Varusteet

Burtonin lautamalleja rinteiden ulkopuolelle ja rinnelaskuun

Iso osa directionaleista laudoista, kuten Burtonin Family Tree -malleista, ovat erinomaisia lautoja myös rinnelaskuun – twin tippien suosio on oikeastaan kummallinen asia. Twin on parhaimmillaan parkissa ja tosiaan vain siellä, kaikissa muissa olosuhteissa directional pidemmällä nosella on parempi lauta laskea. Jämymmät all mountain -laudat rocker-nosestaan huolimatta kestävät hyvin rinnelaskua, eikä laskutuntuma muutu camber twiniä huonommaksi, päinvastoin. Laudoilla voi hyvin laskea myös switchinä, pidempi nose muuttaa laskutuntumaa hyvin nimellisesti ja oikeastaan vain hyvään suuntaan. Tunne siitä, että switch-lasku on hieman erilaista, tekee siitä vain siistimpää. Olen sanonut tämän ennenkin ja sanon taas: Jos pyörit max kolmosia ja laskemisesi on enemmän hyppyri- kun reilipainoitteista kannattaa harkita directional-lautaa ihan kaikkeen laskemiseen. Se tekee hommasta jotenkin kivemman tuntuista ja mm. suorat gräbit tuntuvat paljon paremmilta isommalla nosella.

Tässä nopea kartoitus vähän mitä Burtonin all mountain / vapaalasku -kategoriassa on tarjolla – nämä laudat ovat erinomaisia myös rinnelaskuun.

Tästä kuvasta näkyy laudassa ilmoittettavat tiedot: Keskimääräinen stancen leveys, josta on sitten helppo säätää omaan makuun sopiva jos esimerkiksi tietää kuinka leveä vanhassa laudassa on ollut (lasketaan kiekon keskeltä toisen kiekon keskelle). Ref location -25mm tarkoittaa taas että REF asetuksella laudan stance on 25mm takana, eli nose on 25mm pidempi.

Lyhyt sanasto asiaan:

Set back: Siteet ovat asetettu laudan keskikohdasta hiukan taaksepäin, jolloin nose on tailia pidempi. Burtonin laudoissa on Channel -kiinnitys, jolloin siteitä voi siirtää laudan pituussuunnassa portaattomasti. Lautaan on merkitty yleensä ”reference point”, joka on siteiden kiinnityskohdan ”tehdasasetus”, mutta tästä voi poiketa mihin vain suuntaan halutessaan.

Taper: Nose on tailia leveämpi. Tämä kelluttaa lautaa syvässä lumessa (ja loskassakin) paremmin ja vaikuttaa jonkinverran normaali/switch -laskutuntumaan.

Directional: Lauta on erilainen nosesta kun tailista. Twin-lauta on molemmin päin samanlainen. Lauta voi olla profiililtaan twin, mutta sen sheippi on directional, eli nose ja taili ovat vain eri muotoiset, mutta lauta käyttäytyy molemmin päin samalla lailla.

Rocker nose: Laudan nose nousee profiililtaan ylöspäin, eikä kontaktipiste lumeen ole aivan nosen kärjessä kuten twin-camberissä. Monesti all-mountain laudoissa on puuterilaskuominaisuuksien vuoksi vähän tailia löysempi nose.

Lisää kysymyksiin laudoista vastaa mm. Burton Store Helsinki

Family tree -sarjan 5mm taperilla oleva First Cut on all mountain -lauta kovaan ja aggressiiviseen ajoon. Klassinen directional camber, jonka Super Fly II 700G sisus kestää epätasaiset lumiolosuhteet jäisestä koppurasta syvään lumeen. Erinomainen all around -lauta, jolla pärjää läpi kaikkien olosuhteiden. Nopea pohja. Ajaton grafiikka. Mitä muuta voit vaatia?

Saatavilla 148, 154, 160 ja 164 cm koot. 560 €.

Hometown Hero on Burtonin Family Tree -sarjan klassikko, kuvassa splittinä. Verrattuna First Cuttiin Hometown Hero on hieman leikkisämpi lauta. Normiversiolla on hintaa 660 € ja splitillä 900 €. Saatavilla myös lasten mallina 130cm ja 140cm, toki edullisempaan hintaan. Klassikkoasemassa, eikä suotta.

Erittäin laaja kokovalikoima: 146, 150, 154, 158, 162, 168, 158W, 162W

Burtonin laudoissa on oikeasti aika vähän vaihtelua sisuskalujen ympärillä, mutta tästä Straight Chuter -laudasta niitä löytyy: Dragonfly 600G Core & Multizone EGD takaa erittäin kevyen, mutta vauhtikestävän tykin isoon ajoon. 18mm taper kelluttaa lautaa rinteiden ulkopuolella, mutta Straight Chuter on tykki vehje rinnelaskuun ja kaikenlaisiin all mountain -olosuhteisiin. Tämä toimii vaativammallekin kuluttajalle. Family Treen kovimpaan ajoon tarkoitettuja malleja, myös splittinä. 151, 155, 159, 162 cm. 800 €.

Katso lisätietoja TÄÄLTÄ

Burton Customia nähdään niin rinteiden ulkopuolella kuin parkeissakin, eikä suotta. Custom on kunnon linkkuveitsi, kun et tiedä millä ajat, aja Customilla. Sopii parkkiin ja puuteriin. Pienellä setbackilla varustettu all mountain -lauta on yksi monipuolisempia lumilautoja mitä on tehty. Moniin tässä esiteltyihin malleihin verrattuna custom eroaa siinä, että se on perinteinen full camber, eikä siinä ole rockeria nosessa. Toimii silti rinteiden ulkopuolella hyvin, mutta toki jonkin verran tässä hävitään parkki- ja rinnelaskuominaisuuksien kustannuksella syvän lumen ominaisuuksissa jos verrataan moniin Family Tree -sarjan lautoihin. Big time klassikko. 660 €. Saatavana myös Flying V -versiona (toimii ehkä laskutaipaleen alkupäässä parhaiten) sekä junnukokoina.

Saatavilla laaja kokokattaus: 150, 154, 154w, 156, 158, 158w, 162w, 170w

Flight Attendant on Burtonin vakiomalliston pitkäaikainen directional-lauta, joka on suunniteltu niin, että taperistä ja set backistä huolimatta laskutuntuma muistuttaisi twin-laudan laskutuntumaa. Burtonin directinaleista lauta, joka vastaa eniten twiniä, mutta takaa silti directional-laudan laskutuntuman. Splittinä myös. 660 €.

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia