Varusteet

Union Strata kokemuksia

Union on pitkän linjan lumilautojen siteisiin erikoistunut yritys jenkeistä, joiden tuotteisiin luottavat monet ammattilaisetkin vaikka saisivat lautasponsoriltaan merkin omatkin siteet. Unionit ovat käsite, tiimin nimilistakin kertoo merkin merkityksestä: Gigi Rüf, Arthur Longo, Scott Stevens, Dan Brisse, Scotty James, Joonas Eloranta, Sami Luhtanen, Travis Rice, Jamie Anderson, Jess Kimura… legendanimien LISTA on loputon.

Varvaskuppi menee helposti erimallisten kenkien ympärille, eikä tule ulos (lisää toe dragiä) kengän kärjestä.

Saimme testiin Unionin kotimaiselta maahantuojalta, Shreddingtonilta, suhteellisen tuoreen mallin nimeltä Strata. Stratoista on tullut mainospuheiden mukaan nopeasti tiimin suosikki ja kotimaisista laskijoista muun muassa Joonas Eloranta luottaa kyseiseen malliin. Kysyimme Joonakselta kommenttia siteistä:

”Mä laskin aika monta vuotta Unionin Forceilla ja luulin että ne on maailman parhaimmat siteet. Muutama vuosi takaperin Union kuitenkin tuhosi mun illuusion parhaimmista siteistä kun ne alko valmistamaan Strataa, mikä on itseasiassa hyvin samankaltanen side Forceen verrattuna. Erotuksena Forceihin, Stratoissa on ehkä hieman löysempi hiback, vaimentavampi baseplate ja ne on tehty enemmän parkkia ja jibbailua silmällä pitäen, samalla kuitenkin pysyen riittävän jäykkänä, jotta ne toimii kovassakin kyydissä. Ainakin omalle kohtaa homma on tehty helpoks kun yksillä siteillä pärjää kaikkialla.”

Joonas Eloranta luottaa myös Unionin Strataan. Kyseessä on team-malli, jonka high back on erilainen.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy siteet yksinkertaisuuteen. Näissä ei ole mitään ylimääräisiä kikkoja; kaikki perus säädöt toki löytyy, mutta nilkkasträpit ja hi-back ovat vailla mitään pehmustuksia. Tämä on oikeastaan hyvä asia mm. siteiden kestävyyden kannalta, sillä pehmusteet tuppaavat irtoamaan liimauksistaan ja saumoistaan ensimmäisenä.

Jalkaa siteeseen laitettaessa ensimmäinen fiilis on, että jalka menee keskivertoa lähemmäs lautaa. Vertailu toiseen siteeseen osoittaa että korkeudessa ei ihan hirveästi ole eroa, mutta tunne johtunee siitä, että Stratan pohjaosa on iso, se levenee siteen reunoilta ja jalka on vähemmän ”ilmassa” verrattuna moneen muuhun siteeseen. Tämä tekikin siteestä välittömästi vakuuttavan oloisen. Nilkkastrap vetää jalan tukevasti pohjaan ja side on samaan aikaan mukava ja todella responsiivinen. Tuntuma laudan ja siteen välillä oli erinomainen ja lauta totteli todella nopeasti jalan liikkeitä kantilta toiselle.

Stratassa ei ole yhtään jostain siteistä tuttua ”varpaiden korotusta” vaan koko jalka tuntuu olevan tasaisella painolla siteessä. Tämä teki varsinkin reilien vetämisestä mukavaa kun jalkapohja asettui tasaisella painolla putken päälle.

Stratat ovat jäykkyydeltään keskitasoa joten ne sopivat hyvin monipuoliseen laskemiseen parkista takamastoon ja reileiltä hyppyreille.

Stratan forward leanin säätö on yksinkertainen, mutta ei onnistu ilman ruuvaria.

Soljet ovat valmistettu magnesiumista ja ovat huomattavasti alumiinisiä rimpuloita kestävemmät.

Stage 6 Duraflex ST on Unionin kevyin ja vahvin pohja tähän asti. Fused Vaporlite-välilevyjärjestelmä imee tärinät itseensä loistavasti. En usko että siteen baseplatea kovin helpolla (jos millään) saa kahteen osaan, sen verran kestävältä materiaalilta se tuntuu. Rakenne on myös yksinkertainen, mikä vähentää potentiaalisten murtumakohtien määrää.

Kaiken kaikkiaan erinomaiset siteet kaikkeen laskemiseen. Ehkä jos jotain voi valita niin vahvaan carvingiin tai vaikka bäkkärille löytyy Unionin valikoimasta toisiakin siteitä, kuten Falcor, mutta ei Stratoillakaan vikaan mene missään nimessä. Yleisesti laskemiseen, parkkiin, kadulle, jibbailuun, hyppimiseen, pipeen ja vastaavaan toimintaan 10/10 pisteen side.

Kiinnityskiekko löytyy tämän pyörylän alta, joka ruuvataan irti. Ratkaisu on vähän heppoisen oloinen, mutta toimiva. Plussaa on se, että tämän rinkulan saa helposti paikalleen myös hämärässä. Miinusta on taas se, että kun siteet ovat irti laudasta ei kiekko pysy siteiden mukana. Tämän takia pitää olla huolellinen, että esimerkiksi kesäsäilytyksessä ei kadota kiekkoa.

Kiekoissa nerokasta on se että yksillä kiekoilla siteet menevät sekä perinteiseen että Burtonin Channel-järjestelmään. Reiät löytyy siis molemmille sidejärjestelmille samasta kiekosta.

Loistava, ajaton ja simppeli side. Suosittelemme. Kokomitoituksesta pitää sanoa sen verran että M koko menee helposti kengänkokoon 10.5-11 saakka riippuen vähän mallista. Vasta koosta 11 eteenpäin kannattaa alkaa harkitsemaan L koon siteitä.

Sidettä löytyy mm. Shreddingtonista. shreddingtonsnow.com

Hinta 280 €.

Shreddingtonilla on myös noutomyymälä osoitteessa Runeberginkatu 35. Käy tutustumassa, mutta muista katsoa ensin aukioloajat netistä, liike ei ole joka päivä auki. Hyllyissä on mm. Capitaa, Vimanaa, Koruaa ja 32 kenkiä.

Värivalikoimasta löytyy varsin näyttäviäkin värejä perinteisen mustan ohella.
Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia