Laskettelukeskukset Muut

Pohjoismaiden ensimmäinen ja ainoa täysimittainen alastulopatja on hankittu Rukalle pysyvästi – lumille päästään jo lokakuun alussa

Viime keväänä testikäytössä Rukalla ollut olympiatason alastulopatja eli landing bag jää Rukalle lumilautailijoiden ja freestyle-laskijoiden harjoittelukäyttöön. Patjan hankinta on merkittävä panostus lumilajien eteen ja sen rahoittavat Suomen Lumilautaliitto sekä Ski Sport Finland yhteistyössä Rukakeskuksen ja Kuusamon kaupungin kanssa.

Slopestylen ja big airin olympialajeille patjan jääminen Suomeen tietää hyviä uutisia, sillä liki jääkiekkokaukalon kokoinen patja mahdollistaa tämän päivän olympiatason harjoittelun sekä edistää junioritason laskijoiden kehittymistä ympärivuotisesti turvallisissa olosuhteissa. Patja täyttää koko hyppyrin alastuloalueen, myötäilee alastulorinteen muotoja estäen tärähdykset ja tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön uusien temppujen opetteluun turvallisesti.

Patja saatiin Rukalle testikäyttöön reilun kuukauden ajaksi huhti-toukokuussa, ja Suomen maajoukkuelaskijoiden lisäksi myös Norjan lumilautailun maajoukkue kävi hyppäämässä patjalle Rukalla. Tulevana talvena patja tulee sijaitsemaan samassa paikassa Ruka Parkissa. Patja tarjoaa loistavat harjoitteluolosuhteet myös Rukan alppi- ja freeski-akatemian sekä Vuokatista Rukalle siirtyneen lumilautalinjan oppilaille. Kevään käyttäjäkokemusten perusteella on rinteessä kesän aikana tehty maansiirtotöitä, ja nyt suorituspaikka vastaa kokonaisuudessaan kansainvälisiä harjoitusolosuhteita.

– ­Olemme iloisia, että patja saatiin yhteistyöponnistuksella jäämään pysyvästi Rukalle. Tämä parantaa merkittävästi harjoitusolosuhteita kotimaassa ja mahdollistaa, että Suomesta tulee jatkossakin menestyviä freestylelajien urheilijoita maailmalle, kertoo Rukakeskuksen rinnetoiminnan kehityspäällikkö Otto Lintunen.

Patja avataan säilölumella jo lokakuussa

Ensimmäiset rinteet Rukalla avautuvat 4. lokakuuta ja patja pyritään saamaan harjoituskäyttöön jo viikon sisällä avaamisesta. Rukalla laskukauden alkuun ei vaadita pakkasta ja lumetuksen käynnistämistä, sillä rinteet avataan lumella, jota säilöttiin keväällä talteen noin 112 000 kuutiometrin verran. Tällä lumimäärällä saadaan auki kolme täyspitkää laskettelurinnettä.

Rukan valtava säilölumimäärä ei mahtuisi kokonaisuudessaan edes Eduskuntatalon sisuksiin, sillä Arkadianmäen maamerkin tilavuudeksi ilmoitetaan 108 000 kuutiometriä. Lumet odottavat kauden avausta Saaruan rinteissä valtavina kumpuina, jotka on peitetty eristävillä peitteillä. Säilölunta hyödynnetään myös alastulopatjan vauhdinoton ja hyppyrin rakentamiseen.

–Teemme lumen säilömisen parissa jatkuvasti kehitystyötä ja neljän vuoden aikana olemme onnistuneet parantamaan peitemateriaalien eristyskykyä merkittävästi. Tälle kesälle uutena materiaalina on kokeiltu Finnfoamia, ja sillä on saavutettu erittäin lupaavia tuloksia. On huomattavasti energiatehokkaampaa tehdä alkukauden lumet talven parhaimmilla pakkassäillä ja säilöä lumet kesän yli verrattuna siihen, että lumetus käynnistettäisiin syksyn pikkupakkasilla, kertoo Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen.

Rukalla panostetaan slopestyle-laskijoiden suorituspaikkoihin kauden alusta alkaen, sillä alastulopatjan lisäksi Ruka Park saa oman säilölumirinteensä, jonka avaustavoite on 5. lokakuuta. Samalla Saaruan rinteet 12 ja 13 saavat lisää väljyyttä, kun reilit ja hyppyrit siirtyvät rinteeseen 15.

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia