Haastettelut

Haastattelussa Valtteri Kautonen

Valtteri Kautonen aka Vade on oman tiensä kulkija lumilautailun maailmassa. Vade kävi kokeilemassa kisalaskua maajoukkuetasolla, mutta tämä ei kumminkaan hyvästä kokemuksesta huolimatta tuntunut lopulta omalta suunnalta lautailulle. Nykyään Vade tunnetaan vahvasti sosiaalisen median kautta, jossa persoonallinen näkemys laskemiseen pääsee kisaraneja paremmin esille. Tyyli ja estetiikka on tärkeä osa Vaden laskemista, oli kyse sitten vaatteista tai siitä miten temput menee. Vaden instasta et löydä puolivillaista suoritusta, vaan kaikki temput ländätään juuri eikä melkein kuten mies itse temppunsa näkee. Samoin puhelimella kuvattujen matskujen kuvaamisessa Vadella on yksi kovimpia visioita alalla. Hidastukset, kamera-ajot ja kuvakulmat kannattaa Vaden klipeistä opiskella tarkkaan – harvoin näkee yhtä hyvin kuvattu grammimatskua kun Vaden somessa. Tässä pieni läpileikkaus Vaden ajatuksiin lumilautailusta. Teksti: Mikko Kempas

Kerro vähän miten ja missä päädyit alunperin lumilautailun pariin?

Jos oikein muistan niin kotimäessä eli Sveitsin Hiihtokeskuksessa tuli testattua lautaa vaihteeksi suksien sijaan ja tässä sitä nyt ollaan.

Oliko laji sulle alusta saakka helppoa tai luontaista? Pitikö tehdä paljon töitä aluksi sen eteen että homma alkoi sujua?

Varmaan ollut jonkin verran luontaista, olis saattanu muuten lumilautailu loppua aika lyhyeen. On tietty myös töitä tehty, että homma sujuis halutulla tavalla.

Kävitkö perinteiset yläkoululeirit ja lumilautalukiot läpi?

Tietty, ei parane tommosia mahdollisuuksia skipata.

Olit myös maajoukkueessa? Monena vuonna olit mukana ja miten se toiminta maistui?

Olisinkohan ollu mukana kolmen vuoden ajan. Maajoukkue hommissa oli hyvä meno ja hieno porukka, vaikkei se ihan oma paikka ollutkaan.

Sua voisi sanoa IG-sukupolven laskijaksi, muistan että olit aika vahvasti ensimmäisiä joilta alkoi tulla todella mietittyjä instaklippejä, missä oli tietty estetiikka, slomot, musat ja temput. Oliko tää sulle selkeä kehityssuunta vai oliko koskaan paloa esim. videopartteihin ja katulaskuun?

Ei se aina ollu selkee suunta, mutta jossain vaiheessa aloin miettimään, että hitto tossa hommassa on leso meininki. Tietenkin myös löytyy kiinnostusta tehdä isompiakin projekteja, tosin katulasku ei oo ihan ykkösenä listalla.

Miten sä itse näet sijoittumisesi sponsoroitujen lumilautailijoiden maailmaan? Perinteisesti sponsoroidut laskijat on joko vapaalaskijoita, katureililaskijoita tai kisalaskijoita. Sä lasket kumminkin enimmäkseen keskuksissa ja kuvaat puhelimella. Koetko, että tälläiselle on nimenomaan kysyntää sponssimarkkinoilla kun kumminkin valtaosa parkkilaskijoista laskee nimenomaan keskusparkeissa?

Sanoisin, että kysyntää löytyy kaikentyyppisille laskijoille kunhan on vahva henkilöbrändi ja näkyvyys. Tosiaan suurin osa ihmisistä kuitenkin laskee laskettelukeskuksissa, eikä seuraa kisoja, katupätkiä tai vapaalaskua, mutta pitää fiiliksestä lumilautailun ympärillä. Yritykset joissa ajatellaan avoimesti pystyy hyödyntämään tätä isolla skaalalla. Dope Snow on hyvä esimerkki.

Sulla on sponsorilistalla myös Mortar? Kerro vähän mikä se on ja mistä tää on lähtenyt? 

Mortar on streetwear-tyylinen talvivaatebrändi, joka on tuomassa laskumuotiin tyyliä mikä sieltä puuttuu. 

Hommat lähti liikkeelle tarpeesta tuoda omaa tyyliä esiin laskiessa. Iso osa saatavilla olevista laskuvaatteista näytti samoilta, eikä antanu siihen mahdollisuutta, niin päätettiin Topiaksen kanssa muuttaa asia ja tuoda kehiin jotain freshimpää.

Sä oot laskenut Burtonille jo aika pitkän aikaa. Mitä kautta tämä tuli ja miten homma on edennyt vuosien mittaan?

Mun tuttu Juha Matikainen hoiti mut Burtonille aikoinaan, iso kiitos siitä. Homma on edenny aika askel askeleelta pikkuhiljaa edeten pientä taukoa lukuunottamatta. 

Mitä mieltä itse oot Burtonin meiningistä, onko firmalla yleisesti sun mielestä meininki ja kamat kunnossa?

Kamat on pitkälti priimaa, eniten haipeissa oon Burtonin meiningistä ja siitä miten avoimen olosia siellä ollaan uusille asioille, eikä mennä vaan vanhojen kaavojen mukaan. Vihaan semmosta.

Minkalaista palautetta sieltä on tullut sun suuntaan? Ovatko tyytyväisiä siihen mitä teet?

Vaikuttaisivat olevan fiiliksissä siitä mitä teen, ei ainakaan vielä oo tullu huonoa palautetta 🙂

Sanomattakin selvää, että se miltä matskut näyttää on iso osa sun laskemista, tuleeko otettua useitakin ottoja ennen kun kuvaukset saa näyttämään siltä kun haluat?

Välillä saattaa mennä useita yrityksiä, kun taas joskus tosi nopeesti purkissa. Riippuu aika paljon kuvaajasta ja tempun vaativuudesta. 

Miten itse näet lumilautailun tulevaisuuden? Mihin suuntaan laji on menossa?

Musta tuntuu, että pikkuhiljaa taas aletaan arvostamaan luovia juttuja ja tyyliä. Nyt on pitkään ainakin kilpailu puolella vaan lisätty spineihin asteita ja jengi alkaa vaikuttaa kyllästyneeltä siihen. 

Loppuun klassinen, eli top 3 temppua mitkä ottaisin mukaan autiolle parkille loppuelämäksi?

Jaa a. Ne olis varmaan munis, fs 360 ja bs miller flip.

”Kun hakee tiimilaskijaa, on tärkeätä, että tyyppi vastaa brändin identiteettiä, henkeä ja tyyliä – myyntikelpoisuutta, mikä nykypäivänä näyttäytyy helposti lähestyttäväisyytenä. Vielä parempi, jos laskija on mukana yhteisössä, tekee elokuvia, projekteja, tapahtumia… Ja parhaassa tapauksessa laskija tekee kaiken tämän omalla ainutlaatuisella tyylillään. Juuri niin kuin Valtteri tekee.” – Kalle Ohlson, Burton Skandinavia Tapahtuma- ja Tiimivastaava

Valtterin SetUp

Lauta: Burton Blossom
Siteet: Burton Cartel X EST siteet
Kulmat: Etujalka 10 ja takajalka – 10
Kengät: Burton Swath
Stance: Regular
Sponssit: Mortar Inc ja Burton

Edellinen

Kommentit

kommenttia