Laskettelukeskukset

Ruka Park – yhä parempia harjoitusmahdollisuuksia maailman huipuille

Ruka on tämän talven aikana ollut jo nyt varsinaisen somemyllytyksen kohteena. Lumilautailija ei ole käytännössä voinut välttyä sosiaalisessa mediassa maajoukkueen ja ulkomaisten laskijoiden
postauksilta Rukan isolta hyppyrilinjalta. Paikalla on nähty muun muassa niinkin isoja staroja kun Mark McMorris ja palaute on ollut kautta linjan positiivista. Mutta mitä on tapahtunut, minkä takia
kaikki ovat Rukalla?

Haastettelimme asian tiimoilta Rukan Otto Lintusta, pitkän linjan aktiivilaskijaa, joka tottelee työpaikallaan titteliä nimeltä ”Johtaja – tapahtumat ja rinne-elämykset ”

”Rukan parkit nähdään ensisijaisesti kaikille kuuluvana – tärkeää on tarjota kaikille aloittelijasta ammattilaiseen mahdollisuudet hauskaan laskukokemukseen ja kehittyä progressiivisesti kohti yhä isompia hyppyreitä näin halutessaan. Olemme samaan aikaan huomanneet myös sen, että alkukauden lumivarmuus on hyvä mahdollisuus tarjota tavoitteellisille laskijoille ja maajoukkueille huippuluokan harjoitusolosuhteita”, Otto kertoo.

On niissä kokoa ja näköä. Kuva: Johannes Rinne, Park Works


Ilmastonmuutos on valitettavasti todellinen asia, joka on huonontanut esimerkiksi jäätiköiden olosuhteita vuosi vuodelta. Tässä, varsinkin alkutalvesta, pohjoisen lumivarmuus on alkanut tarjota yhä varteenotettavamman vaihtoehdon ulkomaisille maajoukkueille ja treeniryhmille. Keinolumen, säilölumen ja luonnonlumen yhdistelmällä toteutettuna Ruka on tarjonnut yli 200 päivää parkkilaskemista kaudessa. Tälle kaudelle koko Rukan lumetuskapasiteettiä ollaan kasvatettu jopa 50 %, joka on osa Maston alueen jättihanketta. Maston alueelle aukeaa 4 uutta rinnettä ja Suomen ensimmäinen kahdeksan hengen tuolihissi. Kasvaneen lumetuskapasiteetin ansiosta hyvän lumetuskelin sattuessa kohdalle voidaan lunta tehdä yhä laajemmalle rinnealueelle kerralla.

Tälle kaudelle, näin alkukaudesta, Rukan ison linjan hyppyreillä on lähdetty pilotoimaan mahdollisuutta toteuttaa priva-harjoituksia, jossa iso hyppyrilinja on suljettu yksityiskäyttöön sekä Suomen maajoukkueelle että vierailijoille parin viikon ajaksi. Ilmaista tämä lysti ei tietenkään ole, vaan maajoukkueet maksavat luonnollisesti keskukselle harjoitusajasta, mutta hinta on varsin kilpailukykyinen verrattuna suuren maailman vastaavien paikkojen hintoihin. Yksityistreenit sisältävät kumminkin välihuollot, käsihuollot, lisävalaistukset ja kaikki herkut mitä kuvitella voi, jotta harjoitusolosuhteet ovat ensiluokkaiset. Tälle kaudelle on siunaantunut vielä runsaasti luonnonlunta ja pakkanen on pysynyt tasaisena, joten lumen koostumus on olliut ensiluokkaista isoihin hyppyreihin niin vauhtien kun pehmeydenkin suhteen.

Minkälaista palautetta sitten tästä on tullut?

”Todella positiivistä palautetta tullut, kaikki ovat kehuneet hyppyreitä ja olosuhteita. Erityisesti kiertonopeus on saanut kiitosta, se on kumminkin älyttömän nopea verrattuna ison maailman vastaaviin. Nykyisellä nopealla tuolihissillä päästään noin 4 minuutin aikaan per kierros, mikä on jo varsin tehokasta treeniä.” Otto kertoo.

Minkä kokoisia hyppyrit ja reilit sitten ovat?

”Hyppyrin pöydät liikkuvat välillä 15-20 metriä, reilit ovat periaatteessa normaaleja reilejä, mutta niitä set upataan vähän uudella tavalla, jos haluu esimerkiksi treenata reilistä tuplia ulos.”  Otto valoittaa parkin kokoluokkaa.

Parkkilaskeminen on ollut Rukalle aina merkittävä asia, mutta tämän kehityksen myötä Ruka alkaa nousta täältä syrjäisestä Pohjolasta yhä varteenotettavammaksi tekijäksi globaalissa lumilautailussa ja olemaan yhä näkyvämmin osa lumilautakulttuuria ja -maailmaa. Suomen ei tarvitse olla vain paikka, josta lähdetään vierailemaan ulkomaille, myös tänne voidaan tulla varta vasten hyvien olosuhteiden ja meiningin takia – Rukan kehitys on osoittanut, että Suomessakin on potentiaalia olla samalla viivalla esimerkiksi Laaxin ja Prime Parksin kaltaisten konseptien kanssa, kun ymmärrämme lumilautailua kokonaisvaltaisemmin – parkit ovat keskuksille voimavara, joiden mahdollisuudet esimerkiksi keskusten markkinoinnissa ovat ensiarvoisen tärkeitä – hyvin tehtynä. Tässä tarvitaan nimenomaan keskuspäättäjien tukea, uskoa ja luottoa asiaan, kuten Rukalla – näin laji kasvaa, kehittyy ja näyttäytyy kiinnostavana uusille sukupolville.

Iso hyppyrilinja on tätä lukiessasi nyt auki koko kansalle, eli jos taitoa ja uskallusta riittää niin tervemenoa kokeilemaan miltä maailmanluokan isot ilmat tuntuvat. 

Loppuun Otto ja Ruka haluavat vielä kiittää yhteistyöstä maajoukkueita, Parkworksia, Charless Beckingsalea ja Rukan Park crewta.

Teksti: Mikko Kempas
Kuvat: Ruka
Aloituskuvassa: Mikko Rehnberg

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia