Lumilautailijat

Lumilautamaajoukkue kasassa olympiakauteen – mukana kokemusta ja uutta verta

Joukkueella kasassa maapaikkoja mutta lisää haetaan.

Lumilautailijat kokoontuivat Helsinkiin ennen olympiakauden avausta julkistamaan tuoreen joukkueensa sekä kertomaan olympiakarsinnan huipentumisesta. Joukkueeseen on luvassa vain pieniä muutoksia, mutta tavoitteet ovat korkealla:

– Maajoukkue on pitkälti sama kuin viime vuonna vain pienillä muutoksilla. Telma Särkipaju, 16, nostettiin nuorten maajoukkueesta viime kauden hienojen näyttöjen perusteella aikuisten joukkueeseen, ja Emppu Väisänen jää joukkueesta pois hänen keskittyessä korkeakouluopintoihin. Telma on ollut erittäin mukava piristysruiske: on jälleen ollut mukava saada uusia nuoria mukaan. Se saa aina aikaan vanhempien laskijoiden piirissä tietynlaista mentoriasennetta, mikä palvelee kumpiakin osapuolia. Muuten maajoukkue on täynnä tuttuja nimiä, jotka myös pääasiassa olympialaisiin tähtäävät. Näitä ovat Rene Rinnekangas, Enni Rukajärvi, Kalle JärvilehtoMikko RehnbergMatti Suur-Hamari ja Anton Lindfors, kertoo päävalmentaja Antti Koskinen.

Olympiakarsinta on vielä kesken, mutta kolme paikkaa lumilautailijoille on olympialaisiin jo hyvissä asemissa ja yksi paralympialaisiin. Lisää kuitenkin haetaan:

– Jos karsinnat menisivät tänään poikki, olisi meillä slopestyleen ja big airiin kaksi maapaikkaa miehiin ja yksi naisiin sekä Matilla paikka paracrossiin. Naisissa ollaan hyvin täpärällä, etteikö saataisi toistakin paikkaa. Top 30 maapaikkarankingista maapaikan ansaitsee, ja Carola Niemelä on nyt sijalla 33. Anton on crossissa sijalla 41, joten hänellä on kaksi sijaa välissä maapaikkaan. Karsintakausi jatkuu vielä viiden maailmancupin voimin freestylessä ja kuuden crossissa, ja tammikuun jälkeen selviää kuinka monta paikkaa kukin maa saa. Sen mukaan katsotaan, miten paikkoja lähdetään täyttämään. Meillä on tavoitteena slopestylen ja big airin kohdalta niinkin kova kuin saada kisoihin kolme miestä ja kaksi naista freestylessä ja Anton crossiin. Se vaatii tietysti hyviä onnistumisia koko joukkueelta, mutta erityisesti niiltä, jotka eivät vielä sisällä ole – eli tässä kohtaa koskettaa Mikon, Carolan ja Antonin lisäksi Eveliina Takaa. Se on kova tavoite, mutta näillä voimin aivan mahdollinen, Koskinen kertoo.

Viime kauden loukkaantumissuma takanapäin

Joukkue on nyt iskussa ja kunnossa: viime kautiset loukkaantumiset on saatu selätettyä ja kauteen lähdetään hyvissä voimin.

– Joukkueen terveystila on hyvällä mallilla. Kesän harjoittelusta on kuulunut lupaavaa,  ja odotan innolla että päästään näkemään kehitystä ja tekemään joukkueen terveystarkastuksia Rukalla marraskuussa, kertoo maajoukkueen lääkäri Klaus Köhler Urheilu Mehiläiseltä.

Kuten lumilautailussa on aina ollut tapana, uusi kausi tuo tullessaan myös uudet tasovaatimukset – eikä varsinkaan olympiakausi tuo tähän poikkeusta:

– Toissa kaudella finaaliin riitti big airin puolella hyvä 1440, viime kaudella tarvittiin hyvä 1620 tai poikkeuksellisen hyvä 1440, ja mitä nyt syksyllä olen seurannut, niin 1620 on aivan vakioitunut. Nyt finaaliin tarvitaan poikkeuksellinen 1620 tai jopa 1800. Naisten puolella viime kaudella otettiin ilmiömäinen harppaus: temput vaikeutuvat entisestään ja 900 astetta alkaa olla peruskauraa. Tähän haasteeseen olemme vastanneet lisäämällä kesällä lajiharjoittelua merkittävästi sekä lumilla että patjoilla, ja se on toimiva kuvio. Uusia temppuja on päästy patjoille hiomaan turvallisesti, ja siellä on tullut paljon oivalluksia, Koskinen avaa strategiaa.

Kaudesta on tulossa kiivas, mutta siihen ollaan valmiita:

– Meillä on äärimmäisen tiivis kausi tulossa. Hieno nähdä, että pikkuhiljaa maailma alkaa aukeamaan ja pääsemme entistä täysipainoisemman kauden tekemään vajaan jälkeen. Kova loppukiri tulossa ennen Pekingiä, ja se crescendon lailla kohoaa. Tammikuu tulee olemaan todella tiukka, mutta sisältää paljon mukavia ja odotettavia asioita.

Nuorten maajoukkueella tähtäimessä useita kisoja

Myös nuorten maajoukkue on kasassa kauden koitoksiin. Isoimpina tapahtumina tulevalle kaudelle ovat Euroopan nuorten olympiafestivaalit Vuokatissa ja nuorten MM-kisat Leysinissä. Nuorten valmentaja Saku Tiilikainen on innoissaan tulevasta:

– Tämän kauden junnumaajoukkue on erittäin kovan meiningin jengi, josta löytyy monipuolista laskutaitoa. Jokainen on huipputyyppi ja tärkeä osa porukkaa. Hyvällä fiiliksellä lähdetään tähän kauteen tavoitteena snoukata paljon, oppia uutta sekä suorittaa jokaisen omat maksimit kisarintamalla. Kisakalenteriin on merkattu isolla ainakin kotimaan QKLS Tour, World Rookie Tour -kisat sekä EYOF Vuokatti ja nuorten MM-kisat Leysinissä. Suomessa parkkilaskemisen suosio on kovassa kasvussa ja tulevaisuus näyttää hyvältä.

Aikuisten joukkue 2021-2022:
Rene Rinnekangas
Enni Rukajärvi
Mikko Rehnberg
Kalle Järvilehto
Carola Niemelä
Valtteri Kautonen
Eveliina Taka
Telma Särkipaju
Emmi Parkkisenniemi
Matti Suur-Hamari
Anton Lindfors

Nuorten joukkue 2021-2022:
Mitja Kauranen
Roni Aalto
Ada Harinen
Elias Hämäläinen
Ville Jukola
Niilo Silander

Taustajoukot:
Jussi-Pekka Kinnunen, huippu-urheilujohtaja
Antti Koskinen, päävalmentaja
Jussi Räsänen, aikuisten lajivalmentaja
Tero Manninen, aikuisten ja nuorten lajivalmentaja
Saku Tiilikainen, nuorten valmentaja
Klaus Köhler, vastuulääkäri Urheilu Mehiläinen
Katriina Toivonen, fysioterapeutti
Tuukka Häkkinen, ihmishuoltaja
Teemu Rauhala, fysiikkavalmennuksen ja testauksen asiantuntija
Kaisa Sali, ravintoterapeutti

Kuvat Lumilautaliiton lehdistötilaisuudesta. Kuvaaja: Mikko Kempas

Tiedote: Suomen Lumilautaliitto

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia