Lumilautailijat

The Spirit Of Flatness

Aika hauska idea, tuo Spirit Of Flatness, tasaista maata kun Suomessa riittää. Tiiseri näyttää, että Suomen maalla voi saada mielikuvituksen ja motivaation avulla hyvinkin monipuolista laskemista suoritettua. Otetaan linjoille idean isä Janne ”Lipi” Lipsanen ja kysellään vähän leffasta.

Mistäs tämmöinen idea nyt sitten sai alkunsa?

Viime syksynä uusi lasimerkki BOB (Born On Board) otti yhteyttä ja kysyi, alkaisinko laskea niille. Ne ehdotteli myös leffaprojektia ja kyseli, löytyiskö Suomesta toista laskijaa mukaan. Ehdotin niille Axel Theleniä mukaan, sillä mun mielestä Axel todellakin ansaitsi mahdollisuuden. Ajatuksena oli kuvata leffa Suomessa, oli kuitenkin nähny niin paljon eri leffamatskua siitä, miten monipuolisesti täällä kotimaassa voi laskea. Haluttiin osoittaa, ettei aina tarvii lentää ulkomaille vaan täälläkin voi saada kuvattua monipuolisen partin. Haluttiin tehdä dokumentti henkinen pläjäys Suomalaisesta lumilautailusta ja tuoda luonto aspektia siihen mukaan. Siitä tuli tavallaan dokumentti Suomesta ja Suomalaisuudesta.

Oliko teillä ennakkoon tiedossa spotteja, joita halusitte käydä kuvaamassa vai miten leffan spotit valikoitu mukaan?

Kyllä sitä Helsingissä tietysti oli muutamia spotteja mielessä, mitä halusi käydä kuvaamassa. Itse halusin mennä Suomenlinnaan kuvailemaan ja Axel oli löytänyt hylätyn laivan Helsingin edustalta. Mä olin pitkään halunnut lähteä Kilpisjärvelle Suomen toppiin Haltille, itse kun lasken pääasiassa reilejä, niin mielenkiinnolla lähdin sinne kattelemaan, mitä laskettavaa sieltä meille löytyis. Matkalla sitten laskettiin kaikkea, mitä löydettiin, me yritettiin löytää paljon uusia laskupaikkoja luonnon ääreltä. Viime talven hyvä lumitilanne edesauttoi aika mukavasti spottien löytymistä.

”Tää oli meidän toinen spotti, pakkasta -25. Oli pakko käydä raksaa hyndä edellispäivänä, koska lumi oli kaikkialla ihan sokeria. Aamulla tultiin takas ni toi oli jäätyny iha umpijäähän. Saatiin hauskat shotit ja tästä oli hyvä jatkaa eteenpäin.” -Janne

Minkälainen porukka teillä oli kuvausreissuilla mukana?  

BOB:n perustaja  Pawel Jaworski on leffan tuottanut ja hänen lisäksi mukana oli Michal Schwierc kuvaamassa, joka on myös leffan editoinut. Michal on aiemmin tehnyt enemmän elokuvia ja meidän leffa onkin tavallaan myös dokkari henkinen kertomus Suomesta.

He tuli kahdesti Suomeen, ekan kerran helmikuussa kuvaamaan katujuttuja ja sitten keväällä uudelleen mun järjestämään Lipi Openiin, josta sitten lähdettiin yhdessä pohjoista kohden kuvausreissulle. Meillä kävi kyllä ihan hullun hyvä tuuri, koska leffaa kuvattiin yhteensä noin kolme viikkoa ja tyyliin joka päivä paistoi aurinko.

Mikä oli mieleenpainuvin kokemus reissussa? Ja kai noissa reissuissa aina jotain kommelluksia sattuu?

Olihan se aika huikeaa siellä Haltilla haikatessa katsella sitä kansallismaisemaa. Suomestakin löytyy niin paljon sitä backcountry laskettavaa, ei oo todellakaan aina pakko lähtee ulkomaille sen perässä. Aika huikeissa maisemissa sai Axel elämänsä ensimmäisen kuvausreissun suorittaa. Erämökeissä me siellä oltiin yötä.

Kyllähän niitä kommelluksia aina reissussa sattuu. Lipi Openissa ilta oli venähtäny vähän pitkäksi ja seuraavana päivä oli tarkoitus lähteä ajelee Kilpisjärvelle. Perillä huomasin että laskukengät oli jääny Rolloon. Sain sitten lainaan 47 koon, noin kymmenen vuotta vanhat kengät, joilla laskin sitten sen reissun. Uus kokemus sekin.

Miltäs alkava kausi näyttää?

Mulla on muutama kuvausprokkis suunnitteilla. Lipi Openin olen järjestämässä uudelleen ja pari leiriä tulee, joissa oon valmentamassa. Sopparit BOB:n ja Picturen kanssa pitäisi jatkua, joten niiden kanssa tulee tehtyä erilaisia juttuja. Ainiin ja on meillä suunnitelmissa myös tarjota valmennusta Piiroisen Peetun kanssa Etelä-Suomessa. Eli kaikkea hauskaa on kyllä tulossa!

Kerro vielä lyhyesti The Spirit Of Flatnessin ensi-Illasta

Enskarit on tosiaan Vapaalaskuiltamien etkoilla 1.11. Helsingin Kino Andorrassa klo 22:00. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy. Mä sain muuten oman goggle-mallin BOB:ltä ja voisin tuoda lasit lasit näytille tonne Andorraan. Tulkaahan kaikki paikalle! Tää leffa sopii nimittäin täydellisesti elokuvateatteriin.

Katso –> FB EVENT

Teksti: Siv Knudsen

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia