Tapahtumat

HARJU OPEN – ensi askel lumilautailun tuomiseksi kaupunki-infraan

Jyväskylän keskustassa sijaitseva Harju on suurimmalle osalle Suomalaisista lumilautailijoista tuttu paikka. Siellä on aikojen saatossa järjestetty useita kilpailuja ja siellä ovat käyneet kuvaamassa lukemattomat kotimaiset ja -ulkomaalaiset porukat. Eikä ihme, iso kukkula keskellä kaupunkia tarjoaa hyvät puitteet monipuoliseen lautailuun vanhoilla kivisillä muureillaan, lukuisilla reileillään ja metsän muodoillaan.

Tänä vuonna ensi kertaa järjestetty Harju Open oli erityisen hauskalla tavalla tehty tapahtuma, jossa kisattiin erikseen nopeudesta Banked Slalom radalla sekä teknisyydestä reili linjalla. Tapahtuman taustalla oli Jyväskylän kaupungin käynnistämä “Harjun Talvimaa” hanke, jossa kehitetään Harjun talvista toiminnallisuutta ja sen takana hyvin mielenkiintoinen pyrkimys, lähteä rakentamaan kaupunki-infraa lumilautailua varten.

Petrus Saikkonen laittoi Niche Snowboardsillaan erittäin vakuuttavia bs lippareita.

Kukkosen Petro on aktiivisesti ollut tekemässä eri lumilautailu tapahtumia niin kauan, kuin muistan. Ja eipä yllättänyt, että hänellä oli sormensa pelissä tässäkin produktiossa, tällä kertaa Jyväskylän Lumilautailijat Ry:n edustajana. Petro kertoo Harju Openin konseptista ja sen pyrkimyksistä näin:

“Harju Openin taustalla on isompi visio kaupunkien keskustoihin rakennetuista lumilautaparkeista. Vähän kuin skedeparkit, mutta alamäkeen tehdyt ja lumilautailua varten suunnitellut puistot. Ollaan jo kauan pyöritelty kavereiden kanssa ajatusta, että ois siistiä alkaa tekemään lumilautaparkkeja kaupunkien keskustoihin. Tietty joo, kadut on täynnä spotteja, mitä laskea ja reilikisat kaupunkiympäristössä alkaa olla jo alalla melko tuttu ilmiö. Kuitenkin ajatus siitä, että kaupunki-infraa rakennettais lumilautailun ehdoilla, tuntuu vaan saakelin mielenkiintoselta kuviolta.

Tätä aihetta on poristu pitkään ja hartaasti useemman tahon kanssa. Ollaan myös tehty tapahtumia jotka demottaa aihetta, ja useat päättäjät ovat olleet lumilautaparkeista kiinnostuneita. Hauskaa on ollut, vaikkei mitää pysyvää tai suurempaa olla saatu vielä aikaan. Homma lähti kuitenkin liikkumaan eteenpäin ihan uudella fiiliksellä, kun Taiteenedistämiskeskuksen Hans-Peter Schutt, eli Hansu, innostui aiheesta ja alkoi puskemaan ideaa eteenpäin. Ekana talvena Hansu kuumotti mut tekemään jotain konkreettista asian eteen, joten me roudattiin kavereiden kanssa skedeparkeilta piknareita ja penkkejä Harjulle. Skeittareille kiitos kamiksien lainasta ja puisto-osaston Vesa Lehtiselle alueen käyttöluvasta. Ekana talvena saatiin laskee aika rauhassa niitä piknareita Harjulla.

Seuraavana kesänä Hansu oli järkänny tapaamisen kaupungin arkkitehdin Mervi Vallinkosken kanssa, joka innostu aiheesta suht huolella. Me valmistauduttiin siihen kokoukseen tietty ajatuksella ja kyseltiin Saarion Jannelta apuja, kun ei meillä ollu hajuukaa miten puistoja suunnitellaan. Yks asia johti toiseen ja toinen kolmanteen. Jotenkin lopulta istuttiin syksyllä kokouksessa jossa oli paikalla varmaan 15 tyyppiä kaupungin eri osastoilta ja kaikilla tuntui olevan ihan asiallinen meininki prokkiksen suhteen. Kokouksessa päädyttiin käynnistämään pitkän tähtäimen suunnitteluprosessi johon Saario oli lupautunut pääsuunnittelijaksi. Lisäks sovittiin, että demotetaan tätä visioo tulevana talvena tapahtuman merkeissä, päätettiin järjestää Harju Open. Pääpiirteittäin tavoitteena oli tehdä hyvä parkki ja kutsua laskijat paikalle. Onnistuttiin omasta mielestä melko hyvin.”

Nopeimpien on helppo hymyillä.

Eikä Petro huijannut, tapahtuma oli hyvin onnistunut. 23.2.2019 järjestetyssä Harju Openissa oli mukavasti porukkaa laskemassa, yleisöä riitti paljon pitkin päivää ja kaikki tuntuivat viihtyvän mainiosti. Päivällä haikattiin ja kellotettiin Banked Slalom rataa, keli oli sattunut suotuisaksi ja radalla pääsi kunnolla vauhdin tuntuun. Huomasi, että tunteja lapion varressa oli vietetty radan rakentamiseksi. Bankedin lasku oli kaikille avoin ja ilmainen, radalla nähtiinkin osallistujia isolla ikähaarukalla, kaikki hymyssä suin. Lämpö pysyi päällä kun haikkasi ja oli hauska, kun pitkin Harjun rappusia oli paljon eri-ikäistä uteliasta yleisöä paikalla ihmettelemässä lautailijoiden menoa. Snackbreakin Samu Mikkonen kertoi mennessään, ettei millään muulla ollut väliä kuin nopealla ajalla.

Martin Kalliola fiilisteli rataa. Hän kertoo oman lautansa olleen sen verran ruvella, että oli turvautunut paikalla tarjolla olleeseen Nitron testilautaan. Serkkupoika (herkkupoika) Martin oli luonnollisesti valintaan tyytyväinen, sillä mies laski sillä Bankedin nopeusajojen voittoon. Palkintonsa hän oli kuitenkin unohti Harjulle. Allekirjoittanut vei niukasti naisten sarjan omalla rupisella katulaudallaan, voitoksi saatu Nitron vyötärölaukku myynnissä, mikäli joku olisi vailla.

Liiton täti Jenni Viitanen tuikkasi rataa vakuuttavasti.

Näköalatornissa syödyn päivällisen jälkeen siirryttiin illan hämärtyessä, kutsuvieras reili mittelöhin. Harjulla sijaitsevalle lenkkipolulle oltiin pystytetty pitkä kinkkireili, josta matka jatkui pieniin hänkkiin, joista sai valita mieleisensä puolen, näiden alastulossa oli bankki, josta matka jatkui kahteen pressipenkkiin. Harjulle tehtyä reili setuppia kuvailtiin osuvasti sanoilla “kapee ja nopee” ja se tarjosi tekemisen meininkiä, niin yleisölle kuin laskijoille. Paikalle oli saapunut kosolti nuorta yleisöä illalla, kapean reilirännin molemmin puolin oli kymmeniä ihmisiä kannustamassa. Musa soi ja juontaja kertoi vitsejä, tunnelma pimeänä lauantai iltana Harjun korkeiden mäntyjen katveessa oli hieno. Ilmassa taisi olla sitä kuuluisaa urheilujuhlan tuntua.

Reilikisoja dominoinut  Snackbreakin Tommi Ollikainen oli erityisen tyytyväinen, että keskelle kotikaupunkia oltiin järjestetty kunnon meininkiä. Omien sanojensa mukaan “oli hullun siisti suhata siellä yleisön keskellä, oli tekemisen meininki koko ajan päällä kun yleisö niin lähellä.”

Reilikisat vienyt Snackbreakin Tommi Ollikainen oli erityisen tyytyväinen, että keskelle kotikaupunkia oltiin järjestetty kunnon meininkiä.

Rännissä nähtiinkin vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun PCP jengin Snibudi oli ladannut hartiat valmiiksi bs reverttiä varten tailpressissään, mutta tippui kesken pitkän reilin pois ja meinasi keilata puolet yleisöstä, lähes kaksimetrinen Snibudi pahoittelee tapahtunutta pilke silmäkulmassaan.

Harjulle rakennettu parkki saa Jyväskylän kaupungin luvalla siellä olla, niin kauan kuin lunta riittää. Sitä huolletaan talkoovoimin ja on siellä käynytkin hyvin porukkaa laskemassa. Petron mukaan Harju Open oli pintaraapaisu siitä, mitä kaupunki-infran rakentaminen lumilautailun ehdoilla voisi olla. Jäämme suurella mielenkiinnolla odottamaan, mitä tulevaisuus asian tiimoilta tuo tullessaan!

Komulaisen Antti oli pakannut vaimon Subarun täyteen miehiä ja lautoja, ja ajanut Kuopiosta paikan päälle kisaamaan.

Laskijat kiittelivät järjestäjiä hyvin järjestetystä tapahtumasta. Järjestäjät kiittävät talkoolaisia ja etenkin Havumäki Ranchin porukkaa avusta. Allekirjoittanut kiittää kaikkia tapahtuman järjestämiseen osallistuneita, lisää tämmösiä tapahtumia tarvitaan!

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia