Lumilautaseurat Muut

Helsingin Lumilautailijat – Video Crew

Helsingin lumilautailijoiden valmennuskattaukseen on lisätty tälle kaudelle uusi ”videocrew” jonka tarkoituksena on opettaa enemmän kuvaamisen ja katulaskemisen iloja junnuille. Crewiä vetää reilivelho Joonas Eloranta, jonka otimme haastatteluun Video Crewin ideasta ja sisällöstä.

Teksti: Mikko Kempas

Terve! Kerro vähän miten konsepti lähti liikkeelle, katulaskun ja kuvaamisen opettaminen on varmaan aika ennen kokematon konsepti näin pitkässä mittakaavassa. Onko sulla tietoa onko edes maailmalla vastaavia? 

Terveppä terve! 

Vailla parempaa tietoa mä uskallan väittää, että tässä ollaan rikkomassa jonkin sortin lasikattoja mitä tulee lumilautaseuratoiminnan järjestämiseen. Tai kyllä mä luulen, että puistosessareita yms. on järjestetty ennenkin mutta ei ehkä näin kokonaisvaltaisella lähestymistavalla. 

Idea tähän konseptiin juontaa juurensa jo vuodelle 2017-2018 talvelle kun järkättiin Tommin (Ollikainen) kanssa Snackbreak sessareita yhteistyössä Lumilautaliiton kanssa. Sillon käytiin vetämässä sessarit kolmessa eri keskuksessa, kuvailtiin meiningit kameralle ja sessarien päätteeks pidettiin lyhytmuotoinen videoworkshop, missä käytiin matskut läpi ja näytettiin nuorisolle, että miten näistä pätkitään video kasaan. Sessareista jäi tosi hyvät fiilikset mutta syystä tai toisesta toiminta ei saanut silloin jatkoa.

Pari vuotta tästä eteenpäin aloin herättelemään ajatusta, että miten lumilautailusta vois saada helpommin lähestyttävämmän harrastuksen monille; Helsingissä kun mäkeen ei pääse julkisilla kauhean järkevästi eli auto on melkeinpä pakko olla, eikä kalliit laskukamppeet ja hissiliput ainakaan helpota asiaa. Yritin työstää Skeittikontti konseptia lumilaudalle eli lyhyesti ja ytimekkäästi toteuttaa valvottua puistosnoukka-aluetta mahdollisuudella lainata varusteet paikan päältä mutta se idea jäi muutamien soittoyrityksien tasolle kaupungin suuntaan. Samaan aikaan aloittelin työt Ponkesilla niin oma aika ja into meni sitten sen mukana. 

Viime kesänä Janne (Lipsanen) otti yhteyttä ja kertoi että Helsingin Lumilautailijoilla oli ollut ajatusta vastaavanlaisesta ideasta ja ylipäätänsä seuratoiminnan laajentamisesa katulaskemisen suuntaan. Sovittiin että mikäli kaupunki lähtee tukemaan tällaista seuratoimintaa niin mä alkaisin mielelläni työstämään projektia joko just Snoukkakontin merkeissä tai sitten kaduilla puistosessarien muodossa. Aikamme asiaa palloteltiin ja päädyttiin että mitä jos tehtäisiinkin teeman ympärille oma valmennusjengi. Lopulta saatiin kaupungilta projektille vihreää valoa ja tässä sitä nyt ollaan, valmiina aloittamaan katusnokkailun alkeiden opettelu seuran alaisuudessa.

Kerro vähän miten opetussisältöä on suunniteltu? Katulasku on kumminkin aika keliriippuvaista. 

Näinhän se on ja päädyttiinkin nimeämään jengi Video Crewiksi eli tarkoitus on katusnoukkailun lisäksi perehtyä myös kuvaamisen opetteluun. Toivottavasti saadaan kuitenkin lunta edes jossain vaiheessa Helsinkiin niin päästään oikeasti kaduillekin raksailemaan niitä spotteja.

Mutta käytännössä opetussisältöön kuuluu ”matskuttamisen” koko elinkaari. Syksyn treeneissä opetellaan spottitsekkailun salat ihan käytännön tasolla eli lähdetään fillaroimaan puistoja ja tutkimaan mitä kaikkea laskettavaa siellä vois löytyä. Alkutalvi treenaillaan kuvaamista lähikeskuksissa ja odotellaan niitä lumisateita. Lopulta kun luontoäiti suo meille aikaikkunan katusessareille niin aletaan viimein matskuttamaan. Keväämmällä sitten viedään opitut asiat takaisin lähikeskuksiin ja aletaan samalla harjoittelemaan editointia. Valmennuskertoja on yhteensä 12 kappaletta ja ne tapahtuu kahden viikon välein läpi talven.

Eli tarjolla on sekä teoriaa että käytöntöä mutta lopullinen toteutus tulee luonnollisesti elämään jonkun verran. Käytännössä mä koitan opettaa kuinka kaduilla voi lumilautailla turvallisesti ja mitä kuvaamisessa sekä editoinnissä tulee ottaa huomioon yleisellä tasolla. Itse temppujen opettelut ja mielipiteet siitä mikä on kenenkin mielestä coolia ja mikä ei, jää jokaisen omalle vastuulle. 

Kuinka ”aroille” spoteille on tarkoitus mennä, onko suunnitelmissa opettaa myös neuvottelutaitoja poliisin, vartioiden ja parvekehuutelijoiden kanssa? 

Luulen että tällä jengillä tullaan pysymään vielä yleisten puistojen läheisyydessä, jotta homma on mahdollisimman turvallista ja tehokasta. Toki jos sieltä joku sivullinen sattuu mielensä pahoittamaan meidän touhuista niin otettakoon se opetustilanteena! Mutta totta kai tilannetaju, neuvottelutaidot ja tunneälykkyys ”häätötilanteissa” on myös tärkeä taito, joka voi hyvillä eväillä johtaa toiminnan jatkumiseen ja huonoilla eväillä niihin häätöihin eli kyllä aihetta varmasti tullaan sivuamaan jollakin tapaa joka tapauksessa.

Onko konseptia kohtaan ollut kiinnostusta jo nuorison puolelta? 

Tällä hetkellä Video Crewiin on ilmoittautunut 13 nuorta ja rehellisyyden nimissä täytyy todeta että oon positiivisesti yllättynyt kiinnostuksen määrästä!

Mitäs oman kauden suunnitelmiin kuuluu, parttia on ilmeisesti taas ja jälleen työn alla? 

Palasin hiljattain takaisin oman leipätyöni äärelle eli varhaiskasvatuksen opettajaksi päiväkotiin. Tämä pesti on tosin osa-aikainen, joten sen lisäksi teen vielä Ponkesissa muutamia vuoroja ja sitten on tietysti Video Crew valmennus, mikä myöskin vie jonkun verran aikaa sekä käytännön että suunnittelun tasolla. Kotosalla odottelee myös oma pieni lapsi eli kiirettä varmasti pitää ihan työn ja arjen pyörittämisessä.

Mutta kaikki vapaa-aika menee entiseen malliin lumilautailun äärellä, sekä keskuksissa että toivottavasti kaduilla kuvaillessa. Jonkunlainen partti/leffaprojekti on työn alla mutta aika näyttää koska se on valmis. Kiirettä ja stressiä asiasta ei onneksi tarvitse potea vaan annan sen edetä omalla painollaan. Huutelen sitten vaikka somessa kun on jotain valmiina hehheh!

Kerro vielä koska on tarkoitus aloittaa ja pääseekö vielä kesken kauden mukaan? 

Ensimmäiset treenit on 6.11. maanantaina klo 17 ja vapaita paikkoja on jäljellä kaksi kappaletta eli vielä mahtuu mukaan. Edellytyksenä on Helsingin Lumilautailijoiden seuran jäsenyys, vähintään 12 vuoden ikä ja hyvä laskutaito, joten rohkeasti tervetuloa mukaan!

Lisätietoja TÄSTÄ

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia