Artikkelit

Rodeo lumilautakoulu: Pressiboksit ja tail/nosepressit

Ajatus kirjoittaa tästä tuli kun katselin hiihtolomalla keskuksessa ohi laskevien aloittelijoiden toimintaa pressien parissa. Monella oli hyvä meno, mutta samalla ajattelin, että parilla perusjutulla voisi moni saada näistä laatikoista enemmän irti. Ajattelin kirjoittaa muutaman ohjeen, miten näissä pääsee eteenpäin pelkästä suoraan läpiajamisesta. Periaatteessa samat ohjeet pätevät pääpiirteittäin myös muoviputkiin ja reileihin. 

Pressiboksit ovat nykyvään vähän poistuneet ns. aikuisten parkeista ja siirtyneet junnuparkkeihin, mikä on sikäli vähän harmikin, että ne ovat hyvin asetettuina kyllä hyviä uusien temppujen harjoitteluun. Hyvä pressiboksi liukuu hyvin ja jos boksi ei liu’u voi yrittää esim. heittää lunta sen päälle. Sulava lumi tai hienojokainen pakkaslumi auttaa liukumiseen hyvin. Tärkein ajatus on, että boksin päällä mennään tasapohjalla, eikä nojata yhtään takimmaiseen kanttiin, sama pätee myös myöhemmin reileissä. Pressiboksit ovatkin avain reilivetämisen oppimiseen, vaikka aluksi muovipinta voikin tuntua metallia jännittävämmältä. Yleensä ne kumminkin liukuvat ihan hyvin. 

Suoraan meneminen on itseasiassa hyvin yksinkertaista. Senkun ajaa tasapohjalla, vähän polvista joustaen boksin läpi. Tärkeintä on, että seisot laudan ”yläpuolella” hartiat laudan mukaisesti suorassa. Näin lauta ei käänny kantille tai lähde kääntymään akselin ympäri. 

Hauskuus alkaa siitä kun siirryt liikkumaan boksia sivuttain. Tässä moni aloittelija nojaa hiukan liikaa takakantille ja tuloksena on pyllähtäminen tai kovemmissa vauhdeissa näyttävämpikin suoritus. Tässä pitää mennä kokonaan tasapohjalla, ajatukseen auttaa että ajattelet seisovasi koko jalkapohjalla boksin päällä. Ei päkiöillä, eikä kantapäillä vaan koko jalkapohjalla, aivan kuin seisoisit tasamaalla. 

Sivuttain liukuminen: Feikkiin vai oikeinpäin alas? Aluksi voi olla joka helpompaa tulla feikkiin, eli teili edellä alas, kuten tässä. Hartiat voi pitää koko ajan laudan suuntaisena, näin liike lähtee pyörimään automaattisesti feikkiin päin. Oikeinpäin alas tuleminen vaatii ylävartalolta ns. vastakierteen, muuten se menee hirveäksi repimiseksi. Laskija kuvassa goofy, eli laskee oikea jalka edellä.
Tässä goofy -laskijan vastakierto ylävartalossa, mikä auttaa normaaliin ländäykseen. Tässä ylävartalo kiertyy vastakkaiseen suuntaan kun lauta lähtee kääntymään. Ajatuksena tässä voi auttaa, että katsoo laudan teilia tai kurottaa etumaisella kädellä teilin suuntaan. Näin yläkroppa kiertyy itsestään ja ”jännite” palauttaa laudan lopussa takaisin oikein päin. Ideaalitilanteessa paino siirtyy myös etujalalle, jolloin tästä on myös helpompi ponnistaa pois.  
Tailpressejä kannattaa harjoitella ensiksi tasaisella. Oikea asento löytyy niin, että taaempi (tai nosepressissä etummaisempi) jalka menee joukkuun ja toinen jalka suoraksi. Nojaamisen pitäisi tapahtua suoraan teilin suuntaan niin että lauta ei mene yhtään kummallekkaan kantille. Tässä voi auttaa jos ”tavoittelee” molemmilla käsillä teilin suuntaan.
EI NÄIN! Tärkeintä nojaamisessa on, että kropan painopiste pysyy kumminkin pystysuorassa, eikä vain ”kaaduta” teilin suuntaan suorinvartaloin. Tämä aiheuttaa vain kaatumisen teilin painopisteen yli ja tähän ei saa vakaata asentoa, missä voi pysyä pidempään.
Tämä on se kohta, missä lähtee alta. Liika vääntö ja liian suora etujalka voi aiheuttaa sen lauta nousee kantille kun painon pitäisi olla etummaisella jalalla, koko paino jalkapohjalla. Tärkein muistisääntö on olla laudan yläpuolella, aivan kuin seisoisit laudan päällä. Nojaaminen selän suuntaan aiheuttaa tasapainon menetyksen ja kaatumisen kantin kautta. 
Kun asento on kunnossa on tailpressiä helppo harjoitella pressiboksissa. Asentoon pääseminen on helpompaa jos siihen hyppää vähän. Pelkästä suorasta ajosta on vaikea saada painopiste siirrettyä riittävän nopeasti ja nose ei nouse ilmaan. Tätä hyppyliikettä kannattaa harjoitella tasamaalla. 
Selkä edellä liukuminen tuntuu aluksi oudolta, mutta sitäkin voi turvallisesti kokeilla kun menee tarpeeksi matalana kädet valmiina ottamaan vastaan. Tästä on turvallinen kaatua eteenpäin ja asento tuntuu vakaalta verrattuna siihen jos menee pystyssä. Kun liukumiseen tottuu voi nostaa kroppaa vähän suoremmaksi, mutta mennä silti vähän polvet koukussa. 

Teksti ja kuvat: Mikko Kempas

Keskus: Tahko

Edellinen

Kommentit

kommenttia