Laskettelukeskukset

Iso-Syöte – Suomen eteläisimmältä tunturilta löytyy parkkilaskisen vähemmän tunnettu helmi

Kun ottaa Iso-Syötteen puheeksi niin tulee vastaukseksi yleensä ”Joo, oon käyny siellä joskus aikoja sitten”. Monen mielikuvissa paikka onkin edelleen sama mitä se oli kymmenen vuotta sitten, mutta todellisuudessa siellä on muuttunut hyvin moni asia, omistajasta alkaen. Nyt muutaman vuoden ajan panostus lumilautailuun ja parkkilaskemiseen on muun kehityksen ohella ollut Iso-Syötteellä todella määrätietoista ja tämän eteen on satsattu paljon.

Teksti: Mikko Kempas    Kuvat: Mikko Kempas & Niko Häggman

Viime kauden Rodeossa kerroimme jo uusiseelantilaisesta parkkimanagerista, Matt Slocombesta. Hänen vanavedessään on Iso-Syötteelle tullut nyt lisää uusiseelantilaisia, muun muassa pitkän linjan kissakuski Tom Campbell ja pidempään jo Etelä-Suomessa asunut Dylan Sutton. Lisäksi parkkitiimiin on liittynyt myös Talman lokalina tunnettu Tatu Tammela sekä nuori valokuvaajalupaus Niko Häggman.

Tom laskee suksilla, ja näin ollen pitää huolen siitä että myös suksilaskijoiden toiveet parkin rakentamisessa huomioidaan. Parkin tekeminen lumilautailijoille on kumminkin hänelle tuttua puuhaa. Hänen isänsä oli kissakuski ja hän on viettänyt lapsuutensa pitkälti rinnetyössä ja lumikissan penkillä. Nyt 26-vuotiaana hän rakentaa parkkeja ammatikseen, talvet Suomessa ja kesät Uuden-Seelannin vuorilla. Iso-Syötteen kissa on vielä vähän vanhaa mallia, mutta hänelle on tulossa työkaluksi vielä viimeisen päälle parkkiajamiseen suunniteltu kissa. Kun katsoo jo nyt aikaan saatua jälkeä niin ei voi kun odotella, mitä ihmettä parkkitiimi saa aikaan kun käytettävissä oleva kalusto tulee olemaan viimeisen päälle.

Kokonainen rinne omistettu parkille

Parkkeja Iso-Syötteellä on kolme. SnowParkin lisäksi sen viereisessä rinteessä on JibPark ja toisaalla on nuoremmille suunnattu MiniStreet, joka soveltuu myös loppuillan kruisailuun parkkirotillekin. Käytännössä mini streetissä on enemmän pressejä ja Snow Parkissa on enemmän pelkkiä reilejä. Ison parkin reililinja sisälsi paikalla ollessamme parhaimmillaan yhdeksän reiliä ja kaksi pientä, mutta hyvää hyppyriä samalle laskulle. Isojen hyppyreiden kautta sai neljä reiliä ja kolme isoa hyppyriä samalla laskulla. Tästä saa hyvän kuvan parkin pituudesta (1000m/170m korkeuseroa). Parkin kaikki obstaakkelit sheipataan käsin illan päätteeksi tip-top kuntoon ja parkkitiimi käy korjailemassa uria myös pitkin päivää. Parkki muistuttaakin pientä taideteosta, sillä kaikki reunat olivat kuin veitsellä leikatut ja jokainen yksityiskohta oli huomioitu.

Syöte1
Parkkimanageri Matt Slocombe hommissa.

Sheippauksen lisäksi parkissa oli huomioitu hyvin monia pieniä asioita, jotka monesti muuten unohtuvat parkkisuunnitelmista. Ensinnäkin yksi rinne on omistettu pelkälle parkille, joten kurvailevat nappulat pysyvät paremmin poissa alastuloista. Lisäksi parkissa on useita paikkoja minne voi kätevästi pysähtyä näkyvälle paikalle odottamaan takaa tulevaa frendiä. Parkkia voi laskea siis muutaman reilin seteissä tai sitten ylhäältä alas yhtä soittoa, jolloin jalat saa jo mukavasti maitohapoille. Parkin vieressä menee parkin ankkurihissi, jolla saa suht nopeita kierroksia. Ylösnousu ei ole liian pitkä ja varsinkin kun jonoja ei ole saa tunnissakin jo laskukertoja varsin hyvän määrän kasaan.

Syöte_2-922

JibPark ei vierailumme aikaan ollut vielä pystyssä, mutta sinne tulee paljon lumesta muotoiltuja kumpuja ja muuta pientä kikkailtavaa. Sen hyvä puoli on myös se, että Snow Parkista pääsee parista kohtaa leikkaamaan metsän läpi Jib Parkkiin ja sieltä takaisin, joten kaikkien parkkien ollessa auki laskettavia linjoja muodostuu vaihtoehdoista valtava määrä.

Iso-Syötteellä järjestetään myös paljon tapahtumia, kuten IS Tour (11.2., 25.3. ja 15.4.), Sinne Storen parkkiskabat (1.4.), Mindy-tyttösessarit (1.4.) ja Parkkijamit (22.2, 1.3. ja 8.3.) Nuoremmille on suunnattu muun muassa MiniStreet-sessarit ja lumilautailun alakoululeiri, mutta se on tältä kaudelta mennyt jo täyteen. Leirin valmentajana toimii Mikko Terentjeff, joka on täyden pätevyyden omaava lumilautavalmentaja. Iso-Syöte onkin saanut jalansijaa myös ulkomaisten ryhmien valmennuspaikkana. Paikalla ollessamme paikalla oli kaksi uusiseelantilaista ryhmää.

syöte3
Roope Tonteri antoi parkille erinomaiset arvosanat. Kuva: Niko Häggman.

Tonteri suosittelee

Suomalaisista laskijoista Iso-Syötteen parkkia kuluttaa ahkerasti muun muassa Tynin veljekset, Aleksi Nevakivi ja Sami Kallo. Myös Roope Tonteri kävi tutustumassa paikkaan useamman päivän verran.

Roope kommentoi parkkia näin: ”Joo kävin tossa vuoden vaihteessa Iso-Syötteellä ja kyllä oli makia parkki. Sanoisin että paras mitä olen Suomessa laskenut. Iso-Syötteellä on helkkarin hyvä meininki ja parkista tosissaan pidetään hyvää huolta. Siellä on sheippaamassa semmoset tyypit, jotka oikeesti tietää mitä ne tekee. Parkista hyvän tekee se että se on tosi monipuolinen ja sieltä löytyy paljon vedettävää niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekkin laskijalle. Totta kai iso tekijä on että mestat on aina hyvässä sheipissä. Paljon perus reilejä ja reilit luisti tosi hyvän mistä iso plussa. Hyndät toimi kanssa mainiosti. Lisäksi rinneravintolassa helkkarin hyvät burgerit.”

Roopen mielipiteeseen on helppo yhtyä myös ruokatarjonnan osalta. Kaikissa kolmessa kokeilemassamme ruokapaikassa oli tosiaan erinomaiset ruuat. Erityiskiitosta ruokavalikoima sai siitä, että myös nopeampi ruoka, kuten burgerit ja hodarit olivat erinomaisia ja myös kasvisruokavalio oli otettu huomioon. Rinneravintolan poro- ja kasvisburgeria voi molempia suositella varauksetta. Niin sanotusti hyvää settiä.

Syöte_2-3
Parkkitiimin Matt & Dylan Sutton yhteisissä harrastuksissa.

Parkkilaskemisen lisäksi Iso-Syötteellä pääsee hyvällä lumella laskemaan myös metsää. Helpon lähestymistavan vapaalaskuun tarjoaa FreeRide park,  joka on ajamaton rinne täynnä puusta tehtyjä hyppyripohjia. Toimiakseen todella hyvin FreerideP ark tarvitsee uutta lunta jonkin verran, mutta hyvällä lumella se näytti todella hauskalta vaihtoehdolta. Se ei ollut todellakaan mikään ihan turistiystävällisin versio, vaan rinne oli loppupäästä jo varsin jyrkkää kumpua. Lähimetsät tarjoili hyvin myös droppeja, lumilippoja ja pieniä pillowlainejakin. Pienellä autotiesiirtymällä sai lähes koskemattomia metsälaskuja. Lisäksi Iso-Syötteen lähimaastossa, kuten Pikku-Syötteellä on kuulemma paljon lisää vähän laskettua maastoa vapaalaskuun helpoilla siirtymillä.

Iso-Syötteen toiminta on kaikin puolin esimerkillistä ja voimme suositella laskureissua Iso-Syötteelle varauksetta. Kompakti ja rauhallinen keskus, jossa pääset A-luokan parkkilaskemisen lisäksi hyvän ruuan, rauhallisen tunnelman ja metsälaskun pariin ongelmitta. Keskuksen kompakti koko on moneen isompaan paikkaan verrattuna myös plussaa, sillä liikkumiseen ei tarvitse uhrata hirveästi aikaa. Parkki on suoraan rinneravintolan edessä päähissien ala-asemalla, eikä majoituskaan ole todennäköisesti kuin kivenheiton päässä. Mutkia lomaasi Iso-Syötteessä löytyy siis vain mäestä.

syöte

Tatu Tammela Iso-Syötteestä

Kysyimme muutaman kysymyksen Iso-Syötteen meiningistä parkkitiimiin liittyneeltä Tatu Tammelalta. Tatu on loistava laskija, joten hän myös varmasti tietää mistä hyvä parkki on tehty.

Viihdyit aikaisemmin hyvin Talmassa, mikä toi sut Iso-Syötteelle?

Jep, Talman jäätiköllä on aina mukavaa losotella. Iso-Syötteelle pääsin käymään viime keväänä laskufrendien kanssa. Siitähän se jäikin polte isoon parkkiin. Kävikin vielä tuuri ja paikka löytyi parkkitiimistä.

Minkälainen meininki Iso-Syötteellä on työpaikkana?

Rento tunturi-ilmapiiri, ammattimainen ja leppoisa henkilökunta. Työtä tekevän tarpeet otetaan huomioon mukavasti.

Mitä sun työnkuvaan kuuluu? Minkälainen on perus työpäivä?

Parkin sheippaus, ylläpito sekä erinäiset huoltotehtävät. Harvemmin on samanlaista päivää kelien ja asiakasmäärien suhteen. Lumisena päivänä saatan kaivaa settejä lumen alta näkyviin koko päivän. Aamuisin kissan jälkeen sheippi ja Illalla ennen kissaa. Päivisin esimerkiksi reilien huoltoa, suunnittelua ja laskemista tietenkin!

Mitä mieltä olet Iso-Syötteen parkista laskijana?

Usein pehmeää lunta, tuulelta suojassa. Luonnon muodot reunoilla ja sidehittejä. Iso parkki on yli kilometrin pitkä. Reilejä sekä hyndiä pääsee vetämään samassa linjassa monipuolisesti. Mintissä kunnossa, toimiva flow.

Mitkä on ne syyt, jonka takia Iso-Syötteelle kannattaisi tulla?

Timanttiset obstaakkelit ja hyvää metsälaskua runsaalla lumella. Nopea siirtyminen rinteissä. Siistit lumiset tunturimaisemat ja revontulet. Helppo matkustaa.

Iso-Syöte

Noin 8h ajomatka Helsingistä, 1,5h ajomatka Oulusta.

17 rinnettä ja 8 hissiä

3 parkkia: SnowPark, Jibpark ja MiniStreet / + FreeridePark

www.isosyotesnowpark.com

www.facebook.com/isosyotesnowpark

www.instagram.com/isosyote

rainbow Reili-2 Reili-3  Reili  Hotelli

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia