Lifestyle

Kids On Board

Suomen Lumilautaliitto käynnisti tänä kautena valtakunnallisen Kids On Board hankkeen, joka vie alakouluihin 1.-3.luokkalaisille mahdollisuuden päästä tutustumaan lumilautailuun. Burton on valmistanut hanketta varten sisäliikuntaan soveltuvia erilaisia lautoja, joiden avulla lapset pääsevät kokeilemaan lautailua hauskalla ja turvallisella tavalla, koulun sisätiloissa.

Hankkeen tiimoilta kolme aluetyöntekijää kiertää talven aikana yli sadalla eri ala-asteella ympäri Suomen, levittämässä lumilautailun ilosanomaa. Lumilautaliiton järjestämää, Burtonin ja Kulttuuri- ja Opetusministeriön rahoittamaa KOB:ia, vetää kolme huikeaa naista: Pohjois-Suomessa kouluja kiertää Kristiina Nisula, Keski-Suomessa Merika Enne ja Etelässä allekirjoittanut Siv Knudsen.

Vastaanotto kouluilla on ollut 100%:sen positiivista, opettajat ja lapset ovat ottaneet heille ilmaisen lajikokeilun erittäin innokkaina vastaan. Tunnit ovatkin hyvin erilaisia normaaliin koululiikuntaan verrattuna, Burtonin kehittämät välineet ovat uniikkeja ja herättävät uteliaisuuden kokeilemaan. Hankkeen kautta lautailuun pääsevät tutustumaan monet lapset, jotka ei välttämättä muuten saisi siihen mahdollisuutta. Kun tunneilla on kysytty, kuinka moni lapsista tietää, miltä lumilautailu näyttää, ei etelän kouluissa vielä ole tullut tilannetta, että koko luokka viittaisi (paitsi sillä kerralla, kun luokan oma opettaja oli näyttänyt lumilautavideoita luokalle ennen tuntia).

Noppapelin avulla lapset pääsevät harjoittelemaan gräbejä.

Opettaja Marleena Laari Järvenpään Yhteiskoulusta sanoo tämän tyyppisten matalan kynnyksen lajikokeilujen olevan hyvin tervetullutta vaihtelua koulumaailmaan. Laari kuvailee tunnin sujuneen hyvin, oppilaat olivat hänen mukaansa motivoituneita ja aidosti kiinnostuneita lumilautailusta. Oppilaiden hymyt ja ilmeet olivat positiivisia, ja keskustelu laskemisesta jatkui monta viikkoa vierailun jälkeen.

Hankkeen vetäjät Kristiina, Merika ja Siv ovat myös halunneet nostaa kouluissa esille lumilautailun yhteisöllisyyttä, sitä ajatusta, että jokainen on tervetullut mukaan omana itsenään ja kaikkia lautailijoita on hyvä kannustaa ja kaikkien onnistumisia fiilistellä. Dissaamiselle ei ole sijaa. Eikä kilpailla ole pakko. Saa laskea mitä haluaa, voi valita laskeeko hyppyreitä, reilejä, kurvaileeko mäkeä täysillä taikka mutkitteleeko metsässä. Kukaan ei pakota tekemään mitään, vaan on vapaus itse valita.

Merikan mielestä on ollut siistiä nähdä sellaisten lasten innostuvan tunnilla, jotka ei muutoin välttämättä innostuisi liikkumaan, myös opettajat ovat kompanneet tätä huomiota. Tunnit, samoin kuin lautailu itsessään, on kaikille mahdollista toimintakyvystä riippumatta. Tuntia ja välineitä on voitu soveltaa niin, että kaikkien on ollut mahdollista osallistua. Sivin mieleenpainuvimpia hetkiä on ollut, kun pieni down tyttö uskaltautui viimein vedettävän laudan päälle ja kiljui onnesta kun uskalsi seisoa liikkuvan laudan päällä.

Kids on Board -projekti on innostanut useita lapsia kokeilemaan lautailua ensimmäistä kertaa myös rinteissä. 

Ajatuksena on saada lapset innostumaan lautailusta ja saada heidät mäkeen kokeilemaan laskemista ja sitä kautta lajille uusia harrastajia. Mäkeen meno onkin haluttu tehdä lapsille mahdollisimman helpoksi ja halvaksi. Hankkeen kanssa yhteistyössä olevat hiihtokeskukset ovat oman hiihtokoulunsa kanssa tehneet mukana oleville koulujen oppilaille hyvän tarjouksen lumilautailun alkeistunneista.

Vaikka Messilä onkin viime vuosina saanut lumilautailijat lähes katkerien kyynelien partaalle parkin rakentamisen puolella, oli Messilän hiihtokoulun panos Kids On Board hankkeeseen kiitettävä. Siv huristeli biokaasuautollaan vierailemaan Lahteen kolmelle eri koululle, ja sai Messilän hiihtokoulun lumilautailun alkeistunneille houkuteltua mukaan yhteensä 48 lasta. Kati Karinkanta Lahden hiihtoseuralta kommentoi näin: “Kids On Board oli meille mukava piristysruiske lasten lumilautailun perehdyttämiseen. Kaikista käytännön kokeiluista tuli positiivista palautetta ja luulen, että moni KOB:ssa mukana olleista tulevat mäkeen myös omatoimisesti tämän kauden aikana.”

Lumilautaliitolta Tiina Lindström kertoo Liiton olevan mahdottoman innoissaan ja ylpeä uudesta hankkeesta. Tiina pitää erittäin tärkeänä kuinka hanke lisää lajin näkyvyyttä ja saavutettavuutta, hankkeen kautta tavoitetaan paljon lapsia, jotka eivät välttämättä muutoin saisi lajista tietoa tai mahdollisuutta kokeiluun. Ensi vuoden avustusraha päätöstä odotellaan jännittyneinä, sillä projektia todellakin haluttaisiin jatkaa myös tulevana talvena. Kysyntää on ollut tänä vuonna reilusti yli tarjonnan, Kaisaniemen ala-asteelta soitettiin Siville ja kysyttiin pääsisikö hän vetämään kuudelletoista luokalle tunnit, tämä olisi tarkoittanut lähes kahden viikon mittaista kouluvierailua yhdellä koululla. Toivottavasti ensi vuonna onnistuu!

Lumilautaliitto kiittää Funsteria ja Burtonia avusta hankkeen tukemisesta.

Teksti: Siv Knudsen Kuvat: Siv Knudsen

Tunnilla lapset jaetaan ryhmiin, jossa he pääsevät kokeilemaan eri välineitä viidellä eri pisteellä.
Burton on kehittänyt Kids on Board -konseptiin uniikit välineet. 
Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia