Burton Skeleton Key
Tuotteet

Burton Skeleton Key kokemuksia

Burton Skeleton Key on Burtonin all mountain-park do-it-all lauta, joka siirrettiin muutama kausi sitten Family tree -linjasta normilinjastoon laudan suosion vuoksi. Ensikatsomalla se vaikuttaa aika rinnelaskuun ja takamaastoon soveltuvalta directionalilta (eli nose on erilainen tail), mutta ei anneta taas ulkomuodon täysin hämätä. Laskin tällä kaksi päivää Talmassa ja nämä päivät olivat kyllä taas hauskinta parkkilaskemista hetkeen. 

Skeleton Keyn nose alkaa nousemaan selkeästi twiniä aikaisemmin, mutta nose ei ole merkittävän löysä vaan laudalla laskeminen tuntuu ihan perus camberilla laskemiselta, vaikka paperilla Burtonin infoissa nose onkin merkitty rockeriksi. Rocker alkaa kumminkin vasta kontaktipisteen jälkeen joten kanttipito tuntuu koko matkalta, eikä nose väpätä epätasaisella kovassakaan vauhdissa. Testasin itse 158cm mallin kun normaalisti lasken noin 155cm twinillä, mutta muutaman sentin pituusero ei tässä tuntunut mm. kapeamman nosen ja suhteessa lyhyemmän tehokantin takia. Pituus tuntui omalle 80+ kg ja 181cm koolle sopivalta. Lauta on Burtonin skaalassa merkitty Happy Medium flexistä hieman alaspäin, mutta omaan laskuun se tuntui käyttäytyvän kuten jäykempi lauta. Vauhtikestävyys oli kiertojäykkyyden ja vähän leveämmän muodon takia hyvä. 

Laskutuntumassa lauta yllätti kantilta kantille ominaisuuksilla. Ulkomuodoltaan lauta näytti aika leveältä ja ajattelin sen olevan enemmän pidemmän kääntösäteen lauta, mutta se olikin todella ketterä suhteessa kokoon. Erityisesti käännösten linkkaus oli ilo ja laudalla oli helppo leipoa käännöksiä toisensa perään hitaissakin vauhdissa. Kääntösäteessä todennäköisesti leveämpi nose aiheutti sen, että lauta ikäänkuin ampaisee käännöksestä ulos ja leikkaavista käännöksistä oli näin helppo pumpata lisää vauhtia. 

Tunnelma oli tuttu aiemmin testaamastani Burton One Hitteristä, joka tuntui aika samalta laudalta.

Teknisiä ominaisuuksia

Pohja on Burtonin WFO, joka on perus sinteröityä pohjaa vielä parempi. Pitää liukunsa uskomattoman hyvin ja on todella nopea. 

Sisältä löytyy Super Fly II™ 700G Core, joka antaa keveyttä ja poppia sopivassa suhteessa. Mikään megapoppi laudassa ei ollut, mutta todellakin tarpeeksi lähes kenen vain parkkitarpeisiin. Lauta on myös suhteellisen kevyt. 

Burton osaa tehdä monipuolisia lautoja, ja linjastosta löytyy muitakin vastaavia directionaleja, kuten tätä jäykemmät Deep Thinker tai neliönose-muotoilua edustava Hometown Hero, joita en ole vielä testannut. Jäykkyyttä en Talman kokoluokkaan jäänyt kaipailemaan juurikaan lisää, lauta taipui vielä helposti pressiin, oli helppo käsitellä, mutta vauhti tuntui silti todella hallitulta ja hyppiminen helpolta. Pärjää varmasti puolet isommassakin. Koitin toisena päivänä laskea siteet enemmän keskellä ja Skeleton Key tuntui näin hyvin twinimäiseltä, en usko että tällä edes on ongelma heitellä switch spinejä isostakaan hyppyristä. 

Entäs parkkireilit?

Skeleton Key toimi reileillä myös no problem. En kokenut mitään ongelmaa kun reililinjassa oli vähän vauhtia. Hyvin toimi, toki directional aiheuttaa switch lähdöissä vähän erilaisuutta tuntumaan, mutta aika pienestä erosta tässä puhutaan.

Nimensä mukaisesti lautojen linkkuveitsi. Jos haluat parkkiin directionalin niin tässä on. Jos haluat putskuun parkkilautamaisen laudan niin tässä on. Jos haluat vetää pipeä samalla laudalla kun reilejä niin tässä on. Jos haluat laskea kovaa rinnettä käsi maassa niin tässä on. Burton vaan yksinkertaisesti osaa tehdä loistavia lautoja ja tässä on yksi sellainen linkkuveitsi. Jos etsit directionalia lautaa parkkiin ja sen ulkopuolelle. Skeleton Key ei syystä kuulu enää vapaalaskupainotteisempaan Family Tree -linjaan, sillä se on myös täyspainoinen parkkilauta. Mikään aloittelijan pulkka se ei ole, varsinkaan parkkikäytössä, mutta jos leikkaavat käännökset ovat hallussa, etkä pelkää vauhtia, niin tästä voi saada paljon hauskuutta irti. 

Laudasta löytyy hyvä skaala pituuksia 150cm, 154cm, 158cm ja 162cm. Lauta on vähän normia leveämpi, mutta ei edes varsinainen wide-malli. 158cm waist width on 258mm, mikä on vielä ihan maltillinen. Nose on +1cm tapered, eli teiliä leveämpi leveimmästä kohtaa, tämä vaikuttaa mm. kelluttavuuteen syvemmässä lumessa. 

Skeleton Keyllä aukeaa kaikki lukot, myös henkiset. Osta ykkös-, kakkos-, tai kolmoslaudaksi. Et kadu. 

Lautaa voi tiedustella mm. Burton Helsinki liikkeeltä Sörkästä.

Teksti ja kuvat: Mikko Kempas

Katso Instaklippi Talman sessareilta.

Laudan teilin muotoilu on lähinnä ulkomuodon takia. Puuteriominaisuuksiin tällä tuskin on mitään vaikutusta.
Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia