialaiset, joista hän otti paracrossista kultaa ja banked slalomista hopeaa.

– Jo parina viime vuonna olen kypsytellyt ajatusta, että vieläkö liekki palaa ja vieläkö on tavoitteita. Vielä on liekin lämpöä riittänyt ja motivaatiota löytynyt, mutta Pekingissä päätös konkretisoitui. Oltiin saatu tiimin kanssa pidettyä tekeminen huipputasolla ja nyt tuli palkinto, niin maalialueella viimeistään ymmärsin, ettei tästä enää kauheasti voi paremmaksi pistää. Vielä kun tuli maailmanmestaruus, Dew Tourin voitto ja paralympialaisten bankedista hopeamitali, niin tuloksellisesti tämä kausi oli ihan älytön. Rupesin miettimään, että nyt on kaikki voitettu mitä parapuolella voi voittaa. Halusin silti Pekingin jälkeen antaa itselleen rauhan fiilistellä asiaa ja juhlia mitalia, ettei missään tunnekuohussa tee päätöksiä. Nyt kun on saanut kotona hengittää ja juhlia ja nähdä kavereita, niin kyllä se päivä päivältä on vahvistunut, että kisaura saa olla tässä. Hieno matka kuljettu, ja kaikki tavoitteet mitä on asetettu on täytetty ja monin verroin menneet yli odotustenkin. Nyt on aika laittaa tämä päätökseen ja keksiä tulevaisuudelle muita asioita, Suur-Hamari kommentoi päätöstään.

Lumilautaliiton toiminnanjohtaja Tiina Lindström on kiitollinen Matille hienosta urasta:

– Pitkä matka on Matin kanssa yhdessä tultu, ja ei kyllä enempää olisi tältä matkalta kukaan voinut toivoa tai pyytä. Matti on todella määrätietoinen ja sitoutunut laskija. Lujista uransa aikana sattuneista vastoinkäymisistä huolimatta hän kykeni menemään aina vain eteenpäin. Matti on varmasti yksi ammattimaisimmin toimineista lumilautailijoista, joita olen tavannut. Ja vaikka kyse oli hänen henkilökohtaisesta urastaan, niin aikaa riitti silti aina myös kilpakavereiden ja yhteisön auttamiseen. Se on suurta se, ja kuningas Mosse totisesti ansaitsee kruununsa. Nyt on aika lausua kiitokset Matille ja hänen taustajoukoilleen mahtavasta työstä, jota he ovat suomalaisen lumilautailun ja paraurheilun eteen tehneet. Liitossa on kova vastuu pitää yllä tätä perintöä ja työskennellä sen eteen, että menestystä tulee jatkossakin ja ammattiura on mahdollinen mahdollisimman monelle laskijalle, Lindström kommentoi.

Matti Suur-Hamari vammautui moottoripyöräonnettomuudessa 2009, jolloin hänen vasen jalkansa amputoitiin polven alapuolelta. 2013 hän alkoi kilpailla paralumilautailun maailmancupissa ensimmäisenä suomalaisena. Hän osallistui urallaan kolmiin paralympialaisiin voittaen kahdesti kultaa crossista sekä banked slalomista pronssia ja hopeaa. Lisäksi hän on voittanut useat maailmanmestaruudet, X Gamesit, Dew Tourin, maailmancupin kokonaiskilpailuja sekä ensimmäisenä vammaisurheilijana vammattomien SM-kultaa crossissa.

Aikuisten maajoukkueen viralliset kumppanit ovat Kuoma, Ruka ja Urheilu Mehiläinen.

Lue pitkä haastattelu Matin urasta Lumilautaliiton sivuilta: https://www.ski.fi/fsa/suur-hamari-lopettaa-uransa/

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia