Lumilautailijat

Järvilehto kauden avauksessaan kolmanneksi

Kalle Järvilehto on ottanut pronssia Italiassa Modenassa lasketussa big airin maailmancupin kilpailussa. Roope Tonteri sijoittui seitsemänneksi, Iina Puhakka yhdeksänneksi ja Rene Rinnekangas viidenneksitoista. Kilpailun voitot menivät Japaniin. Miehissä kultaa vei Takeru Otsuka ja naisissa Reira Iwabuchi. Finaaleihin toisena suomalaisena päässyt Tonteri oli Järvilehdon kanssa toisen kierroksen jälkeen jaetulla kolmannella sijalla. Rinnekangas jäi finaaleista saaden karsinnoissa yllättävän vaisut pisteet, kun taas rovaniemeläinen Puhakka suoriutui telinekisoista ensikertalaisena hienosti. Miehistä jatkoon laskivat Roope Tonteri ja Kalle Järvilehto, Tonteri ensimmäisestä ryhmästä ja Järvilehto toisesta. Molemmat olivat ryhmänsä neljänsiä. Rene Rinnekangas tippui jatkosta ollen toisen ryhmän kahdeksas. Tonteri ja Järvilehto tekivät backside 1440:net ja Rinnekangas frontside 1440. Finaalissa Järvilehto ja Tonteri aloittivat backside 1440:llä, joista varsinkin Järvilehto sai tempustaan varsin alhaiset pisteet.

Miesten kisaan tulleen sääntöuudistuksen vuoksi samaan suuntaan ei enää voinut toista hyppyä pyöriä, mikä vaikutti varsinkin Tonterin temppuvalintoihin. Pyörittyään jo backsideen hän ei voinut enää pyöriä hänelle tuttuun caballerialiin, joten hän teki heikompaan suuntaansa frontside 900:n. Järvilehto teki toisellaan switch backside 1260. Kolmannella kierroksella Tonteri koitti parantaa ensimmäistä temppuaan juuri oppimallaan backside 1620:lla, mutta ei aivan sitä saanut päälle. Järvilehto teki ison switch backside 1440:n, mutta tuomarit pähkäilivät pitkään, tuliko hänen pyllähtämisensä jo maalissa vai oliko temppu kaaduttu. Hyppy katsottiin hyväksytyksi, ja hän saikin siitä päivän toiseksi kovimmat pisteet. Näin ollen hän nousi kolmannelle sijalle, eikä muut laskijat enää päässeet ohi. Järvilehto oli kisoihin odotetusti hyvin tyytyväinen. Tulos sivusi Järvilehdon parastaan, kun hän pronssille viime kaudella tuli big airissa Saksassa: 

– Nyt on helkkarin hyvä fiilis! Mä olin tosi tyytyväinen, että ländäsin kaikki kolme rania. Viimeinen oli vähän kyseenalainen ja varmasti jakaa mielipiteitä, mutta tuomareiden mielestä se oli tarpeeksi pitkälle laskettu ennen kuin flätillä pompuissa lähti alta. Sen takia tuli tällainen lopputulos, mutta kyllä sitä mieluusti laskisi seisaallaan loppuun saakka. Oman pään sisällä haittaa eniten. Tuo oli elämäni toinen ländätty switch backside tripla, kun Saas-Feessä tein syysleirillä ensimmäisen, että siihen nähden voin olla tyytyväinen. Kuitenkin telinehyndä, jäinen ja pomppuinen ja sai silti noinkin hyvin tehtyä. Kyllä mulla meni omasta mielestä hyvin. Eka bäkki tripla meni hyvin, switch bäkki 12 meni myös, vaikka sen kanssa oli harjoituksissa vaikeuksia. Karsinnoissakin kaaduin ensimmäisen hypyn ja vasta toisella sain tehtyä bäkki neljäntoista. Nyt mennään kotiin miettimään seuraavaa siirtoa. Pekingiin lähtee muita suomalaisia, eli tsemppiä heille. Ehkä itse menen Rukalle, Järvilehto kertoo. 

Päävalmentaja Antti Koskinen oli päivästä myös hyvin mielissään: – Oli mahtava päivä. Hienosti jätkät kampesivat itsensä finaaliin, minne Renekin olisi mielestäni kuulunut, mutta menköön nyt tämän kerran. Homma lähti toimimaan heti kättelyssä finaalissa, kun onnistumiset tuli jo ensimmäisellä kierroksella. Hienoa oli myös, että Kalle sai siitä vielä parannettua. Sehän oli hunajata, ettei mennyt treenit syksyllä hukkaan. Näyttää, että ukot ja daamit ovat hyvässä iskussa, että tästä on hyvä lähteä Pekingiä kohti, kun iskukykyä löytyy koko joukkueesta niin kuin vähän jo uumoiltiinkin. Paljon positiivista ilmassa kaikkien osalta. Aikuisten maajoukkueeseen tällä kaudella noussut, telinekisojen ensikertalainen Iina Puhakka oli kokemuksesta tyytyväinen, vaikkei finaaliin asti aivan päässytkään: – Jäi hyvä fiilis. Oli toki aika haastava hyppyri, mutta hyvin selvittiin. Tuntui, että sain tatsin siihen hyppyriin eikä enää pelottanut vetää siitä. Tuntui, että osaa vetää ja kun vielä sai opnnistuneen hypyn päälle, niin jäi hyvä tunnelma. Vedin backside 360 mutella. Treeneissä tuli tehtyä vain suoria ja opeteltua hyppyriä. Kisoissa tuntui, että nyt se voisi lähteä. Ekalla meni myös päälle, mutta pyllähdin kumpuihin. Tokalla meni paremmin ja ländäsin kunnolla. Rauhallisesti pitää tuollaisessa hyppyrissä malttaa: sen verran iso hyppyri ja paljon vauhtia. Haluaisin kyllä uudestaankin päästä tällaista vetämään, ei ole niin paha miltä näyttää, Puhakka kommentoi. 

Kisalähetys katsottavissa TÄSTÄ

Seuraavaksi big airin maailmancupia lasketaan Pekingissä Kiinassa. Siellä kisat ovat 24.11. 

Tulokset, miehet
1. Takeru Otsuka, JPN 186,75
2. Chris Corning, USA 185,00
3. Kalle Järvilehto 179,75
…7. Roope Tonteri 164,75
…15. Rene Rinnekangas 78,50

Tulokset, naiset
1. Reira Iwabuchi, JPN 166,50
2. Miyabi Onitsuka, JPN 165,00
3. Anna Gasser, AUT 159,50
…9. Iina Puhakka 50,50

Kalle Järvilehto

Tiedote: Suomen Lumilautaliitto

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia