Burtonin laudalla laskiessa yksi yleisimpiä kysymyksiä rinteessä on, että mites noi siteet, pysyykö ne kiinni? Tuskaa helpottaakseni ajattelin kirjoittaa pienen koosteen siitä miten Burtonin patentoima Channel-järjestelmä toimii.
Channel on siis eräänlainen kisko laudan rakenteessa, mikä aluksi näyttää siltä että miten tuo voi kestää, mutta varsin hyvin se on kestänyt, enkä ole itse nähnyt yhtään auki korkannutta kiskoa ikinä. Kestää se Burtonin tiimilläkin niin varmasti se kestää myös keskiverto parkkilaskijan käytössä ongelmitta. Toki aina voi olla joku maanantaikappale, mutta niin on myös perinteisessä siteissäkin.
Siteitä ratkaisuun on kahta mallia. EST-siteet menevät vain Channelin kanssa, niissä kiinnitys on siteen reunoilla. Re:FLEX toimii taas missä vain laudassa perinteisellä 4 x 4 kiekolla ja Channeliin siinä on oma kiekko siteiden mukana. Itse olen laskenut Re:Flex Malavitoilla, joten EST-ratkaisusta ei ole oma kohtaista kokemusta kun 10 vuoden takaa, mutta hyvin sekin kuulemma toimii. EST siteissä hyvänä puolena on, että side saadaan hyvin lähelle lautaa, jolloin tuntuma voi tuntua paremmalta, mutta enemmän tämä on maku ja tottumis -kysymys. Molemmissa on puolensa mm. toe dragin suhteen. Est tekee kokonaisuudesta hieman jäykemmän siteen kohdalta kun kiinnityspinta-ala on suurempi. Huomiona myös, että junnulautoihin ei käy EST-siteet, kisko on se verran lyhyt, että sitä ei mahdu kiinnittämään. Eli tarkista sopivuus näissä ennen hankintaa.

Channel on jonkin verran nopeampi kiinnittää ja tietenkin portaiton säätö on ihana ominaisuus. Stancea on helpompi viilata juuri itselle sopivaksi fiiliksen mukaan.
Suurin kysymys onkin ”miten ne pysyy kiinni?” No, oma kokemus on että huonolla ruuvarilla kiristättessä ne pysyvät tietenkin kahdella ruuvilla jonkin verran huonommin kun 2 x 4. Channelin kanssa toimiessa EHDOTTAMAN TÄRKEÄÄ on hyvä ja oikean kokoinen ruuvimeisseli (M6 kärki). Kun tämä on hallussa ja ruuvit saa riittävän kireälle niin Channel pysyy kiinni siinä missä mikä vain muukin side.
HUOMIOI että Channeliin on omat ruuvinsa, eikä muiden siteiden mukana tulevia ruuveja saa käyttää. 13mm ruuvit ovat oikeat, 16mm ruuvit tulevat ”pohjasta läpi”.
Laskutuntumaan en Channelissä Re:flex siteiden kanssa huomaa merkittävää eroa. Side joustaa baseplatesta, siteestä riippuen, varsin hyvin ja yleensä tämä on ihan toivottu ominaisuus, mitä haetaan ”normisiteissäkin” mini plate -ratkaisujen kautta.
Kaiken kaikkiaan Channel on sidejärjestelmä siinä kuin muutkin. Siinä on paljon hyviä puolia ja se on täysin ongelmaton niin kauan kun muistat kiristää siteet kunnolla. Keskuksen seinästä löytyvällä vääränkokoisella ruuvarilla ei yleensä saa sidettä niin lujaa kiinni, että se kestäisi löystymättä paria tuntia pidempään, mutta kun löytyy oikea ruuvari (vuokraamoissa ainakin on) niin homma rokkaa taas.
Lähes kaikki muiden merkkienkin siteet sopivat myös Channeliin, mutta kannattaa varmistaa että mukana tulee tähän sopiva kiekko. Kaikilla merkeillä näin ei ole, vaan kiekko pitää tilata erikseen.





Teksti: Mikko Kempas. Kuvat: Mikko Kempas & Burton