Laskettelukeskukset Lumilautailijat Lumilautaseurat

Helsingin Lumilautailijat Ry

Viime kaudella Pakastimen lopetettua perustettiin Helsinkiin uusi lumilautaseura, Helsingin Lumilautailijat Ry. Haastattelimme Seuran valmennustoiminnasta vastaavaa Janne Lipsasta seuran toiminnasta, mukana vastaamassa oli myös toinen päävalmentaja Peetu Piiroinen

Terve, kerro vähän mille pohjalle Helsingin Lumilautailijat on perustettu ja mikä on sen toiminta-ajatus? 

Perustimme Helsingin lumilautailijat vuosi sitten, koska pääkaupunkiseudulla ei ollut lumilautaseuraa edellisen seuran (Pakastin Helsinki ry) lopetettua keväällä 2019.  Perustimme Helsingin lumilautailijat, jotta harrastaminen ja seuratoiminta jatkuisi pääkaupunkiseudulla myös tulevaisuudessa. Seuran tarkoituksena on tarjota nuorille paikka harrastaa, tavata samanhenkisiä ystäviä sekä yleisesti inspiroida ihmisiä lumilautailemaan. Tavoitteenamme on tukea meidän jäseniämme heidän omien tarpeidensa mukaan ja auttaa heistä jokaista saavuttamaan omat tavoitteensa lumilautailun saralla.

Talma toimii Helsingin lumilautailojoiden pääasiallisena treenipaikkana.

Minkä tasoisille laskijoille teillä on toimintaa, mitä vaaditaan että pääsee mukaan? Mitä eri ryhmiä teillä on? 

Meillä on toimintaa tällä hetkellä kaikenikäisille ja tasoisille laskijoille, joilla onnistuu peruslasku (osaa laskea etu-ja takakantilla rinteen kaatumatta) sekä pääsee hissillä yksin ylös. Me ollaan laajennettu toimintaa tulevalle kaudelle ja halutaan tarjota ohjattua toimintaa nyt entistä nuoremmille laskijoille sekä samalla myös aikuisille, joille omaa ryhmää ei ole aikaisemmin ollut. 

Meidän valmennusryhmät kaudella 2020-2021 1. Warriors- aloittelijoiden ryhmä. Taitotaso- Innostus temppuiluun. Peruslasku ja omatoiminen hissinkäyttö 2. Crew – Aktiivisille harrastajille. Taitotaso – Hyppyreistä hyppäämisen ja reililaskemisen alkeet. 3. Team – Tavoitteellisesti harrastaville ja kilpaileville. Taitotaso – kilpailutausta tai yleisesti korkea laskemisen taso. 4. Seniors (aikuisten ryhmä) – Taitotaso – innostus freestyle-lautailuun.

Näiden ryhmien lisäksi meillä on Weekend Warriors nimeä kantava viikonloppu päiväkurssi Talmassa sekä Serenassa, missä ihmiset pääsevät tutustumaan meidän seuratoimintaan.

Jos ajatellaan kilparyhmää Team (entinen ykkösnyrkki) tai crewiä, minkälaista toiminta näissä on? Mihin kilparyhmä tähtää ja miten toiminta eroaa muista ryhmistä? Miten näihin ryhmiin pääsee, minkätasoinen laskija pitää olla esim. Temppujen suhteen? 

Crew on meidän suurin ryhmä ja ja se on jaettu taitotason mukaan neljään eri ryhmiin. Crew on tarkoitettu aktiivisille harrastajille ja heidän kanssa harjoitellaan kaksi kertaa viikossa. Kerran käydään laskemassa Talmassa ja kerran Vantaan Superparkissa. Toiminta riippuu täysin ryhmästä ja sen taitotasosta.

Team- ryhmään valitaan noin 12 laskijaa/ kausi. Team- ryhmällä on enemmän harjoituksia ja me tuetaan näitä laskijoita maksamalla osallistumismaksuja erilaisiin kilpailuihin. Tämän lisäksi kuvaamme Team-laskijoita enemmän ja tehdään edittejä, jotta he pääsevät näkemään kuvauspuolta lumilautailusta. Tähän ryhmään valitaan laskijat, jotka laskevat tavoitteellisesti tai ovat muuten taitotasoltaan hyvin korkealla. Ei ole väliä onko tavoite kilpailuissa vai haluaako kuvata tulevaisuudessa leffapartin. Joku tavoite pitää olla ja me yritämme auttaa saavuttamaan se.

Minkälaista offseason toimintaa teillä on ja koska teidän kausi yleensä alkaa ja loppuu?

Talvikausi alkoi nyt marraskuun 15. päivä ja jatkuu huhtikuun ensimmäiselle viikolle. Meillä on viikottain oheisharjoittelua Vantaan Superparkissa ja nyt lumia odotellessa ollaan varattu muutama skeittivuoro Wallihalliin sekä käydään Surfhousessa testaamassa flowsurffausta. 

Kesäkausi on jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen osa kesätreeneistä on touko-kesäkuussa ja toinen osa elo-lokakuussa.

Viime kesä oli meidän ensimmäinen ja koronan takia meidän täytyi tehdä aika paljon etätreenejä. Meillä oli fysiikkatreenit etänä koko kesäteenien ajan. Sen lisäksi me käytiin seuralaisten kanssa wakeboardaamassa, Surfhousessa, Superparkissa sekä skeittaamassa. Tarkoitus, että kesällä tehdään mahdollisimman monipuolisesti eri lautalajeja sekä panostetaan enemmän fysiikkatreenaamiseen.

Offseason treeniä Superparkissa.
Kesätreeneissä käytetään mm. laajalti erilaisia lautailulajeja.

Ketkä ovat omasta mielestäsi lupaavimpia laskijoita Nyrkistä? 

Kaikki Team-ryhmän laskijat on tosi hyviä ja potentiaalisia. Ei halua tai edes osata nostaa tässä ketään esille, koska kaikilla on omat vahvuutensa lumilautailijoina. 

Helsingin Lumilautailijat ovat myös Melter the movien takana. (Porukan ensimmäinen Levi+++ pätkä tuli ulos hetki sitten, katso TÄSTÄ). Miten tälläiseen ideaan päädyttiin, konsepti eroaa kumminkin aika paljon perinteisestä lumilautaseura toiminnasta?

Kyllä! Ja se on meidän tarkoituskin. Me yritetään monipuolistaa perinteistä käsitystä seuratoiminnasta ja tukea suomalaista lumilautailua mahdollisuuksien mukaan.

Melter the movie on seuran ensimmäinen elokuva ja se on meille tärkeä monestakin syystä. Me halutaan näyttää meidän jäsenille lumilautailun monipuolisuus. Me halutaan, että lumilautailu elokuvien tekeminen jatkuu Suomessa nyt ja tulevaisuudessa.

Tähän ensimmäiseen elokuvaan me pyydettiin mukaan meidän mielestä Suomen potentiaalisimmat reililaskijat sekä yksi ulkomaanvahvistus (Axel Thelen, Saska Halmes, Kiril Rikkilä, Roope Rautianen, Jonathan Begley & Zenja Potapov). Me halutaan antaa näille laskijoille mahdollisuus kuvata koko kausi ja näyttää miten hyviä ja luovia he ovatkaan. 

Meillä on keväällä  parkkikuvaukset Iso-Syötteellä, mihin me kutsutaan mukaan myös meidän junnulaskijoita. He pääsevät näkemään millaista on kuvata isompaan projektiin ja voivat saada temppuja elokuvaan.  

Elokuvan tulee kuvaamaan Anton Stennab. Me arvostetaan Antonia tosi paljon ja annetaan hänelle vapaat kädet tehdä sellainen elokuva kun hän itse haluaa. Me halutaan viedä maailmalle suomalaista lumilautailua ja tämä on meidän mielestä hyvä tapa siihen!

 Melter the movie crew (Kiril Rikkilä, Jonathan Begley, Axel Thelen, Saska Halmes & Zenja Potapov. Oikealla kuvaaja / tuottaja / editoija Anton Stennab. Roope Rautianen puuttuu kuvasta.)
Melter the movie crew (Kiril Rikkilä, Jonathan Begley, Axel Thelen, Saska Halmes & Zenja Potapov. Oikealla kuvaaja / tuottaja / editoija Anton Stennab. Roope Rautianen puuttuu kuvasta.)

Päätoimipisteenne Talman parkki uudistuu tällä kaudelle Scheesternin ylläpidettäväksi ja design uudistuu myös jonkin verran. Minkälaisia odotuksia ja fiiliksiä tämän suhteen?

Me ollaan tosi fiiliksissä tästä uutisesta. Talma on aina ollut tosi hyvä varsinkin kokeneemmille laskijoille, mutta vuodesta toiseen aina aikalailla samanlainen. Me nähtiin ensimmäiset vedokset suunnitelmista jo ja näytti kyllä tosi hyvältä. Parkista tulee kunnon leikkikenttä ja junnu/seniori -parkkia uudistetaan, joka on meidän seuratoiminnan kannalta tosi hyvä.

Ketä teillä on nyt opetus/valmennuspuolella hommissa? 

Meitä on tällä hetkellä valmentajina Janne Lipsanen, Peetu Piiroinen, Hans Kestilä, Sara Säkkinen, Jani Sorasalmi, Ville Mustonen sekä Valtteri Paunonen.

Mikä on siisteintä lumilautaseuran opetushommissa?

Seuratoiminta antaa tosi paljon. Jos yksi pitää valita niin se on onnistumisen ilo, minkä näkee lumilautailijasta kun oppii uuden tempun.   

Kerro vielä kannattaako lumilautaseuraan liittyä vaikka ei joka viikko pääsisikään treeneihin, voiko käydä vain silloin tällöin? 

Totta kai kannattaa ja voi käydä silloin tällöin. Meillä on kuitenkin tällä hetkellä myynnissä vain koko talvikauden valmennusmaksu, koska haluamme sitouttaa jäsenet lumilautailemaan useasti. Vuoden vaihteen jälkeen teemme uudet hinnat, jos uusia jäseniä olisi tulossa. Meille voi aina pistää viestiä, jos taloudellinen tilanne perheessä on sellainen, että valmennusmaksuun ei yksinkertasesti ole varaa niin yritetään katsoa näitä tilanteita tapauskohtaisesti, jotta kenelläkään ei jäisi harrastaminen vanhempien varallisuudesta kiinni.
Tämän lisäksi voi tulla testaamaan Weekend Warriorsiin seuratoimintaa. Meillä on kaksi harjoitusta Talmassa ja kaksi Serenassa.

Jos valmennuksiin ei halua tulla niin liittymällä kannatusjäseneksi 20€:n hintaan saa Blue-tomatosta -10% alennusta sekä pääsee ilmaiseen lumiturvallisuusluentoon, joka järjestetään tammikuussa 30-31.1.2021. Kaikki tuki käytetään junioritoiminnan kehittämiseen. 

Tutustu toimintaan SEURAN SIVUILTA

Weekend Warriors toiminta sopii mainiosti kaiken ikäisille ja tasoisille.

Teksti: Mikko Kempas Kuvat: Helsingin Lumilautailijat Ry

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia