Laskettelukeskukset

Himoksen parkki

Etelästä katsottuna Himos on aina ollut yksi, ellei ensimmäinen, portti isompien keskusten maailmaan. Sen osuus Suomen lumilautailun ja parkkilaskemisen kehittymiselle on merkittävä, sillä Himos oli yksi ensimmäisiä paikkoja, jonne Helsingistä matkattiin legendaarisella ski bussilla kokemaan tuolihissejä ja maagista hiihtokeskuksen eri puolien välillä liikkuvaa yhteysbussia. Helsingin rautatieasemalta lähteneissä ski busseissa pyöri Satu Järvelät, Sebu Kuhlbergit, Tomi Toimiset ja kaikki muut freestyle-laskemisen ensimmäiset nimet, jotka lähtivät viemään ”temppuilua” maailmalle jo kauan ennen kuin twintip-suksista oli kuultu yhtään mitään. Aivan aluksi Himoksella ei ajalle tyypilliseen tyyliin ollut edes hyppyreitä, reileistä puhumattakaan. Keskusta laskettiin lähinnä kuin isoa parkkia. Varsinkin kaikki rinteiden reunoissa olevat sidehitit olivat suosiossa – näistä harjoiteltiin ensimmäisiä asteita kohti lumilautailun tulevaisuutta. 

Janne, Invert seinälle.

Vuosien kuluessa Himoksen parkit ovat kokeneet monia vaiheita. Yleensä molemmilla puolilla keskusta on ollut oma parkkinsa ja parhaimmillaan half-pipejä on ollut jopa kaksi. Muun muassa Roistola weekendit himoksella 2000-luvun puolella kuuluivat Suomen laskutapahtumien eliittiin. Jossain vaiheessa parkkilaskun suurimman suosiopiikin jälkeen parkit jäivät hieman unohduksiin, ja keskukset alkoivat kehittää yhä enemmän perhetoimintaa. Parkkilasku koki kuitenkin vuosien varrella suuren muutoksen, kun aiemmin lähinnä teini-ikäisten harrastuksesta tuli paljon suuremman segmentin tekemistä – oman lisänsä toki toi vielä se, että myös suksilaskijat tulivat tärkeäksi ryhmäksi reilejä vetämään ja olivatkin monesti lumilautailijoita paljon isompi kuluttajaryhmä. 

Himoksen parkkikokonaisuutta lähdettiin kehittämään tulevaisuuden suuntaan kaksi vuotta sitten uusien tekijöiden myötä. Siitä haluttiin tehdä laadultaan Suomen parhaimpia ja sen haluttiin myös palvelevan uudenlaista laskija- ja käyttäjäkuntaa. Samat nimet ovat vetäneet aiemmin muun muassa Laajavuoren parkkitoimintaa. Minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia Himoksella sitten on?

Jenni, Boardslide

”Niitä on! Isoin haave olisi saada tehtyä Etelä- ja Keski-Suomeen sen kokoluokan parkkikokonaisuus, ettei niitä metsästävien tarvitsisi enää ihan aina lähteä laskemaan pohjoiseen asti” kertoo Himoksen parkkivastaava Jarkko Westerholm.

Himoksen pääparkki, North Park, sijaitsee nykyään pohjoisessa, klassisen kahden hengen tuolihissin noususta katsottuna vasemmalla reunalla. Parkkiin pääsee sekä ankkurilla että tuolihissillä. Toistaiseksi parkki on keskittynyt pitkälti rinteen yläosaan – rinteen lopussa on kaksi hyppyriä, mutta parkin yläosa ja hyppyrit eivät ole vielä oikein yhdistynyneet ”yhdeksi parkiksi” vaan välillä on pieni siirtymä. Tulevaisuudessa tätä on tarkoitus parantaa, jolloin parkista saataisiin kokonaisuudessaan vielä yhtenäisempi kokonaisuus.

Tälle kaudelle muutoksena onkin tuleekin pienten maansiirtotöiden kautta parkin reililinjan pidennys. Eli reililinjaa on jatkettu samaan linjaan metsän reunaa pitkin entistä pidemmälle, joten pituuteen saadaan muutama kumpu lisää, niin ettei parkki keskity enää vain rinteen yläosaan.

Itse parkki oli käydessämme melko reilipainotteinen, mutta sieltä löytyi myös muutama boksimallinen hyppyrikin rinteen alaosassa olevien hyppyreiden lisäksi. Reilit olivat melko matalia, mutta pitkiä, jolloin tekemistä löytyi monen tasoiselle tekijälle. Tälle kaudelle paikalle olisi kuuleman mukaan tulossa myös muutama ”katusempi” reili, eli enemmän korkeutta putkeen. Varsinaisella reiliosuudella oli kaksi vierekkäistä linjaa, jossa oli peräkkäin kaksi kumpua + hyppyri + loppuun wallride. Rinteen vasemmalla reunalla (ylhäältä katsottuna) meni luovempi linja, jossa sai samaan laskuun noin 5-6 obstaakkelia ja mahdollisti myös sivuille poikkeavat linjat, jotka antoivat paljon mahdollisuuksia linjojen vaihtamiseen kesken laskun. Ennen ensimmäisen kummun vauhdinottoa löytyi vielä kaksi ”treeniputkea” eli perus muoviputkea suht flätillä. Näillä oli kiva saada jalat lämpimäksi ennen varsinaista parkkia.

North Park (entinen Mountain Dew Rail Park) on varsin viihdyttävää laskettavaa ja sopiva reilejä osaaville laskijoille. Reilien nokat olivat hyviä, leveitä ja putket liukuivat paikalla ollessamme hyvin. Parkkeja myös huolletaan kesken päivän säännöllisesti. Suosittelemme pistäytymään, hauska että saadaan uusia ja erilaisia parkkeja kohtuullisen ajomatkan päähän etelästä, tänne tekee helposti vaikka päiväreissun!

Himoksen parkit

West Park

  • Mitä laitetta: Pressejä, jöötejä, treenireilejä, pikkubokseja, junioreille tarkoitettuja spesiaalimpia muotoja
  • Pituus: 440m
  • Sijainti: Länsirinteet / Murrin rinteen vieressä
  • Hissit: 14/15 hissit
  • (Alkukaudesta parkissa myös prolinjat ennen kuin North park avataan)

North Park

  • Rinteet 1-3
  • Pro-reililinja, iso boksilinja, treenireililinja sekä myös spesiaalimpia muotoja pro-laskijoille. 
  • Pituus: 750m
  • Sijainti: Pohjoisrinteet
  • Hissit: 1/2 hissit

Teksti ja kuvat: Mikko Kempas

Katso IG editti Himokselta: https://www.instagram.com/p/CrItE4eA9Zt/

Jopiwankenobi kikkailee todella hauskalla kahden putken kombotuubilla.
Sää suosi testiryhmää.
Jopi fs blunt
Jopi testaa Vimanansa kestävyyttä. Himoksen firecracker-reili oli suht helposta päästä sellaiseksi, mutta ei silti missään nimessä helppo. Mutta tähän pystyi kokeilemaan juttuja, ilman että syö sangollista.
Tälle kaudelle tilattuja uusia obstaakkeleita.
Tämä Z-jööti oli todella kiinnostava, mutta myös todella haastava. Läpiveto aiheutti vähän harmaita hiuksia. Janne suoritti fs boardilla.
Hyppyrilinjaa parkin alapuolella. Kuten näkyy niin potentiaalia on – tätä puolta Himoksella aletaan nyt kehittämään entisestään, jotta myös isompi hyppyrilinja saataisiin toimimaan paremmin parkin yläosan jatkeena ja tästä muodostuisi enemmän yksi kokonaisuus.
Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia