Muut

Pyhä toteuttaa Suomen kenties toivotuimman tuolihissin ja haluaa olla maailman puhtain hiihtokeskus

Lapin Vuoden yritykseksi valittu Pyhä on viimeisten kolmen talven aikana kasvattanut hiihtopäiviä lähes 30 prosentilla, mikä tekee siitä Lapin nopeimmin kehittyvän hiihtokeskuksen. Pyhän tuorein investointipäätös on 4 miljoonan euron PohjoisExpress-tuolihissi hiihtokeskuksen Pohjoisrinteille. Tasokasta majoitusta Pyhälle nousee lähes 500 petiä 12 miljoonan euron investoinneilla.

– Tämä on varmasti Suomen odotetuin hissiuudistus, niin paljon toiveita nopeasta tuolihissistä Pohjoisrinteille olemme saaneet. Siksi onkin niin mahtavaa kertoa, että Pyhän ystävien haave toteutuu jouluna 2021, kertoo Ville Aho, Pyhätunturi Oy:n toimitusjohtaja ja yksi perheyhtiön viidestä omistajasisaruksesta.

Uusi PohjoisExpress kuljettaa Pyhän huipulle 2 400 laskijaa tunnissa ja matka kestää alle 5 minuuttia, eli kaksi kertaa enemmän asiakkaita ja puolet lyhyemmässä ajassa kuin nykyinen ankkurihissi. Pyhän vastuullisuusohjelman hengessä hissi hankitaan käytettynä Itävallasta, peruskorjataan ja asennetaan kesällä 2021. Rakennustyöt aloitetaan jo kesällä 2020.

PohjoisExpress on ns. hybridihissi, jossa on sekä suojakuomullisia tuoleja että myrskytuoleja. Myrskytuoleilla hissiä pystytään pitämään avoinna kovillakin tuulilla, joita ilmastonmuutoksen uskotaan lisäävän. Malli on osoittanut toimivuutensa Pyhän sisartunturissa Rukalla, jossa vuosi sitten avattuun Rukan VillageExpressiin hankittiin myrskytuolit.

Pyhä lupaa ruuhkattoman hiihtokeskuselämyksen myös tulevaisuudessa

Myös Pyhän päähissi, 6-hengen PyhäExpress-tuolihissi muutetaan kesällä 2020 hybridihissiksi asentamalla siihen 20 uutta myrskytuolia. Samalla hissin kapasiteetti kasvaa kolmanneksella, kuten myös koko hiihtokeskuksen kokonaiskapasiteetti nousten 14 300 henkeen tunnissa.

Ainutlaatuinen tunturiluonto Suomen vanhimman kansallispuiston kainalossa luo arvokkaan perustan Pyhän toiminnalle. Pyhän kehittäminen perustuukin vastuulliseen ja pitkäjänteiseen toimintaan. Pyhästä tuli hiilineutraali hiihtokeskus ensimmäisenä Pohjoismaissa vuonna 2011 ja on ollut vastuullisen hiihtokeskusmatkailun edelläkävijä Suomessa 1990-luvulta saakka.

Pyhätunturi Oy:n paikallisjohtaja Jusu Toivonen vakuuttaa, että Pyhä säilyy aitona ja kotoisana hiihtokeskuksena.

– Emme ole tekemässä Pyhästä massakeskusta vaan haluamme kehittyä vastuullisesti ja asiakkaitamme kuunnellen. Tavoitteemme on olla maailman puhtain hiihtokeskus ja se velvoittaa meitä miettimään tarkkaan jokaista investointia.

Uudet investoinnit lupaavat hyvää myös kesämatkailulle, sillä myrskytuolien myötä maastopyöräilijät voidaan kuljettaa huipulle PyhäExpressillä jo ensi kesästä alkaen.

–Se avaa paljon uusia mahdollisuuksia maastopyöräilyn ja Pyhän huipulle sijoittuvan Feel the Peak -elämystuotteen kehittämiselle, Ville Aho kertoo.

Korkeatasoista majoitusta rinteiden ja kansallispuiston viereen

Pyhän kehityksen taustalla ovat paitsi Suomen parhaat rinteet ja vapaalaskualueet, myös vauhdilla kasvanut tasokas majoituskapasiteetti. Nykyisellään Pyhätunturilla on reilu 5000 vuodepaikkaa, ja vuosina 2018–2020 Pyhälle nousee Pyhälinna- ja Parkside-projektien myötä lähes 500 uutta petiä.

–Alueen majoituskapasiteetti pysyy kasvusta huolimatta todella maltillisena suhteessa hissikapasiteettiin. Ruuhkattomuus on meille todellinen kilpailuetu, Ville Aho sanoo.

Viimeisen kahden vuoden aikana aivan Pyhän Perherinteiden kylkeen on noussut viisi PyhäLinnaa, joissa on yhteensä 50 Ski-Inn huoneistoa ja 250 petiä. PyhäLinna-projektin 3-vaihe on nyt ennakkomarkkinoinnissa. Lisäksi kansallispuiston ja Perherinteiden viereen rakentuu 26 Pyhä Parkside huoneistoa, joista ensimmäiset neljä valmistuvat jouluun 2019.

–Uudet korkealaatuiset majoituskohteet mahdollistavat Pyhän hallitun kasvun ja rinneinvestoinnit. On hienoa, että meidän perheyhtiömme lisäksi myös muilla on vahva luotto Pyhän tulevaisuuteen, Ville Aho iloitsee viitaten Kimmo Loipon Loipposet Oy:n peräti 5 miljoonan euron Parkside-projektiin ja kymmeniin Pyhän ystäviin, jotka ovat sijoittaneet Ski-Inn huoneistoihin.

Majoituserikoisuutena Pyhän huipulla on tänä talvena otettu testikäyttöön seikkailuhenkiseen revontulimatkailuun soveltuvat Olokoto-hirsituvat. Majoitus tunturin laella erottaa Pyhän kilpailijoistaan, sillä se on ainoa hiihtokeskus, joka pystyy tarjoamaan tällaista majoitusta huipullaan. Lisäksi huipulle on tänä syksynä avattu uusi Huttu-Ukon taidereitti, joka lisää tunturin huipun elämyksellisyyttä.

Pyhätunturi Oy sai syyskuussa Lapin Vuoden 2019 Yritys -palkinnon. Raadin vakuutti Pyhätunturi Oy:n määrätietoinen ja vastuullinen liiketoiminnan kehittäminen sekä rohkea investointiohjelma, joka on edesauttanut koko alueen kehittymistä. Lokakuussa emoyhtiö Rukakeskus Oy palkittiin Valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Lisäksi Aho Groupin omistajasisarukset saivat Family Enterprise 2019 -Perheyrityspalkinnon EY Entrepreneur of the Year -kilpailussa marraskuussa.

www.pyha.fi

Tiedote ja kuvat: Pyhä

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia