Luultavasti Suomen laajinta lumilautakokoelmaa ylläpitävän Mikko Halmeen lumilautailu alkoi siinä, missä niin monen muunkin, 80-luvun loppupuolella uusi laji kiinnitti huomioon ja mäkeen oli päästävä. Ensimmäiset testit tapahtui ajalle tyypillisesti kovilla siteillä ja ensimmäiset lautakaupat tehtiin Järvenpään Hanigtonissa (Kaupassa, jonka pohjalta muodostui sittemmin Union Five). Ensimmäinen lauta oli sen ajan klassinen lauta HOT 160.
90-luvun alusta Ski Expon kamakirppiseltä tarttui mukaan isän ostamana Craig Kelly ”majoneesi” värillä – nyttemmin kokoelman harvinaisemmiksi muodostunut lauta, josta tarjotaan helposti nelinumeroisia summia. ”Mayonese Craig Kelly” on eräänlainen Burton-keräilijöiden Graalin Malja, jonka omistaville on mm. suljettu Facebook-ryhmä. Lautoja ei ole maailmassa kovin montaa, mutta Mikko ei ole ollut omaansa halukas myymään sen tunnearvon takia.
Aikaanaan olisikin voinut tehdä hyviä sijoituksia – Esimerkiksi Burton pro-laudoista mm. Brushien Trout maksoi 6000mk – mikä oli aikanaan todella iso raha – mutta saisi siitä tänä päivänä Ebayssä myytynä yli tuhat euroa.
Lautoja kertyi Mikon varastoihin jo ennen kun hän varsinaisesti tunnusti olevansa lautakeräilijä. Mikko on alusta saakka ollut kova Eero Ettala Fani. Osa harrastusta onkin taltioida Suomen kovimpien laskijoiden historiaa – Suomessa on hyvin vahva lautailukulttuuri, mutta koska se ei ole ns. olympiatason virallista kisahistoriaa, ei sitä ihan samalla tavalla tunnusteta tai tiedetä. Joni Malmi, Eero Ettala, Jussi Oksanen sun muut klassiset 90-luvun nimet ovat olleet kiistattomia maailman huippuja, joiden saavutuksia ei ole kumminkaan samalla tavalla taltioitu kun muun urheilumaailman. Eerolla on ollut kumminkin 11 pro-mallia, joka on maailman mittakaavallakin merkittävä määrä.
Eeron lautoja oli kiertynyt varastoihin pari, kun ajatus Suomi pro-lautojen keräämisestä syntyi – Mikko ei ole ollut koskaan mitenkään ”syvällä skenessä”, jotta olisi tuntenut kaikki pro-laskijat, mutta vähitellen muun muassa Teemu Takamäen ja avustuksella alkoi syntyä kontakteja, joiden kautta lautoja alkoi tulla. Myös Ville Niskanen on ollut isona apuna kun hän on hoitanut useita lautoja ulkomailta asti. Kokoelmasta löytyy lähes kaikki Suomalaiset pro-mallit, lähtien mm. Jussi Oksasen Lamarista, Litovaaran Rossignoliin, Joni Mäkisen Optioneihin ja muihin aikakausien klassikoihin.
Mikko ei koskaan halunnut olla vain Burton-keräilijä, vaikka aika hyvä Burton-kokoelma varastossa onkin. Sydäntä lähellä on nimenomaan twintipit, mitään vanhempia teilittömiä directional-lautoja kokoelmasta ei hirveästi löydy vaan nimenomaan 90-luvulta eteenpäin olevat freestylelaudat ovat kokoelman syvintä ydintä. Myös pikkumerkit, kuten Joyride ja Silence kiinnostaa, mutta mm. Joyriden laudat ovat nykyään aika kovisssa hinnoissa.
Mistä niitä sitten saa? Kotimaisista paikoista mm. Tori on kovassa kurssissa ja ihan kierrätyskeskuksista on tehty kovia löytyjä. Lautoja on tilattu myös ulkomailta, mutta mm. Ebayssä hinnat ovat lähteneet aika käsistä. Samat ylihintaiset laudat roikkuvat listoilla koko ajan, mutta välillä sieltäkin voi tehdä hyviä löytöjä. Lautoja tulee myös vaihdettua ulkomaisten keräilijöiden kesken. Tärkeä osa kokoelmaa on kumminkin kotimaisten laskijoiden laudat, joita mm. Joni Malmi ja Eero ovat luovuttaneet Mikolle henkilökohtaisesti, Eerolta lautoja ollaan käyty hakemassa ihan kotiovelta saakka signeerauksien kera.
Lautoja on kiertynyt varastoihin noin 350 kappaletta, eikä ne kaikki mahdu tällä hetkellä edes seinälle. Maatilalta löytyy onneksi tilaa varastoida, joten on lankuille vielä tilaa – jos joku haluaa mm. lahjoittaa lautansa kokoelmaan.
Mikko on itse laskenut enemmän tai vähemmän aktiivisesti koko elämänsä – kotiseudun rinteet ovat tulleet tutuksi, mutta työnsä takia ei pidemmälle oikein pysty irrottautumaan. Elinkeino on myös rajoittanut vähän tekemistä, sillä yksityisyrittäjällä ei ole varaa loukkaantua pahasti.
Skavaböle Snowboard Shack on hieno tallenne lumilautailun historiaa – muitakin museoita maailmalla on, mm. Sveitsissä, mutta kotimaista lumilautailua on tallennettu melko heikosti. Toivotamme kokoelmalle pitkää ikää!
Seuraa Instassa:
www.instagram.com/amjiihoo
Teksti ja kuvat: Mikko Kempas
PS. Keräiletkö jotain suomilautailuun tai lumilautailuun liittyvää? Ota yhteyttä toimitukseen, mielellään teemme juttuja näistä kokoelmista. mikko.kempas@gmail.com