Tapahtumat

Riksgränsen Banked Slalom & King of the Hill 2016

Pohjois-Ruotsissa, Norjan ja Ruotsin rajalla sijaitseva Riksgränsen on upea vapaalaskupaikka, jonne etenkin keväisin kerääntyy pohjoismaisia laskijoita kauden viimeisille laskuille. Riksu on legendaarinen paikka lumilautailun historiassa, vuorilla on käynyt kuvaamassa vuosien saatossa lukemattomia lumilautailun suurnimiä Terje Haakonsenista Antti Auttiin. Eikä ihme, Riksussa laskemisen mahdollisuudet ovat loputtomat, vain mielikuvitus on rajana. Paikka on täynnä uskomattomia luonnon muotoja, joista jo pienelläkin lapioinnilla saa aikaan huikeita suorituspaikkoja. Yöttömät yöt takaavat kauniin valon ja uniikin tunnelman vuorilla. Keväisin Riksussa on viimevuosina vietetty Ruotsalaisen lumilautalehti Transitionin järjestämää Banked Slalom tapahtumaa. Tänä vuonna heti bankedin jälkeen oli King Of The Hill 2016- reunion -tapahtuma, joka keräsi paikan päälle lumilautailuhistorian isompia nimiä sekä tämän hetken kovimpia laskijoita.

BANKED SLALOM

Tällä kaudella Banked Slalom on todella ottanut tulta purjeisiinsa ympäri maailmaa ja nopeuskisoissa on mittelöyty  eri mantereiden lumilla. Riksun Banked Salom rata oli kuitenkin jotakin aivan muuta, kuin mitä esimerkiksi Suomessa ollaan tällä kaudella nähty. Rata oli todella tekninen, todella nopea ja se todellakin vaati sen, että lautatekniikan on oltava hallussa. Nopeasti mutkittelevalla radalla oli vaikea pitää vauhti yllä, mikäli pumppaustekniikka ja kaarenajo ei ollut tatsissa. Radalla nähtiin uskomattomia ulosajoja, suurin osa luonnollisesti puolivoltilla. Rata meni tuolihissin alapuolella ja hissistä pystyi tarkasti seuraamaan kanssalaskijoiden laskuja. Harjoituksissa oli erittäin viihdyttävän näköist kun ammattilaisporukat laskivat rataa peräkanaa, käyttäen radan kaaria todella hyödykseen, pumpaten vauhtia surffimaisesti eteenpäin liitäen. Iso hatunnosto tekijäporukalle, jotka olivat pitkän ja mutkaisen radan käsipelillä rakentaneet!

img_6318

img_6360

Transition Magazine järjesti tapahtuman nyt neljännen kerran, eivätkä järjestäjät olleet alunperin ajatelleet, että tapahtumasta tulisi näin suosittu. Mutta niin kuin kaikilla hyvillä tapahtumilla on tapana, ne kasvavat vuosi vuodelta. Tällä kertaa eri sarjoissa oli yhteensä 235 kisaajaa, pelkästään miesten avoimessa sarjassa oli 93 ukkoa kurvittelemassa. Suomalaisia paikalla oli reilu kymmenkunta, parhaana miesten avoimessa sarjassa Iikka Bäckström sijalla 24 ja naisten avoimessa sarjassa seitsemäntenä allekirjoittanut, Siv Knudsen. Radalla nähtiin uskomaton määrä lumilautailun isoja nimiä kuten Terje Haakonsen, Pat Moore ja Eiki Helgasson. Voittajaksi laski lopulta Ranskan Arthur Longo, joka mutkitteli radan läpi sen verran löysin elein, että moni luuli hänen kaatuneen ylhäällä ja kruisivan siksi niin rauhallisen näköisesti maaliin. Naisten sarjan vei Sveitsiläinen Jrene Zimmermann.

KING OF THE HILL 2016 – REUNION

Banked Slalomin jälkeen käynnistyi King Of The Hill 2016- reunion tapahtuma. Tasan kaksikymmentä vuotta sitten, samaisessa tapahtumassa, Ingemar Backman osoitti lumilautailulle uuden suunnan, silloisella maailmanennätys ilmallaan 6,5m korkealla Methodilla. Tämä hetki on jäänyt legendaarisena muistona lumilautailun historiaan ja toiminut motivaationa ja suunnannäyttäjänä usealle laskijalle. Tästä uskomattomasta hetkestä on todisteena Jeff Curtesin ottama vaikuttava valokuva. Legendaarisen kuvan ja tarinan sen ottamisesta Curtesin kertomana löydät täältä http://www.monsterchildren.com/26684/behind-the-shot-jeff-curtes/

Jos suomipoika ei Banked radalla aivan kärkikahinoihin yltänyt, niin iltahuminat olivat kyllä hallussa. KOTH käynnisteltiin onnekkaasti seuraavana päivänä vasta hissien sulkeutumisen jälkeen, kun reilu parisataa laskijaa kokoontui yläasemalle. Tunnelma oli todella sähköinen, kun sen kokoinen porukka kokoontui yhteen ja lähti yhdessätuumin laskemaan vuoren seinämän siirtymää. Yhdessä laskimme erään kiellekkeen laidalle, jossa kokoonnuttiin pitämään muistotilaisuus Craig Kellylle, edesmenneelle amerikkalaiselle Burtonin ammattilaskijalle, joka menehtyi vyöryssä vuonna 2003. Kielekkeen reunalta paljastettiin Kellylle valettu muistomonumentti lumilauta, Riksu kun oli ollut miehelle merkityksellinen laskupaikka. Ingemar paljasti monumentin, paikalla olijoiden hiljentyessä kunnioittavasti kuuntelemaan miehen sanoja omasta idolistaan, Kellysta. Siitä, kuinka Kelly oli omalla laskemisellaan ja olemuksellaan vaikuttanut Ingemarin suhtautumiseen lumilautailuun. Yksilölajeissa korostuu se, kuinka yksi ihminen voi omalla esimerkillään, niin laskemisellaan, kuin käyttäytymisellään muita ihmisiä kohtaan, vaikuttaa valtavasti muiden suhtautumiseen lajia kohtaan.
Tunnelma kielekkeellä oli käsinkosketeltava, ilmassa tuntui kunnioitusta, liikutusta ja yhteisöllisyyttä. Ympärillä ei ollut kuin vuorien välissä avautuvat solat, tuulen ujellus ja me, kaksisataa laskijaa yhdessä istumassa, siinä hetkessä, kuulemassa tarinoita ihmisistä, joita me kaikki kunnioitimme. Kun puheet saatiin pidettyä kaikui vuorissa tumpuista lähtevä taputus ja kovaääniset vihellykset, kun ihmiset osoittivat kunnioitustaan.

img_6447

img_6446

Kielekkeeltä lähdettiin laskemaan legendaariselle ”Norjan laskulle”, joka on mahtava lasku, täynnä luonnon eri muotoja. Lasku vie Ruotsin puolelta rajan yli Norjan maaperälle. Laskulla pystyi lumilautailun historiaan tarkemmin tutustuneet tunnistamaan lukuisia spotteja mm. Subjekt Haakonsenista, Robot Foodin, Mack Dawgin sekä Absinthin leffoista. Laskun varrelle oltiin rakennettu erilaisia kaaria ja step uppeja, joita jengi jäi sessailemaan kovalla palolla. Paikalla oli useita eri kansainvälisiä kuvausryhmiä ja laskemisen taso oli käsittämätöntä. Erityisesti mieleen painui, kenties Norjan iloisin mies, Lenn Roald Jørgensen, jonka mielikuvitukselliset temput ja iloinen olemus sekä valtava tukka otti tilan haltuun. Verkkokalvoille paloi myös Pitkäsen Arton surmanloikka, kun valtavan kornerin nokka oli Arton jalkoja äkäisempi ja mies sätki valtavan ilmaloikan päälleen. Luojan kiitos kevätkelit olivat tehneet ländistä pehmeän ja tilanteesta selvittiin naurulla. Myös vanhemman liiton suomalaisedustus oli vahvaa kun mm. Heppu Pentti tyylitteli handplantteja kaareen.

Seuraavana päivän sessarit käytiin Banked radan alaosassa, jossa kiekkaa pääsi ottamaan tuolihissillä, mikäli haikkaus kävi uuvuttamaan. Mestoille oltiin rakennettu jälleen luonnon muotoja hyödyntäen erilaisia kaaria, step uppeja, kornereita sekä yksi jättiläismäinen korneri, josta ammattilaiset räiskivät järkyttävän kokosia ilmoja. Oli huikea tunne päästä livenä todistamaan moista osaamista. Kyllähän se hiljaiseksi vetää kun yksi vanhoista omista idoileista, Terje Haakonsen, vetää silmiesi edessä suurimman Methodin mitä olet koskaan livenä todistanut. Nykypäivän idoileista Scott Stevensin onefoot ajot kornereihin olivat myös todella mieleenpainuvaa suorittamista.

Tapahtuma sai arvoisensa päätöksen, kun viimeisenä päivänä kokoonnuttiin Norjan laskun alaosaan sessailemaan käsin tehtyä korneria. Samaan paikkaan, jossa kaksikymmentä vuotta sitten Ingemar oli vienyt lumilautailun historiaa eteenpäin valtavalla Methodillaan. Tunnelma oli käsinkosketeltava ja laskemisen taso uskomaton. Korneri itsessään ei ollut valtavan kokoinen, mutta siitä pystyi vetämään todella isosti, kuten sessareilla saatiin nähdä. Alek Oestreng nakkeli kornerista valtavia fs3:sia uskomattomalla tyylillään, Sven Thorgren veti puolestaan niin isosti, etten nähnyt miehen kertaakaan osuvan ländiin. Sessarit olivat huikea osoitus lumilautailun monipuolisuudesta, temppurepertuaari kun oli oldschool Methodeista, onefoottien kautta tuplavoltteihin. Nicolas Müller räjäytti pankin valtavilla Methodeillaan, mies hyppäsi korkeamalle ja rauhallisemmin kuin kukaan muu. Mutta täytyy kyllä sanoa, että myös nuori Rene Rinnekangas sai useasti vauhdinoton porukan mylvimään isoilla ilmoillaan!

img_6582

Kaiken kaikkiaan tapahtuma veti nöyräksi lumilautailun edessä. Se pysäytti miettimään, kuinka isoasta asiasta lopulta onkaan kyse niin monelle ihmiselle. Kuinka paljon lumilautailu on eri ihmisille antanut eri aikakausina. Kuinka se yhdistää ihmisiä maailmanlaajuisesti. Miten niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin lumilautailu, on tullut elämää ohjaava halu, joka näyttää suunnan elämälle. Kuinka sen kautta tapaa upeita ihmisiä, pääsee uskomattomiin paikkoihin, sekä ennenkaikkea, miten sen kautta voi kokea niin paljon onnellisuuden ja onnistumisen tunteita. Hyvät ystävät, pidetään lumilautailusta huolta ja pidetään se elossa! Pidetään talvistamme huolta.

Teksti: Siv Knudsen   Kuvat Siv Knudsen, Sami Luhtanen ja Emil Vikström.

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia