Artikkelit Lifestyle

Cauterets International Freeride Film Festival

Rodeo Magazinen Ranskan maajohtajaksi itse itsensä nimittänyt Ilmo Niittymäki pyörähti Cauteretsin elokuvafestivaaleilla tutustumassa tämän talven elokuvatarjontaan.

Elokuvafestivaalit on melkoisen mukavia tapahtumia kun aihe on kiinnostava. Takamaastomeininkeihin keskittyvä International Freeride Film Festival ei nimihirviöstä huolimatta ollut poikkeus. Hyviä elokuvia, samanhenkistä sakkia, virvokkeita ja maistuvaa ruokaa, sekä tietysti aikataulu, joka vahvasti suositteli laskemaan päivät. Konseptin kanssa ei siis menty metsään vaan viihtyvyys oli taattu. Useamman elokuvan putkeen katsominen laskupäivän päätteeksi ja muutaman palautusjuoman jälkeen on kuitenkin rankka urakka ja allekirjoittaneen korjasi parin suksielokuvan kohdalla auttamatta uni. Myhäilin herätessäni 90 -luvun alulla alkunsa saanutta, nykyään hiljaista, kapinaani hiihtäjiä vastaan.

IFFF15@PaulineVIgneau-23

Leffoja oli katsottavana kaiken kaikkiaan 20 teosta. Kaikkia niitä ei Juryn lisäksi katsonut varmasti kukaan, mutta väkeä tuntui riittävän tasaisesti kaikkiin näytöksiin.

Mieleenpainuvia hetkiä mahtui viikonloppuun useampi. Katselukokemuksen huipulla oli Rip Curlin uusin “The Search – Revel”, joka katseltiin Bains Du Rocherin kylpylän kuumassa lähteessä tähtitaivaan alla shamppanjaa siemaillessa. Erikoistoimittaja ei äitynyt valittamaan kohtaloaan edes bikini tyttöjen roiskautettua lämmintä vettä shamppanjalasiin.

0Y7A2885 (Copier)

Myös Jumbo Wild dokkarin tarina vuosia kestäneestä taistelusta hiihtokeskuksen rakennusta vastaan oli mielenkiintoista katsottavaa vaikkei teatterin penkki ollutkaan ihan yhtä eksoottinen elokuvanautintoa ajatellen. Onneksemme voimme todeta, että Kanadassa sijaitseva Jumbon jäätikkö on edelleenkin villi.

IFFF15@PaulineVIgneau

Ranskan lempilapsen Matthieu Crepelin tähdittämä Odisea tarjosi konseptina uutta ihmeteltävää. Miekkonen kävi ensin laskemassa Alaskassa muutaman tiukan linjan, hyppäsi kanoottiin ja meloi rannikolle sulamisvesien myötä ja kävi surffaamassa. Elokuvan jälkeen oli lähes pakottava tarve suunnitella vastaava matka jossain vähän lähempänä.

Ylipäätäänkin trendinä oli kertoa enemmän tarinoita kuin esitellä pelkkää actionia. Ilmastonlämpeneminen ja ympäristöasiat olivat paljon esillä ja helikoptereiden sijaan monessa filmissä keskityttiin haikkaushommiin. On ilo huomata, että myös laskupornon kohdalla lähestytään luomumeininkiä ainakin aikaisempaa useammin. Vuoren päälle kiipeäminen on myös tavalliselle pulliaiselle paljon helpommin saavutettava lähestymistapa kuin hiukan tyyriimpi helikopteri.

Elokuvista inspiroituneina haikkasimme Cauteretsin takamaastoon surkeasta lumitilanteesta huolimatta. Maisemia ihaillessa ja hikeä silmistä pyyhkiessä mielessä vilisti elokuvien tarinat ja maisemat. Syvää lunta luonto ei meille tällä kertaa suonut, mutta

CKC_Cauterets_2015-7936

kaunis hetki luonnon helmassa, omassa rauhassa ja vapaana tekemään sen mihin taidot ja vuori antaa mahdollisuuden oli viikonlopulle kuin piste i:n päälle .

Totesimme ystäväni Benin kanssa, että elokuvat täyttivät tehtävänsä, ne innostivat meidätkin jyrkkään kivikkoon konttaamaan laskukamppeissa, koska vuoren toiselle puolelle oli vain pakko nähdä.

CKC_Cauterets_2015-7984

Ranskan toimitus suosittelee lumilautailuelokuvien katsomista lämpimästi.

Palkinnot eli Palmarès 2015:

Best Film: Degrees North
Best Cinematography: Sugar Mountain
Best Editing : Jumbo Wild
Freeride Spirit: Conquering the useless
Best Short Film: Journey to Kyrgyzstan
Best Pyrenean Short-Film: La Rumeur des Alpes
Public Award by La Dépêche du Midi: Odisea

Kiitokset International Freeride Film Festival. Nautimme.

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia