Artikkelit Lifestyle Lumilautailijat

Zakke – Mystinen lumilautailija Hyvinkään alpeilta

(Julkaistu lehdessä SX 3 14/15)

Zakke on mystinen lumilautailija Hyvinkään alpeilta. Kotikeskuksena nuoruusvuosina hänelle toimi siis Sveitsin hiihtokeskus. Nykyisin Zakke pyörittää lumilautailutoimintaansa Jyväskylästä käsin. Muotitietoinen gangsteri ei pahemmin huolta tavaroistaan pidä. Joka toinen päivä on hukassa kännykkä, joka toinen taas rahapussi. Mutta ne löytävät tiensä aina takaisin Zaken isoihin, temppurikkaisiin taskuihin.

Turkulainen fani antoi hänestä tällaisen kommentin: “Zakke on yks harvoista, kenen pätkää jaksaa innolla odottaa. Jutut aina extraordinaire, ja tyyli muy bien!”
Zakke on omaperäinen ja tyylikkään tyylin omaava taiteilija!

”Jos siis ihmettelet rinteessä, kuka tuo lepattava viitta liehuen ja avainnippu kilisten kurvaileva pörröpää on – hän on Zakke.”
-Toni Kerkelä

Teksti Toni Kerkelä Kuvat Niki Rutanen

Nimi, ikä, koska, mistä, miten?

Zakke, 23, Hyvinkää, Mustamännistö, Khunnola.

Miten laskeminen tuli kuvioihin?

Faija, veli ja sisko laskivat, niin sitten kiinnostuin itsekin. Taisin olla 7-vuotias. Faija on parturi, ja sillä kävi asiakkaana eräs Pepe, joka harrasti lumilautailua; se oli niin mukava tyyppi, että opetti meidätkin laskemaan.

Kerro vähän laskemisen aloitteluajoista Sveitsissä ?

Se oli mukavaa aikaa: lähellä kotia, itse rakennettuja hyppyreitä ja metsäreittejä. Siihen aikaanhan se pyöri vielä nimellä Kulomäki, ja sieltä muuten löytyi myös paippi.
Aluksi laskin lähinnä faijan ja velipoikani Johanneksen kanssa. Täysiä vaan rinnettä alas. Sitten nopeasti sieltä löytyivätkin Niko (Länsiö) ja Petja (Piiroinen), joiden kanssa aloin eniten tuikkaamaan.

Tämä laskumesta oli siis kivenheiton päässä kotoasi?

Juu; porukat pystyivät aina helposti heittämään meikän mäkeen, kun oli tarvis. Kiitos siitä. Ja tuli sinne pari kertaa pyörälläkin mentyä. Lauta repussa snowboarder cross -kisoihin – semmoisella oranssilla Crescentillä; se oli hieno pyörä.

Sieltä on pompannut pinnalle sinun lisäksi mm. maailmanmestareita ja olympiaurheilijoita.

Joo, onhan sieltä Piirosen veljekset lähteneet laittaan. Niillä oli joku ihme ”pikapaketti”-läppä silloin pienenä: menivät semmoiseen mahdollisimman pieneen sykkyrään ja laskivat syöksyä sen mäen alas. Hahah – itsestäni ei ihan ollut siihen.
Niko on myös lähtöisin sieltä, vaikka kävikin ottamassa vähän vauhtia Vuokatin lukiosta.
Ei kai Sputnikia (lumilautaseura) myöskään voi sivuuttaa, sillä niin Koskelan Pekka kuin Koskisen Anttikin ovat alkujaan valmentaneet siellä ennen maajoukkuejuttujaan.

Oliko rentoa seilata ympäri Suomea junnukisamyyrien kanssa? Tuntuiko, että se on liikaa sinulle, ja siitä sitten lähdit hakemaan omaa suuntaasi laskemiselle?

En oikein ikinä lähtenyt siihen Suomi Cup- ja junnuhommaan mukaan. Pari kertaa kävin jossain poikien mukana kisaamassa, mutta ei siitä sitten tullut mitään rutiinia. Kyllä se varmaan juuri tuolta silloin tuntui.
Kulomäen kisat ajoivat asiansa. Oli minulla kyllä sellainen Suomi Cup -lisenssi jo ennen kuin tutustuin Nikoon ja Petjaan. Se saattoi olla jotenkin niin, että se piti hommata, jos oli seurassa, ja jos oli seurassa, niin piti käydä kisoissa, mutta en käynyt sitten kuitenkaan.

Missä asustat nyt, ja miksi?

Jyväskylässä asun. Opiskelen tuossa Tiimiakatemialla. Siellä on ihan rento meininki ja itse saa ottaa vastuuta opiskelustaan ja hyödyntää siinä mielenkiinnon kohteitaan. Vuoden kuluttua pitäisi valmistua tradenomiksi.

Mikä meno siellä on laskemisen suhteen?

On se ihan yhtä hauskaa täälläkin. Käydään tuossa Laajiksessa tai vaihtoehtoisesti Riihkassa laskemassa aina välillä. Tikut-jengiä näkyy myös. Viime kautena myös Kossu-Eki (Petrus Koskinen) ja Musti (Joonas Mustonen) olivat sessailemassa, mutta molemmat muuttivat pois.

Mites Smokin Snowboards?

Smokinilla on kyllä letkeä meininki. Ne ovat yli 20 vuotta tehneet lautoja fiiliksellä ”Handmade Lake Tahoe – for riders by riders”, ja itselle ainakin toimii.
Laitoin sinne meiliä joskus sekä jonkin pienen editin, josta Jay oli fiiliksissä ja halusi sitten ottaa tiimiin.

Ja pro-statuksella mennään!

Joo, kyllä siellä sivuilla tosiaan lukee, että pro-tiimissä ollaan.

Jätkähän oli niiden kanssa UK-tourilla. Mites siellä? Muistan, kun kuumottelit hieman sinne lähtöä – aika sekalainen seurakunta nimittäin kyseessä. Deadlung!

Siellä oltiin tosiaan tourilla, ajeltiin asuntoautolla ympäri ämpäri, käytiin halleissa laskemassa ja Smokinia myyvissä kaupoissa fiilistelemässä. Ajettiin yksisuuntaista tietä väärään suuntaan joku viisi kilsaa, ja meidän asuntoauto oli niin leveä, että virheen tajuttuamme sillä ei mahtunut kääntymään, vaan piti pakittaa takaisin.
Ja sattuihan siihen samalla reissulle Deadlungin ja Smokin Jayn synttäritkin!

Entä muut diilit? Tippuuko kledjuja mistään?

Paulus on auttanut siten, etteivät ole kädet päässeet jäätymään. Eli Sinne Familyn ja Howlin tumppuja!

Sinulla on kyllä ihan oma, uniikki tyyli. Mistä olet ottanut/otat vaikutteita laskemiseen, vai tuleeko se ihan luonnostaan?
Kiitoksia, Toni, mukava kuulla.

Kyllä kai se sitten aika luonnostaan tulee. En ole mikään kauhean kova tekemään temppuja. Aloitin skeittaamaan ennen kuin aloin laskea, ja muutenkin olin kunnon skeittirotta pienenä, joten ehkä se sieltä jotenkin laskemiseenkin vielä kumpuaa.

Millaista laskemista tykkäät katsoa?

Viime aikoina ei ole hirveästi tullut oikein katsottua mitään laskuedittejä, kun niitä tulee jatkuvalla syötöllä jostain, ja ne ovat kuin yhtä samaa pätkää, joissa on sama biisi ja samat temput.
Nykyään katselen putskupätkiä; erityisesti semmoisia, joissa hypitään joistain möykyistä. Minulla on vähän hahmottamisvaikeuksia, jos joku pyörii enemmän kuin seiskan; ei pysy pää enää mukana sen jälkeen.
Mutta kaduilta sitten esim. Jake OE:lla ja Forestilla on hyvänoloinen meininki.

Auttikin heitti jossain läppää jäbästä, että olet kyllä pysynyt juurissasi kiinni: ei koskaan mitään parkkimatskua parteissa, vaan pelkkää katua. Onko tämä se sinun juttu, vai haluaisitko kokeilla jotain muutakin kadun lisäksi?

Kyllä tykkään laskea kadulla kovasti ja pyrkiä hyödyntämään niitä kaupungin antamia mahdollisuuksia lumilautani kanssa.
Olisi hauska päästä laskemaan joskus vielä putskua, ja se Riksgränsen näyttää hauskalta paikalta just siinä Autin uudessa pätkässä. Japani myös.

Miten viime kausi meni? Ainakin sait partin kuvattua.

Jossain kahdessa viikossa kuvasin sen. Se oli kyllä yksi hauskimpia kausia ikinä. Olisin voinut kuvata enemmänkin, mutta meni olkapää rikki. Ylitornion hiihtolomareissu oli unohtumaton kokemus. Paljon mukavia spotteja pienellä alueella eikä ihmisiä juuri missään – paitsi se vihainen ruotsalainen hotellinomistaja, joka ei antanut minun lävistää itseäni sen piikki-rainbowiin.

Ei sättänä! Se piikki-rainbow olisi kyllä ollut da shot; ehkä talvella uusiksi sitten. Miltä se tuleva kausi näyttää?

Laskemaan aina silloin, kun siltä tuntuu; muuten ei ole mitään suunnitelmia. Lähdettäiskö sinne Riksgränseniin joskus keväällä?

Lähdetään! Kunnon hiihtolomareissu part 2, mutta keväällä.
Kiinnostaako sinua mikään muu laskemisen lisäksi? (naurua) Paljonko sinua muuten kiinnostaa laskeminen?

Monenlaiset hommat kiinnostaa. Tykkään piirtää. Ja skeitata. Kyllä minua laskeminenkin kiinnostaa aina välillä; onhan se kuitenkin aika mageeta ja kreizii \,,/ (‘-‘) \,,/.

Infobox

Sponsorit: Smokin, Sinne Store, Howl.
Snapchat: akituikka
Instagram: zakkezakke
Partit: KBR:n King Cobra, Golden Years, Snakebite, Meets You.
Feivörit laskuleffat: Afterbang ja Reality.
Kotisivut: www.fuzzallover.tumblr.com

KATSO ZAKEN PARTTI KING KOBRASTA:

http://snowboarding.transworld.net/videos/zakke-full-part-2015-king-cobra-kbr/

Seuraava

Kommentit

kommenttia