Lumilautailijat

Haastattelussa: Axel Thelen

Moi Äääxl! Mitä kuuluu!

Hyvää kuuluu! Just tulin koulusta ja ajattelin lähtee tässä kohta puolin Talman suuntaan. Mutta hyvin me tää haastis keretään tehä, niin kiire ei kuitenkaan oo.

Helposti keretään! Heitä ensialkuun lyhyt (tai pitkä) vapaamuotoinen esittely itsestäsi.

Nnoh, mistä sitä nyt alottais. Mä uskaltaisin väittää että oon suomen ”Bulein” (isokokoisin) snoukkari (laudan pituus 163cm, kertooko jotain?!?). Mä tykkään paljon lumilautailusta ja käyn paljon Talmassa, joka on myös mun kotikeskus. Tällä hetkellä mä lasken myös maajoukkuessa ja käyn Qkls:n (ota selvää;)) kanssa leireillä ja kisoissa, ja meil on tosi hyvä meininki ja porukka. 

Mitäs muuta… Luen koulussa kauppatieteitä mut siihen en mee syvempään ku sehän ei teitä lukioita varmaan kovin paljoo kiinnosta? Ei mua ainakaan kiinnostais! 😀 Nii ja mul on tällä hetkellä prätkäkortti kovasti tuloillaan joten ens kesänä mut nähään sitte nahkatakki päällä toivottavasti. Niin, mä oon 21 v ja asun hesois Vaasankadul.

No siinä tuli kattava infopaketti heti alkuun susta, hyvä! Ootko sä Axel suomalainen, suomenruotsalainen, ruotsinsuomalainen vai ruotsalainen? Ja mitä kieltä puhutte kotona?

Mä oon hurri eli suomenruotsalainen. Puhun himas iskän kanssa ruotsia ja äitin kanssa suomea. Koulua käyn ruotsiksi tällä hetkellä.

Entäpä kiinnostaako politiikka? Voisko Axel Thelen vuonna 2023 eduskuntavaaleissa edustaa RKP:tä ja kielipolitiikan ohessa ajaa vaikka Kivikon jälleen avaamista?

Hahah toi oli hyvä. Vuonna 2019 puhutaan snoukkalehdissä politiikasta, ei ollenkaan paha!! 

Mutta niin. Sanoisin että Axel voisi ehdottomasti seistä sen takana että kivikko avattaisiin jälleen mutta musta tuntuu että hänellä ei ole kärsivällisyyttä odottaa vastausta tähän kysymykseen 4 vuotta tämän aloitteen jälkeen eduskunnassa. Ja niin, ei kyllä politiikka muutenkaan kiinnosta! #millenial

Kyllä, Rodeo on tätä nykyä poliittinen lumilautailujulkaisu! Mutta edetään vielä syvemmille vesille. Mitä mieltä sä oot pakkoruotsista?

Mitäköhän tähän uskaltaisi sanoa. Jos oon ihan rehellinen niin en oo miettiny tätä asiaa kovin paljon, koska eihän tää asia koske mua periaatteessa. Mut uskon että pakkoruotsi on ihan ok. Uusien kielien oppiminen kehittää aivoja paljon ja eihän ne perusteet nyt niin vaikea oo oppia, eihän? xD

Se on juuri näin; mikä ei tapa niin se vahvistaa (myös aivoja). Jotta ei menisi liian vakavaksi niin heitä tähän väliin paras suomalainen/ruotsalainen/norjalainen vitsi!

Suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen väittelivät mikä on nopein. Norjalainen sanoi että kyllä salama on nopein. Ruotsalainen sanoi että kyllä viiva on nopein. Suomalainen sanoi että kyllä ripuli on nopein. Vaikka hän oli mennyt salamana vessaan ja vetänyt viivana housut alas, ripuli oli jo tullut. (ok toi oli googlesta XD mut toi on hyvä!)

Hahahah tää oli todellakin hyvä…!! Vessajutuista voidaankin siirtyä niiden tärkeimpien lukujen äärelle eli kerro meille sun tyttöystävien määrä, golffin tasoitusluku, monta tuplaa menee Vuokatin majurista/Talman takajätistä hyvänä päivänä ja kengänkoko.

Okei tyttiksiä on tällä hetkellä vaan yksi… tiiän!! Mut golffin tasoitus luku on hieman isompi… se taitaa olla 10 hujakoilla nyt. #singlein2019? Heh heh! (single tarkoittaa siis tasoitusta joka on alle 10) 

Tuplia menee hyvänä päivänä ehkä 4. Riippuu siitä enemmänki et paljon tuli syötyä ennen mäkeen tuloa. Ja jos tupla maxi patukoista puhutaan niin niitä ehkä 2 vaan ku nehän on saakelin isoja. Kengän koko on 44 (pakko olla wide lauta).

Kaksi tuplapatukkaa on jo kelpo suoritus… hyväksytään! Mutta kengänkoko toimikoon aasinsiltana lumilautailuun, josta meidän olisi tarkoitus myös puhua. Sun instagramista päätellen kaikki perinteiset lautailulajit tuntuu sujuvan. Jos pitäis kuitenkin valita yksi laji koko loppuelämäksi niin minkä sä valitsisit?

Ei kyllä haluis ikinä valita yhtä mutta jos pakko niin mä valitsisin varmaan surffauksen ilman sen suurempaa kokemusta siitä. Se laji jotenki kiehtoo mua ihan sikana ja se on niin siistin näköstä. Ja aina kun on surffaillut niin se on kyl tuntunut siltä että sitä vois tehä loppuelämän!

Yllättävää! Instagramista päätellen myös kaikki lumilautailun muodotkin tuntuu sujuvan mutta taas on valinnan paikka. Kiertelisitkö sä mieluummin kisoja vai kuvailisitko?

Välillä tuntuu siltä että vaan kuvailu riittäis ja välillä se kisareissukin on tosi hauska. Mut kyllä mä tähän uskallan sanoa että kuvailisin. Siinä hommassa voi jotenki paremmin toteuttaa omia haluja ja omaa itteään mutta onneks tota päätöstä ei ainakaan vielä tarvii tehä!

Juuri näin; onneksi kumpikaan näistä vaihtoehdoista ei taida olla toisiaan pois sulkevia. B-maajoukkuelaisena ja kahdenkymmenen paremmalla puolella sä oot jo melko kokenut kisailija. Kuuluuko sun mielestä lumilautailuun kisailu?

Kyl se mun mielestä kuuluu. Tai siis onhan se tuonu tälle lajille paljon näkyvyyttä ja kunnioitusta, ja ennen kaikkea kehittänyt tätä lajia. Välillä tosin vähän liiankin paljon! xD

Rehellistä puhetta ja näinhän se juurikin on. Sä olit miltei matkalla ammattilumilautailijaksi muutama vuosi takaperin. Völkl tarjosi resurssit ja Onboard Send Off -sessareilla susta supistiin useammassakin pöydässä. Nyt eletään vuotta 2019 mutta vuokrat taidetaan edelleen kuitata perinteisellä työnteolla. Miksi sä Axel et ole ammattilaislumilautalija vieläkään? (toimitus on ehdottomasti sitä mieltä että nykyinen tilanne on huutava vääryys!)

Haha, kilpailu on kovaa tässä lajissa. Mä oon itekkin ajatellut aikaa taaksepäin ja miettinyt että mitä tekis eri lailla että olis tullut ns. ”pro” snoukkariks mut oikeesti mul ei oo mitään hajua! xD  

Mulla meni se solisluu kaks kertaa poikki sinä kautena kun oli tarkotus mennä Völklin kanssa kuvausreissuille ympäri Eurooppaa ja sain jopa mahdollisuuden silloin mennä Nine Knightseihin mutta sinnehän ei voinu loukkaantuneena valitettavasti mennä… joten tuntuu että oli vähän huono kaus olla loukkaantuneena. 

Mut siis mähän en harmittele noita menneitä niinku ollenkaan. Aina kuitenkin oon yrittäny ja antanu parhaani ja sehän on kaikki mitä mä itse voin tehä. Oon vaan enemmänki kiitollinen siitä mitä tää laji on mulle antanu. Ja mähän oon vielä nuori niin kuka tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Ja en mä nyt maindaa käydä duunis välil, sitähän normaalit ihmiset tekee! xD

Seatbelt Talmassa. Kuva Mikko Rapila

Nimeomaan, nuoriahan tässä vielä ollaan niin ei sitä koskaan tiedä. Tuleeko susta vielä ammattilaislumilautailija?

Haha kyl mä ainakin toivon niin! Mutta kunhan saa vaan laskee vielä pitkän aikaa niin oon tyytyväinen sillä snögeemisestä tulee hyvä fiilis!

Just näin! Snögeeminen rules! Pure Snowboards on kuitenkin duunannu sulle oman nimikkolaudan eli teoriassa sä olet pro. Mitä tällainen merkkipaalu merkitsee sulle ja miten tähän lopputulokseen päädyttiin?

Haha ei se nyt ihan pro model vielä oo ainakaan mun mielestä, ennemmin vaikka Axelmodel?!? Mut onhan se ihan siistin näköstä kun laudassa lukee oma nimi. 

Pure on siis uus snoukkavalmistaja joiden kanssa mä oon nyt tehny yhteistyötä ja niiden kanssa kehitellyt niiden lautoja, ja samalla saanut suunnitella itellekkin niitä joka on aika kiva. Alussa ne laudat oli vähän mitä oli mutta tänä kautena ne on kyllä ollut erittäin laskettavia lautoja. Kiva nähdä että oma ”apu” on tuottanut tulosta!

Axelmodel kuulostaa hyvälle kompromissitermille ja koko hommahan kuulostaa todella siistille, puolin ja toisin. Mitä muita sponsoreita sulla on Puren lisäksi?

Mulla on BornOnBoard joka valmistaa laskulaseja. Janne Lipsanen otti mut mukaan sille merkille viime kaudella mikä oli kiva juttu. Sitten on tämä Korealainen Qmile joka valmistaa laskuvaatteita ja luonnollisestu Pure Snowboards.

Eli laudat, vaatteet ja kakkulat järjestyy ja toimikoon tämä johdatteluteksti vinkkinä muiden varusteiden valmistajille. Tässä olisi kelpo mies vapailla markkinoilla! Mutta mennään sponsorikuvioista nykyhetkeen. Mä myönnän että oon stalkannu sun Instagramin hiljattain alusta tähän päivään saakka tätä haastattelua varten ja stalkkaamisen ohessa panin myös merkille että sähän osaat about jokaisen lumilautatempun. Mitä temppu(j)a sä et vielä osaa ja se nolottaa sua?

Hahah no jokaisesta en tiedä, mutta kiitoksia! Mä en osaa oikein triplaa ja se nolottaa nykyajan big air kisoissa! xD Mutta niin, ei mua kyllä sekään oikeen nolota, ymmärrätte varmaan.

Ymmärretään! Tuplia pyörii siis hyvänä päivänä neljä ja menee suuhun ainakin pari mutta pyöriikö tonnit joka suuntaan?

Switch backside on vielä vähän työn alla hehe! Mutta kyllä mä uskallan väittää että kyllä se loskapäivänä jätistä saattais jopa lähtee.

Spin with style. Kuva: Suomen Lumilautaliitto

Asiaa! Entäpä paljon on sun pyörimisenkat?

No mä oon nyt tehny vähän noita 12 spinejä noihin kolmeen muuhun suuntaan mutta 14 en ole kyllä VIELÄKÄÄN TEHNYT. Ehkä se pitäis näin maajoukkuelaisena vähän nolottaa! Pressiboksiin on saattanut 14 mennä eli enkat on 14 jos se lasketaan! xD

No toden totta lasketaan!! Otetaan tähän väliin vielä viimeinen pyöräaiheinen kysymys. Kuka pyörii siisteimmin?

Rene (jere).

Aamen. Vieläkö Jed Anderson ja Stale Sandbech on sun lempparilumilautailijat? Jos ei niin ketkä on? 

Ahaa ootte näköjään käynyt lukemassa Onboard haastista haha! Mutta on ne kyllä vieläkin kovia! Varsinkin Jedi sen Crazy locon jälkeen. Mutta kyllä nykyään toi Blake Paul on aika kovilla mun ”lempisnoukkaajat” listalla. Sil on sellanen tyyli josta mä tykkään. Himo löysä jätkä!

Pohjatyöt on tehty niin kuin tutkivaan journalismiin kuuluu! Sulle on varmasti kerennyt jo kehittyä muutama fani (ainakin toimitus fanittaa sua täysillä) niin mitkä asiat/saavutukset haluaisit lukea suomalaisen lumilautailun historian kirjoista oman nimesi kohdalta?

Kiva kuulla!!! Kyllä mä haluisin että ihmiset muistas mut ensinnäkin hyvästä tyylistä (en ota kantaa että onko sitä) ja että on muutenkin hyvä tyyppi. Ja tietenkin Pipen SUOMENMESTARUUDESTA!! #lifegoals

Hahahah mutta nämä kaikki kriteerithän ovat jo täyttyneet! Joka tapauksessa multa loppuu järkevät kysymykset kesken joten laitetaan tähän väliin kiitokset ja terveiset.

Vähän jykevämpää otetta laudasta. 

Kiitokset menee ensinnäkin suomen lumilautailulle! En tiedä missä muualla olis niin mukava ja ystävällinen meininki kuin täällä! Kiitos teille tästä haastattelusta! Ja tottakai perheelle ja sponsoreille isot kiitokset myös! Ja en tiedä kiitetäänkö maajoukkueita ikinä mutta mä teen nyt ainakin niin! Oon saanut olla niin paljon kivoilla reissuilla mukana ja joukkueen myötä jäänyt ikimuistoisia matkoja mieleen.

Kiitos Axel!

Seuraa Axelia Instassa: @axelthelen

Teksti: Joonas Eloranta

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia