Varusteet

Nitro Optisym kokemuksia

Nitron Optisym on ollut Nitron mallistossa muutaman kauden. Esittelytekstin mukaan se on lauta, joka tuo hauskuuden parkkilaskemiseen, eli sillä voi myös karvata nenä kiinni rinteessä ja jibata itsesi tainnoksiin pelkän slopestyle-tykittämisen ohella.

Lunastaako lauta nämä lupaukset? Katsotaan…

Jos verrataan muuhun Nitron tuoteperheeseen niin parkkilautojen lineupissa Optisym on lähimpänä T1:stä flexin ja käyttöalueen puolesta. T1 on perinteinen löysempi/midflex -camber ilman kummia kikkailuja ja Optisym on saman käyttöalueen lauta hieman kokeellisemmalla twistillä.

”harjattu” pintamateriaali on erittäin tyylikäs. Sheippi laudassa on melko ”boksi” – hyvin samanlainen kun tämän kauden teamissa.

Optisym on selkeästi parkkilauta tai yleislauta kaikkeen käyttöön suhteellisen ja suhteellisen maltilliseen vauhtiin, mutta pelkäksi carving-rinnelaudaksi isoihin mäkiin löytyy kyllä parempiakin lautoja. Parkkilautamaisuudesta kertoo jo paksummat Rail Killer -kantit, jotka ovat normikantteja paksummat. Parkkilaudaksi taas Optisym on hyvä laskettava. Se on leikkisä, kevyt kääntää hitaissa vauhdeissa ja se kestää suhteessa flexiinsä yllättävänkin hyvin vauhtia. Jos etsin laskulautaa, niin Optisymiä voi hyvin suositella myös lautailun aloitteluun, laudaksi joka sitten antaa mahdollisuuden kehittyä eteenpäin paljonkin. Jos budjetti kestää niin suosittelisin tätä jopa ensilaudaksi tai parkkilaskun aloitteluun ”liian helppojen” rocker-nuudeleiden sijaan. Optisymistä saa varmasti kaverin moneksi vuodeksi eteenpäin.

Erikoisuutena Optisymissä on asymmetrinen muotoilu, eli laudan kantapääpuolen kantissa on tiukempi kääntösäde. Tämä sen takia, että kantapään puolelle on yleensä vaikeampi saada painetta, joten on loogista yrittää helpottaa heelside-käännöksiä erilaisella leikkauksella. Toimiiko se? Hyvin vaikea sanoa, onko tästä kuinka paljon todellista apua, mutta ei siitä ainakaan haittaa ole. Asymmetrisyyttä ei todellakaan huomaa niin, että lauta olisi erilainen kääntää eri puolille, mutta kieltämättä se tuntuu varsin ketterältä ja ehkä tosiaan kantapään puolelle tuli vähän enemmän painetta käännökseen – varsinkin boardit ja fronttispinit tuntuivat varsin vaivattomilta. Onko tämä sitten enemmän päässä vai todellisuudessa – vaikea tosiaan sanoa, ainoastaan sen voi ainakin varmuudella sanoa, että haittaa tästä ominaisuudesta ei ollut. Todennäköisesti vain hyötyä, mutta vaatisi paljon enemmän ristitestaamista normaalin laudan kanssa, että asiasta saisi todellisen käsityksen.

Optisymissä ns. naisten ja miesten mallit eivät juurikaan eroa toisistaan muuten kun pituudeltaan. Lautaa kannattaa katsoa kaupassa siis molemmilta osastoilta.

Pohjamateriaali on vähän yllättäen Premium Extruded FH eli ”edullisempi” pohjamateriaali. Tässä on luultavasti ajateltu lautaa katulaskun ja helpon huollettavuuden kannalta. Extruded pohjaa pystyy mm. paikkaamaan helpommin sintered pohjaan verrattuna, mutta rinnekäytössä se ei ole aivan yhtä nopea.

Flexiltään lauta oli mielestäni midflex-katogorian alapäästä, mutta ei liian löysä. Talman kokoiseen parkkiin varsin hyvä jousto – erittäin helppo heittää reileissä kunnon pressiin, mutta kiertojäykkyys ja cam-out camber toi siihen riittävästi kumminkin myös vauhtikestävyyttä. Esimerkikiksi Rukan jättiin varmasti tarvitaan enemmän mojoa lautaan, mutta pääasiallisesti Optisym suoriutuu kaikista parkkitarpeista loistavasti. Erityisen hyvin Optisym mielestäni selviytyi hitaista vauhdeista ja pienistä putkista, niiden vetäminen tuntui ketterältä, eikä vauhtivaihtelut vaikuttaneet niin paljoa vetämiseen kun jäykemmällä laudalla.

Optisymiä on varsinkin naisten puolelta saatavissa hyvin lyhyessä pituudessa (alkaen 138cm). Unisex-grafiikka mahdollistaakin sen, että täältä voi etsiä hyvin suorituskykyistä lautaa myös pojalle. Tai toki pojat saavat myös vetää ruusugrafiikkaisella laudalla, mutta uskoisin Optisymin grafiikoiden silti toimivan keskitasoa paremmin kaikille, eikä lauta ole varsinaisesti siis erikseen hassulla tyttö/poika -leimalla varustettu vaikka kaupassa lyhyemmät mallit naisten puolelta löytyykin. Mutta rohkeasti vaan lautaa tältä puolelta jos Optisym kiinnostaa. (Miesten puolelta lyhin on 146cm).

Minkälainen lauta oli sitten kääntää? Sanoisin että eleetön. Se ei juuri potki vastaan tai käänny poikkeuksellisen kireästi, mutta se ei ole myöskään täysin nuudeli. Se on täysin laskijan käskytettävissä. Jos haluat laudaltasi ”luonnetta” niin, että se potkii kunnolla vastaan pressatessa ja slashätessä niin Optisym ei ole välttämättä vastaus, mutta jos haluat hyvin helposti hallittavan parkkilaudan monenlaisiin olosuhteisiin ja laajaan temppuvalikoimaan niin Optisym on erinomainen lauta. Sillä on mm. huomattavasti jäykempää parkkilautaa helpompi tehdä kaikenlaisia jibbailuja ja knuckle-temppuja, mitkä ovat jäykemmällä camberillä paljon vaikeampia vaaditun vauhdin takia. Lauta nähdäänkin usein Levin ihmeen, eli Zenjan, jaloissa. Optisym tuntui (en punninnut kyllä suhteessa toiseen lautaan) huomattavan kevyeltä, mikä vaikuttaa hallittavuuteen hitaissa vauhdeissa. Samaa sanoi lautaa testannut poikani, jolla on pituutta saman verran kun isällään, mutta painoa muutama kymmenen kiloa vähemmän. Myös hän tykkäsi laudasta ja kokemukset olivat hyvin samanlaisia. Kalliimman pään parkkilaudat toimivat yleensä parhaiten kun vauhtia löytyy enemmän, mutta Optisymillä kikkailu Talman pop up -parkissa tuntui kivalla tavalla enemmän skeittaukselta kun lumilautailulta.

Optisym on nähty mm. Marcus Klevelandin jaloissa. Suomalaisista Nitro Finlandin tiimivetäjä Aleksi ”Kemmu” Kemiläinen on luottanut Optisymiin sen markkinoille tulosta asti. Kemmun IG:stä kannattaakin katsoa mallia miten Optisym taipuu jibbailuun ja erittäin hyviin presseihin.

Testasin 156cm pituista lautaa – itselläni on pituutta 182cm ja painoa 80+ kg. Laskukengän koko on 11. Näillä spekseillä lauta tuntui sopivalta omaan tarpeeseen. Jos laskisin enemmän isompaa rinnettä (kun Talmaa) ja haluaisin enemmän rinnelautaa niin 159cm voisi olla myös ihan hyvä vaihtoehto. 11 kokoiseen kenkään leveys oli riittävä, mutta vähänkin isompaan jalkaan katsoisin lautaa jo wide-lautojen puolelta.

Nitron kohdalla laudan voi hankkia myös hyvällä omalla tunnolla, kannattaa lukea merkin ympäristöohjelmasta TÄSTÄ

Miesten Optisym: https://nitrosnowboards.fi/tuote/nitro-optisym/

146 / 149 / 153 / 156 / 159

Naisten Optisym: https://nitrosnowboards.fi/tuote/nitro-optisym-womens/

138 / 142 / 146

Hintaa laudalla on 579 €.

Nitron parkkilautavalikoimaa rivissä vasemmalta oikealle: Team Pro on directional all mountain, joka toimii loistavasti kaikkialla, Optisym leikkisä all around parkkilauta ja Beast parkkilauta vauhtiin ja isompaan ajamiseen.

Testaaja: Mikko Kempas

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia