Lifestyle

Mobiilisovellukset rinteessä – laskemista helpommin ja turvallisemmin

Puhelin on laskijan paras ystävä heti laskukavereiden jälkeen. Miksi puhelinta sitten kannattaa pitää mukana rinteessä – ja laskureissulla jopa sen ulkopuolella?

Hiihtokeskusten sovellukset

Tätä nykyä monella varsikin suuremmalla hiihtokeskuksella on oma mobiilisovelluksensa, johon on koottu laskijalle kullanarvoista tietoa rinteiden kunnosta, päivän kelistä ja tuulen nopeudesta, lumiennusteista ja lumivyöryvaroituksista sekä ensiapunumerot. Mobiilisovellusten kautta voi usein ostaa jopa rinnelippuja voi ostaa mobiilisovellusten kautta. Joissain tapauksessa rinnelipun ostaminen sovellusen kautta voi olla jopa halvempaa. Usein paikallisiin sovelluksiin on myös koottu paikallisten ravintoloiden ruokatarjoukset ja muu alueen viihdetarjonta. Tällainen paikallissovellus on uuteen paikkaan saavuttaessa erittäin hyödyllinen tietopaketti, joka säästää laskijan aikaa merkittävästi sille kaikkein tärkeimmälle asialle – laskemiselle. 

Rinnesovellusten kasvava tarjonta

Lumiurheiluskenestä löytyy runsain mitoin myös yleisiä sovelluksia, jotka tarjoavat tietoa lukuisista laskukohteista ja -keskuksista eri maissa. Mukana on myös monia Suomen hiihtokeskuksia.

Markkinoilla on monia laskemisen seurantasovelluksia, jotka voi tuunata omiin tarpeisiinsa sopivaksi. Yksi laskusovellusten tärkeimmistä ominaisuuksista on kyky toimia offline-tilassa, koska internet-yhteyksiin ei kannata vuoristossa koskaan luottaa 100-prosenttisesti. Lähes kaikki laskemissovellukset toimivat GPS-pohjaisina jäljittäjinä, keräten dataa omista laskuista. Esimerkiksi off-pistelasku tallentaminen ja niiden analysointi kartalta myöhemmässä vaiheessa ovat kiinnostavia ja hyödyllisiä ominaisuuksia. GPS-pohjaisten sovellusten ainoa haitta on, että ne käyttävät aktiivisesti GPS: ää, joka imee akusta helposti tehot. Laskiessa laskettelukeskuksissa, joissa voi laskea suoraan rinneravintolaan lataamaan akkuja tämä ei kuitenkaan ole merkittävä haaste, mutta asia on kuitenkin toinen jos päättää lähteä vapaalaskemaan. Monissa sovelluksissa mukana on sosiaalisia elementtejä ja ne ovat sovelluksena pelimäisiä, mikä houkuttelee aiempaa laajempaa käyttäjäkuntaa sovelluksen piiriin.  Esimerkkejä rinnesovelluksista on esimerkiksi SkiResort, jonka kautta voi tarkastaa yli 5000 hiihtokohteen tiedot.

Toinen suosittu esimerkki on GoSnow, joka kattaa 120 rinnekohdetta 12:a eri maassa, ja on erityisen suosittu laskuseuran ja hiihto-opettajien löytämisessä.  Molemmat sovellukset löytyvät Google Playsta ja Apple Storesta.

Photo by Unknown / Creative Commons CC0

Yhteydenpito tärkeää

Hyödynsi rinnesovelluksia tai ei, on puhelin hyvä olla mukana jo turvellisuussyistä. Varsinkin jos lähdetään laskemaan villejä takamaastoja, puhelin on aivan ensisijaisesti turvallisuusasia. Puhelin kannattaa ottaa mukaan täydellä akulla ja varata mukaan vielä vara-akku, sillä pakkanen voi syödä modernien älypuhelinten akkua yllättävänkin nopeasti. On myös hyvä idea ottaa talteen lähimmän laskettelukeskuksen ensiavun puhelinnumero, sillä ensiapuihmiset voivat yhdistää rinnepäivystykseen. Mahdollisen loukkaantumisen tapahtuessa on kaikille helpompaa palata alas moottorikelkan kuin pelastushelikopterin kyydissä.

Kun vauhti kiihtyy ja antautuu mukaan laskun hurmaan, saattaa kaveri häipyä välilä näköpiiristä. Siksi onkin hyvä pitää puhelin mukana ja tarkistaa koordinaatit, mikäli laskukaverista ei ala näkyä elonmerkkejä. Tämä on ensisijaisesti niin ikään turvallisuusasia, mutta auttaa myöskin löytämään. Etenkin lumivyöryherkillä alueilla soittaa mieluummin puhelimella kuin huutaa kurkku suorana kaverin perään – jos vain siis signaalia riittää.

Viihdettä väliin

Puhelimen ottaminen mukaan rinteessä mahdollistaa monelle myös viihteellisemmän puolen. Laskijat hyödyntävät rinnehissiajan yleensä puhelimen äärellä. Kun seuraava rinne on kommunikoitu koko laskujengille, voi vaihtaa pariksi minuutiksi vapaalle. Jo mainitut mobiiilisovellusten kautta voi jakaa parhaat laskunsa, ja sovelluksia onkin kehitetty yhä enemmän sosiaaliseen ja pelilliseen suuntaan. Myös muut minipelit toimivat rinnehississä mainiosti, siksi esimerkiksi Candy Crush ja monet muut nopeatempoiset pelisivut kuten Maria Casino ovat suosittuja rinteessä laskemisen välissä. Parhaimmillaan joistakin peleistä voi jopa voittaa rahaa.

Hetkien ikuistamista

Ottaako kamera mukaan vai eikö ottaa kameraa saattoi kuulua laskijoiden suusta vielä takavuosina. Nykyiset puhelinkamerat ovat laadultaan niin korkealaatuisia, ettei tätä keskustelua enää tarvitse käydä. Monet ikimuistoisimmista laskuhetkistä onkin kuvattu puhelimella. Puhelimen kameralla saa ikuistettua ne kaikkein yllättävimmät hetket ja onnellisimmat laskunaamat. Paras kamera on kamera, joka on aina mukana.


Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia