Tapahtumat

Pyhä Free’kend 2022

Original Free’kend on yksi Suomen legendaarisimmista vapaalaskutapahtumista, joka tuo yhteen vapaalaskusta kiinnostuneet laskijat, kaikilla välineillä. Pyhätunturin takamaastot mahdollistavat kaiken tasoisille laskijoille monipuoliset leikkikentät. Free’kend tarjoaa osallistujilleen Free’kend lähettiläiden pitämiä erilaisia vapaalaskutyöpajoja, erilaisissa ympäristöissä. Tapahtuman ydin kuitenkin muodostuu kolmesta kilpailusta: Huttu-Ukko Challengesta, Poker Randosta ja legendaarisesta Aittakurun vapaalaskukisasta. Kisakokonaisuuden voittajat palkitaan Kukkulan Kuninkaallisina. Tänä vuonna luontoäiti kuitenkin todisti taas voittamattomuutensa, ja huonon lumitilanteen vuoksi tapahtuma jouduttiin perumaan, sillä takamaastossa laskemista ei olisi voitu tehdä turvallisesti. 

Pyhätunturin tapahtumatuottajilla oli kuitenkin pelisilmää, vaikka tapahtuma virallisesti jouduttiin perumaan, ei se tarkoittanut sitä, etteikö kaikki matkansa jo varanneet osallistujat tulisi tunturiin. Näin ollen luovalla soveltamisella toteutettiin ns. varjo-tapahtuma, jonka ohjelma siirrettiin takamaastosta rinne-alueelle. Pyhätunturi tarjosi ilmoittautuneille ilmaisia laskuklikinoita mm. carvaus, laskutekniikka ja park – Free’kend-lähettiläiden ohjaamana. 

Hevi soi ja jengi sendasi.

Yhtenä tämän vuoden Free’kend valmentajista toimii Arto Saraniemi (aloituskuvassa vääntämässä metodia), joka kertoo tapahtumasta näin: 

“Olen osallistunut laskijana ensimmäisen kerran Freekendeille vuonna 2013. Meidän laskujengi taisi sisältää tyyliin ainoat lumilautailijat siinä tapahtumassa. Sen jälkeen osallistuttiin samaisella porukalla 2014. Silloin tapahtuma haki uomiaan ja lajeina oli ainakin boardercrossi ja vapaalasku Aittakurussa muistaakseni. Väkijämäärä on lähtenyt täysin lapasesta, josta kertoo se, että Mimmi-freekend on jouduttu jakamaan kolmelle viikonlopulle sen suuren suosion vuoksi.

Tänä vuonna olin ensimmäistä kertaa valmennushommissa tapahtumassa. Oli tosi mielenkiintoista ja mukavaa nähdä sekin puoli. Siitä huolimatta, että alkuperäinen suunnitelma tapahtuman osalta piti soveltaa täysin uusiksi luonnon lumien puuttumisen vuoksi, tapahtuma saatiin vedettyä hienosti päätyyn saakka. Ja parastahan on se, että jengi silti osallistuu runsaslukuisesti tapahtumaan, vaikka alkuperäinen tapahtuma jouduttiin perumaan. Sellaista se tietenkin näiden kelien ja lumien kanssa pitää ollakin. Ei ketään voi minnekään kivikkoon tieten tahtoen laittaa rikkomaan itseään ja kamppeitaan.” 

Vapaalaskijat saapuivat ohjatuille parkkisessareille uskaliaasti niillä välineillä, jotka heillä oli, eli isot, jäykät laudat allaan ja tulipa eräs sessareille splitillä. Parkkilaskemisesta kuitenkin saa paljon hyviä oppeja vapaalaskua ajatellen: rinteen eri muotojen hyödyntäminen sekä nopeasti vaihtuvat tilanteet, antavat hyvät valmiudet myös takamaastossa laskemiseen ja siellä kikkailemiseen. Parkkiklinkalla koettiin huikeaa meininkiä, kun osallistujat poistuivat mukavuusalueeltaan ja rohkeasti tekivät ensimmäisiä grabejaan ja pyörityksiään hyppereistä. 

Carving klinikalla paneuduttiin kantilla laskemisen oppeihin. 
Lauantain kisoissa oli leppoisa tunnelma, kaikenikäisiä laskijoita oli mukana laudalla, suksilla, monoskillä ja telluilla. 

Arto jatkaa: “Olen Rukan Lumilautailijat ry:ssä pitänyt aikuisille parkkikoulua nyt nelisen vuotta, niin mietittiin Suvin (Vuorimäki, tapahtuman järjestäjä) kanssa, että se voisi aika nätisti passata tähän vaihtoehtoiseksi toiminnaksi viikonlopun työpajaksi. Ja sehän sopi kyllä tosi hienosti. Koen vahvasti, että parkkilaskutaidosta on todella paljon hyötyä takamaastohommissa. 

Oli mahtavaa nähdä, kuinka porukka tuli hymy kasvoilla parkkilaskuklinikalle ja jokainen osallistuja sai varmasti jonkun onnistumisen kokemuksen. Nähtiimpä kyseisellä klinikalla elämän ensimmäiset 360-spinit ja ensimmäiset gräbit osallistujien johdosta! Toisten tsemppaaminen oli myös kantava teema, josta tuli tietenkin tosi hyvä mieli myös itselle.”

Parkkiklinikalla opeteltiin mm. Methodeja. 

“Perjantaille ja lauantaille oli alkuperäisen suunnitelman mukaan pitänyt olla Huttu-Ukko-rinteessä laskua ja Aittakuru-freeride, mutta lumiolosuhteista johtuen nekin jouduttiin perumaan. Järjestimme nopealla aikataululla Polar Madness-rinteeseen vaihtoehtoiset sessarit, jossa oli käytössä korneri, hyndä ja bänkki. Saatiinkin sitten tosi hyvät sessarit järkättyä ja porukka näytti viihtyvän, joka on tietenkin tärkeintä. Aikamoisia stunttejakin päästiin todistamaan. Oli todella hyvä meininki koko viikonlopun ajan. Lumiolosuhteista huolimatta ei jääty turhaan murehtimaan paikalleen, vaan laskettiin porukalla ja se vaikuttikin olevan osallistujille se tärkein asia.”

Kisojen tuomariston suosikkisuorituksia oli carvaus mellakalla hyppyrin nokan takaa.
Kisoissa palkittiin mm. itsensä ylittämisestä ja hyvästä meiningistä.

Pitkän viikonlopun ilottelut kruunasi lauantai-illan karkelot hotellilla, jossa lauteille vapaalaskijoita nousi viihdyttämään Bad Sauna -yhtye. Bändi aiheutti sen verran rajua mosh pittiä, että useampaa silmäkulmaa jouduttiin paikkaamaan, eli meininkiä oli. Bändi otti lavan lisäksi haltuun myös vuokraamon lumilaudat ja kuvasivat ensimmäisen snoukkaleffansa. 

RADICAL SPORT VOL.1:

Bad Saunan laulaja Felix Lybeck kertoo: 

”Kyseessä on siis BAD SAUNA yhtyeen ensimmäinen snoukkaleffa. Siitä lähtien kun nähtiin Aspen Extreme Snowboarding -elokuva Youtubessa, olemme halunneet tehdä oman leffan ja siihen saatiin oiva mahdollisuus, kun oltiin keikalla Pyhällä. Homma kuvattiin parissa päivässä ja editointi muutamassa tunnissa, ja pakko sanoa, että laadusta sitä ei kyllä huomaa! Meillä oli ikimuistoinen reissu ja tavattiin niin paljon super mukavia ihmisiä! Kiitos Free’kendin järjestäjille ja kaikille jotka oli mestoilla! <3 Oli ilo ja kunnia saada soittaa teille. Toivottavasti päästään joskus uudestaan mäkeen ja keikalle niin saadaan leffa Vol.2 tehtyä.” 

Original Free’kend tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Suurta suosiota saanut tapahtuma on laajentunut ja käsittää nykyisin myös Mimmi Free’kend- sekä Business Free’kend tapahtumat. Lisätietoja Free’kend tapahtumista Pyhän sivuilta https://pyha.fi/hiihtokeskus/freekend

Teksti: Siv Knudsen Kuvat: Teemu Kuisma

Parkkiklinikalla tehtiin mm. hyppyreistä ensimmäisiä grabeja. Muistatko miltä se tuntui? 

Edellinen
Seuraava

Kommentit

kommenttia