Varusteet

Nitron lautojen kasvihuonepäästöt on kompensoitu kokonaisuudessaan

Kaudesta 2021-22 alkaen Nitron lautojen valmistuksen aiheuttamat kasvihuonepäästät on kompensoitu kokonaisuudessaan. Jotta asiasta olisi todisteita niin voit tarkistaa sertifikaatin TÄÄLTÄ.

Monien yritysten tapaan myös Nitro on aloittanut pitkän aikajänteen ohjelman vähentääkseen ympäristökuormaa ja tämä kompensaatio on yksi ensimmäisistä askelista. Seuraava askel on paneutua valmistusprosessin päästöihin itsessään. Jo tällä hetkellä lautatehdas toimii täysin aurinkoenergialla ja kierrätysmateriaaleja käytetään paljon.

Tuotantoprosessi muodostaa valtaosan lumilautojen ympäristövaikutuksista, mutta muutkin toimet voivat vaikuttaa lopputulokseen merkittävästi. Nitron toiminnassa tämä näkyy selkeimmin saadessasi Nitrolta tulleen lähetyksen: Toimituksissa käytetään puhtaita kierrätysmateriaaleja. Muun muassa siteiden ja kenkien pakkauksissa ei käytetä lainkaan muovia ja kengät pakataan kierrätyspahvista valmistettuihin pakkauksiin.

Kasvihuonepäästöjen vähentäminen onnistuu selvittämällä missä niitä syntyy ja vähentämällä lähteiden käyttöä. Mutta missä lumilautojen kasvihuonepäästöt syntyvät? Allaoleva kuva hahmottaa, että materiaalien alkuperä ja tuotanto vastaavat aikuisten lumilaudoissa noin kolmesta neljäsosasta hiilidioksidipäästöjä.

Kuvasta näkyy että merkittävä (Noin 50%) laudan tuottamista hiilidioksiidipäästöistä on sen raakamateriaaleissa. On siis paljon väliä mistä lautasi on tehty, itse tuotanto tulee vasta toisena.

Kun ostat uuden Nitron lumilaudan, lautasiteet tai kengät, ympäristövaikutusten vähentämiseksi on tehty seuraavaa:

Lumilautojen kannet ja pohjat: Kansigrafiikoista 70 prosenttia ja pohjagrafiikoista 30 prosenttia on tehty vesiliukoisilla musteilla.Lumilautojen pohjamateriaaleista 15 prosenttia on täysin musteetonta. Kansipinnoitteet ovat 70-prosenttisesti liuotteettomalla lakalla viimeisteltyjä, tai lakkaa ei ole käytetty ollenkaan. Lumilautojen pohjista 85 prosenttia on tehty kierrätetystä materiaalista. Lumilautojen pintakerros on myös monen valmistajan tarjontaa ohuempi raakamateriaalin ja rahtipainon säästämiseksi.

Lautojen rakenne: Nitron lumilautojen puuytimet tulevat kokonaan FSC-sertifioiduista metsistä. Tällaisissa metsissä osa jätetään kokonaan käsittelemättä ja metsäekosysteemistä huolehditaan mm. jättämällä lahopuita maastoon. Lumilautojen kanttien teräksestä puolet on kierrätysmateriaalia. Lisäksi Nitron paksummat Rail Killer -kantit kestävät muiden valmistajien kantteja paremmin kolhuja, joten myös laudan käyttöikä pitenee.

Tuotanto: Nitron lumilautehdas toimii sen katolle asennetun 700KW aurinkovoimalan antamalla energialla. Lumilautatehtaan aurinkovoimala kattaa tehdastuotannon, toimistojen sähköntarpeen sekä alueella sijaitsevien työntekijöiden asuintilojen tarpeet.

Siteet ja kengät: Lautasiteiden muoviosien materiaalista viidesosan alkuperä on kierrätettyä. Muoviosat valmistetaan ruiskuvalamalla, minkä ansiosta hukkamateriaalia ei synny lainkaan.  Kenkien muovimateriaalit ovat pääosin PVC-vapaita eikä kenkäliimassa ole lainkaan syöpävaarallista bentseeniä.  Siteiden ja kenkien pakkauksissa ei käytetä lainkaan muovia ja kengät pakataan kierrätyspahvista valmistettuihin pakkauksiin. Tämän ansiosta musteen käytön määrä on vähentynyt 95 prosenttia parin vuoden takaiseen tyyliin verrattuna.

Lue lisää TÄÄLTÄ

Teksti: Mikko Kempas Kuvat: Nitro

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia