”lmastonmuutos aiheuttaa vakavan uhan talvilajien tulevaisuudelle. Meistä jokainen voi onneksi vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjumiseen. Protect Our Winters Finland aktivoi talviurheilun ystäviä ja talvilajien parissa toimivia pelastamaan talvemme.
Teksti: Siv Knudsen Kuvat: Harri Tarvainen, Jani Kärppä, Aino Huotari
Meitä kaikkia lehden lukijoita varmasti yhdistää ainakin yksi tekijä: rakkaus talviurheiluun. Ilman lumisia talvia harrastaminen hankaloituu kovasti. Protect Our Winters yhdistää talviurheilun parissa pyörivät ihmiset ja yritykset yhdessä aktivoitumaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, jotta talvemme pelastuisivat.
Protect Our Wintersin on perustanut amerikkalainen vapaalaskija Jeremy Jones vuonna 2007. Jones on havahtunut urallaan siihen, ettei enää pysty laskemaan samoilla huipuilla, joilla aiemmin on puuteri pöllynnyt. Jones on koonnut ympärilleen aktiivisen laskijaporukan, jonka voimin he ovat käyneet mm. kolkuttelemassa valkoisen talon ovia voidakseen vaikuttaa poliitikkoihin ilmaston suojelemiseksi. Amerikassa POW:n toimintaan kuuluu esimerkiksi ”Hot planet, cool athletes” -kampanja, jossa POW:n lähettiläät kiertävät kouluissa kertomassa ilmastonmuutoksesta sekä sen vaikutuksesta talviin. POW:n lähettiläitä USA:ssa ovat mm. olympiamitalisti Jamie Anderson, itävaltalainen vapaalaskija Nicholas Müller sekä vanha kunnon Kelly Clark. Euroopassa Protect Our Winters on aloittanut toimintansa myös Norjassa, Ranskassa ja Itävallassa.
Suomeen POW rantautui marraskuussa 2014. POW:n hallituksen muodostavat joukko hyvin erilaisia ihmisiä, joita kuitenkin yhdistää yhteinen päämäärä: halu tehdä töitä talviemme pelastamiseksi. Laskijoista Miikka Hast ja Siv Knudsen kuuluvat POW:n hallitukseen. POW-lähettiläitä Suomessa ovat Miikan ja Sivin lisäksi mm. Enni Rukajärvi, Pekka Hyysalo, Jussi Oskari-Taka sekä Matti Suur-Hamari. Laskijat ovat sitoutuneita omilla valinnoillaan tekemään voitavansa hiilijalanjälkensä pienentämiseksi.
POW:n suomeen tuonut Niklas Kaskeala on tellu-ukkoja ja tehnyt vuosia töitä ilmastopuolella. Mäkeä mies on laskenut pienestä saakka, ja suurimmaksi motivaatioksi POW:lle työskentelyyn onkin juuri se, että omat lapset saisivat oppia laskemaan etelän lähikeskuksissa. POW pyörii vapaaehtoisvoimin, ja aktiivit käyttävät runsaasti vapaa-aikaansa asian puolesta.
POW Finland tekee yhteistyötä myös muiden Suomalaisten ilmastoliikkeiden kanssa. POW oli mukana, kun poikkeuksellisen laaja joukko järjestöjä luovutti yhteisen ilmastojulistuksensa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle. Joulukuussa järjestettävä Pariisin ilmastokokous voi järjestöjen mukaan olla käännekohta ilmastokriisin ratkaisussa. POW:n tarkoitus ei kuitenkaan ole muuttaa koko maailmaa, vaan saada ihmiset aktivoitumaan omissa talviurheilupiireissään ruohonjuuritasolla. Kun ihmiset innostuvat yksilötasolla, voivat vaikutukset levitä laajemmallekin – pienistä puroista kasvaa isoja jokia.
Miikka Hast on tehnyt kovasti töitä POW:n eteen viimeisen vuoden aikana. Kysyttäessä häneltä, mikä sai miehen lähtemään mukaan POW-toimintaan, kertoo Miikka huolestaan ilmaston ja talvien puolesta. Miikka on myös nähnyt urallaan konkreettisen eron talvien muuttuessa, ja tämä on herättänyt halun taistella niiden puolesta. Miikka kertoo seuranneensa Amerikan POW:n toimintaa jo pidemmän ajan, ja liikkeen rantautuessa Suomeen se tuntui heti luonnolliselta väylältä. ”POW on hyvän fiiliksen järjestö, ja se tuntui heti omalta kanavalta lähteä tekemään hommia itselle tärkeän asian puolesta. ”
Kun Miikalta kysytään vinkkejä siihen, mitä jokainen voisi omalta osaltaan ilmaston eteen tehdä, mainitsee hän olevansa samoilla linjoilla POW:n seitsemän kohdan kanssa; POW on listannut parhaat ja tehokkaimmat vaikutustavat tärkeysjärjestykseen seitsemän kohdan listaan. Tärkeimpinä mainitaan äänestäminen ja kunnianhimoisen ympäristöpolitiikan vaatiminen poliitikoilta. Ilmastonmuutokseen perehtyminen, sen pohtiminen ja siitä puhuminen ovat tärkeitä asioita. “POW haluaa yhdistää talviurheilun ystäviä; yhdessä meillä on suurempi äänivoima. Jokainen voi omalta osaltaan tehdä pieniä tai isoja konkreettisia asioita jokapäiväisessä elämässään esimerkiksi pohtimalla omia kulutustottumuksiaan“, Miikka summaa.
Lumettomat talvet eivät ole vain laskijoiden ongelma, vaan siitä kärsii myös talviurheilun ympärillä pyörivä miljoonabisnes. Nyt lauhkeina talvina etenkin Etelä-Suomen hiihtokeskusyrittäjät joutuvat erityisen koville niin asiakaskadon vuoksi kuin lumen tykittämiseen kuluvan energiankin suuretessa merkittävästi. Pienemmillä pakkasilla tykittämisen energianhukka on valtava, kun lumitykit eivät pysty muodostamaan yhtä tehokkaasti lunta kuin kovemmilla pakkasilla. Laskettelukeskukset kuluttavat valtavan määrän sähköä ja vettä lumettamiseen sekä hissien pyörittämiseen. Rakkaalla harrastuksellamme on valtava hiilijalanjälki, ja meidän laskijoiden tulisi yrittää kompensoida lajistamme koituvaa hiilikuormaa maapallollemme. Lumi ei ole intohimo – se on elämäntapa. Tekemällä yhdessä töitä yhteisten päämäärien eteen voimme pelastaa talvemme.
POW-LÄHETTILÄS SIV KNUDSENIN VINKIT
Yritetään välttää lentämistä mahdollisuuksien mukaan. Yritetään valita suorat lennot, sillä siinä säästää kuitenkin sen 50 euroa lipun hinnasta, kun ei shoppaile ja syö/juo vaihtokentällä kolmea tuntia. Kun lennetään, yritetään olla mahdollisimman pitkään samassa paikassa, jotta vältetään turhaa matkustamista.
Tiesittehän lentokompensaatiosta: lentomaksu.fi
Suomen Lapissa, Pohjois-Norjassa ja Ruotsissa on usein pirun hyvää putikkaa. Voisiko sen vuosittaisen alppireissun tehdä välillä sinne?
Ekosähköä kotiin, työpaikalle ja harrastuksiin (lähikeskus)! Puhu ja pohdi, haasta ja kyseenalaista niin kotona, porukoilla, töissä sekä harrastuksissa.
Jätetään autolla ajo vain pakollisiin menoihin. Pyörä on etenkin stadissa taatusti nopein tapa liikkua, ja lisäksi siinä säästää rahaa bensoissa ja kuntosalimaksuissa, kun päivän hyötyliikunta ja jalkatreeni tulee tehtyä.
Kun ostaa kaupasta ruokaa, vaatteita tai laskukamoja, on hyvä pysähtyä pohtimaan, mistä ne tulevat. Minkälaisen prosessin ne ovat läpikäyneet ennen kaupan hyllylle päätymistä? Suosi kotimaista, sesonkia ja lähellä tuotettua. Ainut kotimainen olut suuremmista merkeistä on Olvi ja pienemmistä esim. Kukko. Ostetaan niitä.
Ostetaan vain kestävää kamaa. Jos T-paita maksaa kympin, sen elinikä tuskin on mahdottoman pitkä, eikä sen ompelija varmaankaan ole siitä kohtuullista korvausta saanut.
Sitten yksi itselleni tärkeimmistä: sillä on valtava merkitys, mitä sinne lautaselleen laittaa. Kun valitsee lihan tilalle useammin kotimaisia kasviksia, tulee vatsa onnelliseksi ja hiilijalanjälki pienenee merkittävästi. Kokeile vaikka edes yksi kasvisruokapäivä viikossa, tai vaihda edes lounaat vegemätöiksi. Jos joku haluaa näissä apuja, autan mielelläni!
Ennen kaikkea fiilistellään talvea, käytetään maalaisjärkeä ja hymyillään. Niillä pääsee pitkälle.
www.facebook.com/ProtectOurWintersFinland