Girls on Tour – Vain tytöille

Tyttöjen laskutapahtumilla on Suomessa pitkät perinteet. Ensimmäinen tapahtuma, jossa itse olen ollut mukana ja oikeastaan ideoimassa ja järjestämässä oli ensimmäiset Tyttösessarit Rukalla keväällä 2004. Tuolloin tapahtuman lähtökohtana oli tarjota tyttöporukoille mahdollisuutta sessailla yhdessä parkkia ja ylipäätään tuntea itsensä tervetulleeksi ja merkitykselliseksi.

Muistan miten minua itseäni ärsytti, kun poikia koko ajan kutsuttiin eri tapahtumiin kuvaamaan ja sessaamaan. Tai ei se ärsyttänyt, että sellaista järjestettiin vaan lähinnä se, että en ainakaan ollut koskaan kuullut, että tyttöjä olisi niihin kutsuttu. Päätettiin sitten, että hitto tehdään oma tapahtuma ja kutsutaan sinne tyttöjä.

Ensimmäisenä vuotena muistaakseni kutsuttiin ainakin legendaarinen Lohipartio Crew, jossa laski muun muassa Anu Lähtönen ja Heidi Lehti. Todella DIY-hengessä tehtiin myös HG-89-tyttöjen kanssa tapahtumaa.  Mäessä oli lähinnä musaa, kuusamolaisen tutun takapihalta haalittu ruosteinen pallogrilli ja Vihervaaran Nooran värväämä valokuvaaja. Meininki oli silti aivan hillitön.

Tätä tapahtumaa on seurannut esimerkiksi Suomen Naislautailijat ry:n perustaminen ja kymmeniä tyttöjen tapahtumia eri keskuksissa eri tahojen järjestäminä. Itse olen ollut mukana aina, kun on vaan ollut mahdollista, koska jotain maagista siinä tunnelmassa vaan on.

Tyttöjen omissa tapahtumissa yhteisöllisyys saa ihan oman merkityksensä.  Vaikka osallistujista ei tuntisi juuri ketään on tunnelma silti todella sydämellinen ja hyväksyvä. Ilosia naamoja rinne täynnä. Tytöt jeesaavat ja kannustavat toisiaan todella pyyteettömästi, ja sitä on hieno katsoa. Lisäksi olen huomannut, että näissä tapahtumissa laskijat puskevat omaa laskemistaan eteenpäin enemmän kuin yleensä, ja itsensä ylittämistä tapahtuu jatkuvasti – vaikka laskutaitojen kehittyminen ei itsessään ei ole tärkeintä vaan se fiilis mitä siitä seuraa. Onnistumisen kokemus ja itseluottamuksen kasvaminen. Kyllä mä uskon myös vahvasti, että näiden tapahtumien avulla monen on helpompi mennä mukaan sessaamaan yleisiin tapahtumiin, jossa enemmistö on kuitenkin poikia ja parkissa tilan haltuun ottaminen voi tuntua haastavammalta. Ja jos mietitään ihan faktoja, niin esimerkiksi Enni Rukajärven lasku-uralle Tyttösessarit-tapahtumalla on ollut iso merkitys. Ei semmoista voi vähätellä.

Onnekseni pääsin viime keväänä pitkästä aikaa tapahtumaan mukaan. Kyseessä oli Piruliinan järjestämä Naisten Vuoro. Sää oli harmaa, mutta tunnelma kaikkea muuta. Tornarihan on sellainen sympaattinen lähikeskus (tai oli, rest in peace) ja sinne oltiin raksattu tytöille reilisestit vimosen päälle kuntoon. Itse omistaja Matti Särkelä hääräsi hymyssä suin tapahtumapaikalla ja toivotti jengin tervetulleeksi. Paikalla oli Suomen parhaita reilinepittelijoitä kuten Siv Knudsen ja toisaalta elämänsä ensimmäistä kertaa reilin päälle hyppääviä tyttöjä ja naisia. Naruhississä on omat hyvät ja huonot puolensa, mutta ehdoton plussa on se, että siitä pääsee hyvin fiilistelemään muiden laskemista. Laskufiiliksissä pääsikin helposti sinne vuoden 2004 tasolle. Tein jopa kolme uutta temppua! Kyllä, minä 31-vuotias perheenäiti.  Lopuksi syötiin yhdessä kasviskeittoa ja kaikille jaettiin palkinnot muistoksi. Kyllä siitä sai moneksi päiväksi energiaa ja muisti itsekin, miksi näitä tyttöjen tapahtumia tekee. Jos sinulla ei siis ole kokemusta tyttöjen laskutapahtumista niin ehdottomasti kannattaa tulla mukaan. Ja he kenellä sitä kokemusta jo on, tuskin tarvitsee vakuutella. Te tiedätte.

Girls on Tour -kiertueen ideana on ollut yksinkertaisesti tuoda tyttöjen tapahtumat ja tapahtumatekijät yhteen. Yhdessä me olemme vahvempia toimijoita. Yhteisen kiertueen tekeminen on sujunut todella hyvin. Fiilis tekijöiden keskuudessa on vähän kuin itse tapahtumissa: todella yhteisöllinen. Tänä vuonna meillä on kiertueella uusina tapahtumina Saariselällä järjestettävä laskuleiri Girls go Shred! ja Pyhällä järjestettävä vapaalaskutapahtuma Mimmi Free’kend.

Itse koen, että on erittäin hienoa, että meillä on suomessa myös näin vahva naislaskijoiden toimijaverkosto. Ei sitäkään voi ottaa itsestäänselvyytenä, ja olen melko varma, ettei vastaavaa tilannetta ole monessakaan maassa tällä hetkellä. Hienoa, että Lumilautaiitto tukee naisten toimijuutta ja on ottanut Girls on Tourin tapahtumatarjontaansa. Erityiskiitos menee jo tässä vaiheessa kaikille tapahtumia mahdollistaville tahoille. Tehdään tästä yhdessä kaikista paras Girls on Tour -kiertue ikinä!

Girls On Tour

19.2. Talma / Yours truly, SNL ( #WSFProWomen event)

2.–5.3. Pyhä / Piruliina Mimmi Free’kend

10.–12.3. Saariselkä / Girls Go! Shred

1.4. Iso-Syöte Mindy Sessarit

Kenelle: Tyttöjen omia sessareita.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: www.fsa.fi

Spesiaalia: Kiertue koostuu itsenäisistä tapahtumista, joten jokainen häppeninki on aivan omalaatuisensa.

Teksti: Tiina lindström   Kuvat: Riku Soinela

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia